Γαλάζιες πρόβες διακυβέρνησης με προτεραιότητα τη σύνταξη κυβερνητικού προγράμματος

«Στην πολύ κρίσιμη περίοδο που διανύει η πατρίδα μας συνδιαμορφωνουμε το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ», ανέφερε κατά την παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος όρισε τις λέξεις «αξιοκρατία, αλληλεγγύη, αριστεία, αξιοπιστία και ανάπτυξη», ως βασικές προτεραιότητες του κόμματος το επόμενο διάστημα. Για τη σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος, θα διαμορφωθούν ομάδες εργασίας, των οποίων προϊστανται σημαντικά ονόματα από τον ακαδημαϊκό χώρο και από την ιδιωτική αγορά.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως δεσμεύτηκε

για «μια ΝΔ που θα ακούει την κοινωνία, με ανοιχτές πόρτες, που θα παράγει πολιτική για τις ανάγκες των πολλών», αλλά και για τη διεύρυνση της ΝΔ στη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε πως το πρόγραμμα της ΝΔ θα εδράζεται στην τεχνοκρατική αρτιότητα, σε συνδυασμό με μια ειλικρινή προσέγγιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα διαμορφωθεί ένα εποπτικό σώμα (Advisory Board) από επτά πρόσωπα κύρους που θα εποπτεύουν την όλη διαδικασία, σε συνεννόηση με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος θα έχει και την υψηλή εποπτεία του εγχειρήματος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για συγκεκριμένες προτεραιότητες: Επενδύσεις, χαμηλή φορολογία, δουλειές, Παιδεία, ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης και ανασυγκρότηση της χώρας στο εσωτερικό και το εξωτερικό, θεσμική ανασυγκρότηση που θα καταλήξει στην πρόταση για τη συνταγματική μεταρρύθμιση. «Οικοδομούμε σχέση αλήθειας, ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης με τους πολίτες», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος υπογράμμισε πως «οι προτάσεις θα είναι εφαρμόσιμες και ρεαλιστικές, δεν θα διακατέχονται από τον εύκολο λαϊκισμό του παρελθόντος, όπως έκαναν προηγούμενες αντιπολιτεύσεις. Εμείς αυτό το σφάλμα δεν θα το επαναλάβουμε».

«Τραβάμε μια γραμμή διαχωριστική με το λαϊκισμό του παρελθόντος και μεταφέρουμε τη συζήτηση στο πώς δίνουμε ρεαλιστικές λύσεις στα προβλήματα των πολιτών», κατέληξε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΝΔ

Η δομή του προγράμματος:

Ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της ΝΔ επί του κυβερνητικού προγράμματος Κωστής Χατζηδάκης ήταν αυτός που παρουσίασε συγκεκριμένα τις δομές που σχεδιάζονται για τη διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος.

Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε πως θα πρόκειται για ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο, τεκμηριωμένο και αξιόπιστο, υπό την έννοια πως θα δίνει στους Έλληνες την ελπίδα της αλήθειας, όπως το έθεσε. «Αρκετά με τις λαϊκίστικες σαπουνόφουσκες. Τις πληρώσαμε όλοι πολύ ακριβά», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για άνοιγμα στην κοινωνία, κάτι που, όπως επεσήμανε, επιδιώκεται με την ανοιχτή πρόσκληση που έγινε σε επιστήμονες κ.α.

«Προχωρούμε μέσα από ανοιχτή διαβούλευση με τους πολίτες. Εμείς δεν θέλουμε να προχωρήσουμε στη σύνταξη του προγράμματος ερήμην των πολιτών, αλλά με τους πολίτες», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος ανακοίνωσε πως τον γενικό συντονισμό θα έχει ο γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ Γιώργος Στεργίου.

