Φάουλ στις… καθυστερήσεις-Πρόστιμο στους πολίτες γιατί αργούν να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά

11:13 6/9/2013 - Πηγή: KoolNews

Η πλειοψηφία των ασφαλισμένων για το οικονομικό έτος του 2012 περιμένει με ανυπομονησία κάθε πρωί τον... ταχυδρόμο αφού οι περισσότερο - ακόμη και χαμηλόμισθοι ή ανεργοι - με κάποιον μαγικό τρόπο θα πρέπει να προσφέρουν από τον όβολό τους στην εφορία.

Το εντυπωσιακό βεβαια, είναι πως κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόστιμο, πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις γιατί καθυστέρησαν... Μικρή σημασία έχει ότι απλά δεν έχουν ακόμη σταλεί τα εκκαθαριστικά σημειώματα για το φόρο εισοδήματος ή για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που αναλογεί στον κάθε ένα. Έτσι οι φορολογούμενοι πρέπει να επισκέπτονται

καθημερινά την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων προκειμένου να ελέγχουν αν έχουν εκδοθεί και να ενημερωθούν πότε θα πρέπει να πληρωθούν οι φόροι.

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 2013 έχει δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών προθεσμία μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου ώστε οι ενδιαφερόμενοι να οριστικοποιήσουν τις αλλαγές στο έντυπο Ε9 και στη συνέχεια να ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης των εκκαθαριστικών.

Μάλιστα σχετικά με τις ασάφειες που παρουσιάστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, διευκρινίζει τα παρακάτω:

Η ενεργοποίηση των πάγιων εντολών πληρωμής στους φορείς είσπραξης - τις διάφορες συνεργαζόμενες τρπάπεζες, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΕΛΤΑ δηλαδή - για την καταβολή των δόσεων των ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων χρεών του Ν. 4152/2013 ΦΕΚ 107 Α διενεργείται αποκλειστικά στους ανωτέρω φορείς.Ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) που χρησιμοποιείται για τη σύσταση της πάγιας εντολής στον φορέα είσπραξης (τράπεζα κτλ.), πρέπει να είναι ο ίδιος με τον δηλωθέντα στη ΔΟΥ ή στο Taxisnet.Η απλή αναγραφή-δήλωση του αριθμού τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής Taxisnet ή και στις αρμόδιες ΔΟΥ επί της σχετικής υπεύθυνης δηλώσεως δεν αποτελεί σύσταση της πάγιας εντολής από τον οφειλέτη, αλλά απαιτείται άμεση συνεργασία του οφειλέτη με τον φορέα είσπραξης που έχει επιλέξει.Σε κάθε περίπτωση, ο οφειλέτης έχει την ευθύνη της παρακολούθησης της ενεργοποίησης και της μηνιαίως ομαλής εκτέλεσης της πάγιας εντολής ως την τελική καταβολή/πίστωση των δόσεων της ρύθμισης που τηρεί.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα