Έτσι απεργούσαν οι διοικητικοί των ΑΕΙ: Το 50% δήλωναν παρόντες ή έπαιρναν αναρρωτική άδεια

Στα λόγια φαίνεται να στήριξαν την απεργία τους οι διοικητικοί υπάλληλοι που εδώ και εβδομάδες κρατούσαν κλειστά τα πανεπιστήμια της χώρας, ή τουλάχιστον στο ζήτημα της μισθοδοσίας τους. Έτσι, παρόλο που τα 8 ΑΕΙ που πρωτοστάτησαν στις απεργίες ο υπάλληλοί του έδειχαναν συσπειρωμένοι οι μισθολογικές τους καταστάσεις έδειξαν το αντίθετο, αφού υπήρξαν περιπτώσεις

που ούτε το 50% αυτών δεν «δήλωνε» απεργός.

Μάλιστα, σε περιφερειακό ΑΕΙ οι διοικητικοί που δεν πληρώθηκαν δεν ξεπέρασαν τους μισούς υπαλλήλους του συνόλου του ιδρύματος και αυτό γιατί οι περισσότεροι δήλωναν παρόντες, ενώ αρκετοί έπαιρναν άδεια και μάλιστα παντός είδους (εκπαιδευτική, αναρρωτική, λόγω αιμοδοσίας, χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή, που καταργήθηκε στις 6 Νοεμβρίου, κ.ά.).

Τις πρώτες ημέρες οι απεργοί άγγιξαν μετά βίας το 45%, ενώ 15 ημέρες μετά το ποσοστό άρχισε να φθίνει, με αποτέλεσμα έπειτα από ενάμιση μήνα να απεργούν 4 σε σύνολο 235(!)

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, ο σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ, πληροφόρησε τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές ότι μόνο το 25% των υπαλλήλων δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι απεργεί. Ενώ ανάλογες αναντιστοιχίες δηλώσεων και πραγματικής κατάστασης καταγράφονται και σε περιφερειακά ΑΕΙ.

Ειδικότερα, τις προθέσεις τους να μην επιτρέψουν την επιστροφή του ΕΚΠΑ στην ομαλότητα κατέδειξαν χθες φοιτητές προσκείμενοι στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, που εμπόδισαν καθηγητές και συγκεντρωθέντες φοιτητές στη Νομική να κάνουν μάθημα. Μάλιστα, οι αντιδρώντες (φοιτητές και λοιποί) απείλησαν τους παρόντες ότι εάν επιμείνουν να ανοίξουν τη σχολή, «θα φέρουμε ενισχύσεις από τα Εξάρχεια και θα τα κάνουμε γυαλιά-καρφιά». «Ζούμε μία κατάσταση εκβιασμού και τρόμου», δήλωσε καθηγητής της σχολής. «Δεν είναι ρεαλιστικό να υποστηρίζουμε ότι το εξάμηνο δεν έχει χαθεί», ανέφερε ο κοσμήτορας της Νομικής Μιχάλης Τσινισιζέλης. «Πόσο μάλλον που εάν συνεχισθεί η απεργία των διοικητικών, κινδυνεύει να χαθεί και όλη η χρονιά», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Σχολής, Θεόδωρος Φορτσάκης. Βέβαια, σε άλλες σχολές γίνονται μαθήματα, ενώ αύριο θα επιχειρηθεί να αρχίσουν στην Ιατρική Αθηνών.

Την ίδια στιγμή, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεοδόσιος Πελεγρίνης ζήτησε και έλαβε προθεσμία από τον αρμόδιο εισαγελέα για να καταθέσει την ερχόμενη Δευτέρα στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, που διενεργείται για την τυχόν τέλεση αδικημάτων κατά της διάρκεια της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων.

Τέλος, χθες στο ΕΜΠ (όπως και στα υπόλοιπα 6 ΑΕΙ που «προσφέρουν» στη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων) άρχισαν τα μαθήματα, όμως επικράτησε αλαλούμ με το καθεστώς των υπαλλήλων που επέστρεψαν στις θέσεις τους (π.χ. ποιος έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, ποιος μπορεί να υπογράφει έγγραφα) με αποτέλεσμα να δοθεί ατύπως άδεια στους υπαλλήλους μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Δημοσίευση by Koolnews.gr.
Keywords
Τυχαία Θέματα