Τα 7 στελέχη που θα αποτελούν το advisory board της επιτροπής προγράμματος θα είναι βαριά ονόματα, από τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό χώρο και συγκεκριμένα οι εξής:

-Μιχάλης Αργυρού, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομίας στο Κάρντιφ

-Γιώργος Γεραπετρίτης, αναπληρωτής Συνταγματικού ΕΚΠΑ

-Δημήτρης Καλαβρός νέος επιχειρηματίας, συνιδρυτής start-up επιχειρήσεων, οργανωτής του TedX

-Νέλλη Κάτσου CEO της Pharmathen

-Θοδωρής Πελαγίδης καθηγητής οικονομικής ανάλυσης

-Γιώργος Πρεβελάκης Καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης

-Νίκη Τζαβέλλα, πρώην βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, ευρωβουλευτής και στέλεχος μεγάλων επιχειρήσεων

Το πρόγραμμα της ΝΔ θα έχει ως βασικούς άξονες τα 5Α, τα οποία επεκαλείτο και στην προεκλογική του εκστρατεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αντίστοιχα θα διαμορφωθούν και προγραμματικές ομάδες. Πιο συγκεκριμένα, οι προγραμματικοί άξονες θα είναι οι εξής:

-Ανάπτυξη (Μακροοοικονομία, επενδύσεις, παραγωγικές δομές, γεωργια κλπ με κεντρική κατεύθυνση μικρότερους φόρους, περισσότερες επενδύσεις κ.α.). Επικεφαλής θα είναι ο κ. Χρήστος Σκλαβούνης, πρόεδρος του ΤΧΣ μεταξύ του 2013-2015, στέλεχος επενδυτικών τραπεζών κ.α.

-Αξιοκρατία (Μικρότερο και αποτελεσματικότερο κράτος και της ενίσχυσης της ασφάλειας και τους κράτους-δικαίου). Επικεφαλής θα είναι ο Σπύρος Βλαχόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο ΕΚΠΑ.

-Αριστεία (Απενοχοποίηση της έννοιας της επιτυχίας, εκπαίδευση, έρευνα, πολιτισμός και αθλητισμός). Επικεφαλής θα είναι ο Γιώργος Ιωάννου, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

-Αξιοπιστία (Ενίσχυση κύρους της χώρας, εξωτερική πολιτική, άμυνα, απόδημος Ελληνισμός κ.α.). Επικεφαλής θα είναι ο διπλωμάτης Γιώργος Σαββαϊδης, τέως Πρέσβης στην Ουάσινγκτον κ.α.

-Αλληλεγγύη (Υγεία, Εργασιακό και Ασφαλιστικό και δικαιώματα). «Ο στόχος δεν είναι να πουλάμε τσάμπα κοινωνική ευαισθησία και να προσπαθούμε να πείσουμε πως μπορούμε να βρούμε λεφτά από κοπανιστό αέρα. Θα διατρέχει τις δράσεις η έννοια της δικαιοσύνης», επεσήμανε επί του συγκεκριμένου ο κ. Χατζηδάκης. Επικεφαλής θα είναι ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Εντός κάθε θεματικής ενότητας, θα διαμορφωθούν επιμέρους ομάδες εργασίας, για κάθε ένα κομμάτι πολιτικής και η στελέχωση θα γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες

Σημειώνεται πως στο open call στελεχών που έγινε τις προηγούμενες μέρες ανταποκρίθηκαν 698 άτομα. Πρόκειται για υψηλού επιπέδου εμπειρογνώμονες, με μ.ο. ηλικίας 44 έτη, ενώ η αξιολόγησή τους θα γίνει σε συνεργασία με εξειδικευμένο στέλεχος εταιρείας διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού Μάλιστα, υπάρχει μεγάλος αριθμός δημοσίων λειτουργών που δήλωσαν συμμετοχή, περίπου 15% του συνόλου.

Η ΝΔ θα είναι έτοιμη για τις εκλογές

«H ΝΔ δεν μπορεί να καθορίσει το χρονοδιάγραμμα των πολίτικών εξελίξεων. Θα είναι έτοιμη για τις εκλογές και θα τις κερδίσει, θα προκύψει μια κυβέρνηση μια κυβέρνηση πολύ καλύτερη από αυτή που έχουμε σήμερα», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο να προλάβουν τη ΝΔ οι εξελίξεις.

The post Γαλάζιες πρόβες διακυβέρνησης με προτεραιότητα τη σύνταξη κυβερνητικού προγράμματος appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα