Ευρωπαϊκά δάνεια για προσλήψεις ανέργων – Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις για τις επιχειρήσεις

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προωθεί δύο χρηματοδοτικά προγράμματα που αποσκοπούν στην στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που απασχολούν νέους εργαζόμενους, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με υψηλή νεανική ανεργία. Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), σε συνεργασία με την ΕΤΕπ, αλλά και τις ιδιωτικές τράπεζες που συμμετέχουν στο

πρόγραμμα, ενημερώνει τις επιχειρήσεις για τους όρους που διέπουν τα προγράμματα που προσφέρουν δάνεια, ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα «Δεξιότητα και θέσεις εργασίας - Επένδυση για τη νεολαία» διαθέτει για το σύνολο της Ευρώπης συνολικά 6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους και είναι ανοιχτό στα 28 κράτη- μέλη, με προτεραιότητα όμως τις χώρες που έχουν ανεργία των νέων άνω του 25%. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα τραπεζικών εγγυήσεων και δανειοδότησης ποσού από 25.000 ευρώ και άνω, με αποπληρωμή από 2 έως 7 χρόνια, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

Το πρόγραμμα της ΕΤΕπ για την απασχόληση των νέων έχει δύο συστατικά μέρη:

- Το πρώτο είναι οι «θέσεις εργασίας για τη νεολαία» που στοχεύει στην παροχή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλύτερης πρόσβασης σε χρηματοδοτήσεις.

- Το δεύτερο είναι ο δανεισμός, στο πλαίσιο της «επένδυσης στις δεξιότητες» και αφορά τις θέσεις εργασίας που σχετίζονται με ελλείψεις και αναντιστοιχίες σε δεξιότητες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την δυνατότητα υποβολής αίτησης για δανειοδότηση είναι:

- Ιδιωτικά και δημόσια νομικά πρόσωπα που προωθούν έργα, συμπεριλαμβανομένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μεγάλων επιχειρήσεων, ιδρυμάτων ή δημόσιων διοικήσεων.

- Χρηματοοικονομικοί ενδιάμεσοι πρόθυμοι να επεκτείνουν την ικανότητά τους να δανείζουν τους επενδυτές προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης επιχειρήσεων και προγραμμάτων εκπαίδευσης.

Για τα έργα η ΕΤΕπ θα μπορούσε να χρηματοδοτεί ως το 50% του κόστους του έργου, ενώ τα έργα κάτω των 25 εκατ. ευρώ θα αντιμετωπίζονται αποκλειστικά μέσω του δικτύου τραπεζών- εταίρων της ΕΤΕπ. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η χρηματοδότηση μπορεί να φτάσει έως και το 100% του κόστους του έργου.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα