Εξοστρακισμένες μέσα στην εξαθλίωση ζουν οι χήρες στην Ινδία [εικόνες]

Ο πόλη Βρινταβάν, λίγες ώρες από το Δελχί είναι γνωστή με διαφορετικό όνομα: την αποκαλούν πόλη των χήρων.Ενώ οι περισσότεροι επισκέπτονται την Βρινταβάν για θρησκευτικούς λόγους εξαιτίας του ινδουιστικού ναού, πολλές γυναίκες πηγαίνουν εκεί γιατί δεν έχουν που αλλού να στραφούν. Άλλες εγκαταλείπονται εκεί από τις οικογένειες που δεν τις θέλουν ή δεν επιθυμούν να πληρώνουν τη φροντίδα τους πλέον.

Η πλειοψηφία των εγκαταλελειμμένων γυναικών της πόλης αυτής είναι χήρες.

Η 65ρονη Σάκτι Ντάσι, βρίσκεται στη Βρινταβάν τα τελευταία οκτώ χρόνια όταν πέθανε ο σύζυγός της. Οι γιοι

της δεν την θέλουν, υποστηρίζει η ίδια. «Είναι αγώνας η επιβίωση και δεν μπορώ να καταφέρω πολλά πράγματα. Όπως και άλλοι πίστευα ότι τα παιδιά μου θα με φρόντιζαν όταν μεγάλωναν αλλά δεν το έκαναν. Δεν είχα άλλη επιλογή από το να έρθω εδώ», αναφέρει η ίδια.

Στην Ινδία υπάρχουν περίπου 40 εκατομμύρια χήρες, περίπου το 10% του γυναικείου πληθυσμού. Η ηλικιωμένες γυναίκες είναι πιο ευάλωτες από τους άνδρες καθώς χωρίς οικονομική ασφάλεια πολλές από αυτές εγκαταλείπονται στη Βρινταβάν όπου ζουν από ελεημοσύνη, περιμένοντας να πεθάνουν.

Στην ουσία, οι γυναίκες αυτές εξοστρακίζονται από την κοινωνία και έχουν ελάχιστους οικονομικούς πόρους. Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Maitri, κάνει μεγάλη προσπάθεια για να τις περιθάλψει και να τις βοηθήσει.

«Το κοινωνικό κράτος δεν υπάρχει στην Ινδία» λέει η Γουίνι Σάιν, ιδρύτρια της οργάνωσης.

Η σύνταξη μιας χήρας η οποία είναι άνω των 60, φτάνει τα πέντε δολάρια το μήνα ενώ οι περισσότερες από αυτές είναι αγράμματες και δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό. Τα χρήματα αυτά είναι ελάχιστα και δεν φτάνουν ούτε για τις βασικές ανάγκες ενός ατόμου στην Ινδία.

Επί του συνόλου της η Ινδία, είναι χώρα νέων, με τους ηλικιωμένους να φτάνουν το 9% του συνολικού πληθυσμού. Παρόλα αυτά ο αριθμός έχει αρχίσει και αυξάνεται σταδιακά ενώ ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι ο αριθμός των ηλικιωμένων μπορεί να φτάσει τα 300 εκατομμύρια μέσα στα επόμενα 40 χρόνια.

1 από 3 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >

Keywords
Τυχαία Θέματα