Έτοιμη θέλουν τη λίστα οι Γερμανοί στη συνάντηση της Δευτέρας

Έτοιμη θέλουν τη λίστα οι Γερμανοί στη συνάντηση της Δευτέρας

Την ώρα που το κυβερνητικό επιτελείο δίνει μάχη με το χρόνο προκειμένου να ετοιμάσει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων για την οποία δεσμεύθηκε, αυξάνεται η πίεση από τη Γερμανία, με τον Τόμας Όπερμαν να απαιτεί ουσιαστικά να ταξιδέψει με αυτή στις αποσκευές του ο Αλέξης Τσίπρας στην επίσκεψή του στο Βερολίνο αύριο, Δευτέρα.

«Οι Σοσιαλδημοκράτες χάνουν την υπομονή τους με τον Τσίπρα», είναι ο τίτλος

του δημοσιεύματος στη διαδικτυακή έκδοση του Spiegel, που φιλοξενεί τις δηλώσεις του επικεφαλής του SPD στη γερμανική βουλή. «Περαιτέρω βοήθεια θα δοθεί στην Ελλάδα μόνο αν είναι έτοιμη να λύσει τα προβλήματά της», διαμηνύει ο Τόμας Όπερμαν, προσθέτοντας ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί ο Δημόσιος τομέας, να δημιουργηθεί μία αποτελεσματική φορολογική διοίκηση και να ληφθούν δραστικά μέτρα κατά της διαφθοράς.

Για αυτούς τους όρους που θέτει, θέλει «αξιόπιστες διαβεβαιώσεις» από τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Χωρίς ξεκάθαρη πρόθεση για μεταρρύθμιση από την ελληνική κυβέρνηση, τίποτα δεν θα γίνει», τόνισε, αναφερόμενος σε πιθανό τρίτο πακέτο βοήθειας το καλοκαίρι.

Μάλιστα, ο Όπερμαν κάλεσε τον πρωθυπουργό να παρουσιάσει τη λίστα μεταρρυθμίσεων στη συνάντηση της Δευτέρας με την Καγκελάριο. «Ο Τσίπρας ανέλαβε να καταρτίσει μία πλήρη λίστα με πιο συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και περιμένω να την παρουσιάσει στη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα. Επιτέλους θέλω να ξέρω αν η Ελλάδα θα κάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις ή όχι», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ελληνική διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων από την Γερμανία, δήλωσε: «Για τις αδικίες του εθνικοσοσιαλισμού φέρουμε ευθύνη και πρέπει να ανταποκριθούμε. Θέλω να προχωρήσουμε στην συμφιλίωση με την Ελλάδα. Έχουμε μέχρι τώρα μόνο μικρά βλασταράκια. Το Ταμείο για το Μέλλον, για παράδειγμα. Ή το Ελληνογερμανικό Εργαστήρι Νεολαίας. Πρέπει να εργαστούμε περισσότερο σε αυτή την κατεύθυνση. Αλλά δεν πρέπει να αναμιγνύουμε το θέμα με την ευρωκρίση».

Τέλος, αναφερόμενος σε ένα πιθανό Grexit, τόνισε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν καταστροφή για την Ευρώπη, ενώ το χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο πλήγμα που θα έπρεπε να αντιμετωπίσει η ΕΕ στην ιστορία της.

Κυριακάτικη σύσκεψη στο Μαξίμου για τη λίστα

Νέα σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είχε την Κυριακή το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας μια ημέρα μετά την πεντάωρης διάρκειας σύσκεψη που πραγματοποίηθηκε το Σάββατο καθώς η κυβέρνηση επείγεται να καταλήξει στο περιεχόμενο της λίστας των μεταρρυθμίσεων που θα υποβληθεί προς έλεγχο όπως αποφασίστηκε στην οχταμερή συνάντηση των Βρυξελλών την περασμένη Πέμπτη.
Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η σύσκεψη διήρκησε μια ώρα και οι συμμετέχοντες υπουργοί αποχώρησαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το κείμενο που θα παραδοθεί να είναι λεπτομερέστατο προκειμένου να διασφαλίσει την χρηματοδότηση της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη πιθανότατα θα υπάρξει συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών (Brussels Group), την Πέμπτη θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του EuroWorking Group ενώ πληροφορίες μιλούν και για έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή.

Τσίπρας: Θα αλλάξω όσα δεν τόλμησαν οι προηγούμενοι

Η συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο δεν θα «πιέζεται» από τις διαπραγματεύσεις και αυτό είναι σημαντικό καθώς θα μπορέσουμε, και οι δύο πλευρές, να συζητήσουμε για τα σημαντικά θέματα που ταλανίζουν την Ευρώπη, δηλώνει στην «Καθημερινή» της Κυριακής ο Πρωθυπουργός ενόψει της συνάντησής του με την καγκελάριο.

Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ακόμα: «Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, αλλά για δουλειά -σκληρή δουλειά. Διαπραγματευόμαστε, αλλά ταυτόχρονα κυβερνάμε. Συζητάμε, αλλά ταυτόχρονα νομοθετούμε. Έχουμε ξεκινήσει ήδη τις μεταρρυθμίσεις, προσπαθώντας όχι μόνο να επαναφέρουμε τη χώρα στην κανονικότητα, αλλά να κερδίσουμε και τα χαμένα χρόνια.

» Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να προωθήσουμε αλλαγές που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τόλμησαν, είτε γιατί είχαν δεσμεύσεις με ισχυρά συμφέροντα είτε γιατί δεν είχαν τη λαϊκή στήριξη. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τη χώρα και αυτό εξαρτάται μόνο από εμάς -την κυβέρνηση».

The post Έτοιμη θέλουν τη λίστα οι Γερμανοί στη συνάντηση της Δευτέρας appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα