Έσοδα 3,8 δισ. φέρνει το νέο σχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις – Σθεναρή στάση κρατά η Τρόικα

Από τα κύρια «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης του υπουργείου Οικονομικών με την Τρόικα είναι η πορεία των αποκρατικοποιήσεων, καθώς η απόδοση της ελληνικής πλευράς κρίνεται μέτρια.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών στη συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, θα χειριστούν με ιδιαίτερο «σθένος» το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων από τις οποίες αναμένονταν 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2013 αλλά τελικά

θα εισπραχθούν μόνο 1,5 δισεκατομμύρια.

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, η Τρόικα απαιτεί να καλυφθεί η απόκλιση ώστε στα τέλη του 2014 να έχουν εισρεύσει στον Ειδικό Λογαριασμό Αποπληρωμής του Δημόσιου Χρέους τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ όπως προβλέπεται αθροιστικά στο Μνημόνιο για τη διετία 2013 – 2014.

Επομένως, ο στόχος για το 2014 εκτοξεύεται στα 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ με την Τρόικα να διατηρεί επιφυλάξεις για τα τελικά αποτελέσματα.

Οι εισπρακτικοί στόχοι όπως έχουν τεθεί ανέρχονται σε 1,3 δισεκατομμύρια για 2013, σε 3,8 δισεκατομμύρια για το 2014, 2 δισεκατομμύρια για το 2015 και 2,2 δισεκατομμύρια για το 2016.

Ακόμη, η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ στις συναντήσεις που έχει με την Τρόικα, προωθεί ένα νέο μοντέλο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με πολλά εναλλακτικά σενάρια, καθώς έχει εκτιμηθεί ότι οι τίτλοι των περίπου 1000 ακινήτων – φιλέτων είναι δύσκολο να υλοποιηθούν.

Οι τελευταίες πληροφορίες, προβλέπεται παραχώρηση ακινήτων σε ιδιώτες οι οποίοι θα αναλάβουν τις επενδύσεις για τα ακίνητα αυτά, ενώ για το έργο αυτό έχουν αναδειχθεί χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι οι UBS, Deutsche Bank και BNP Paribas.

Στις συζητήσεις βρίσκεται ακόμα ένα εναλλακτικό μοντέλο σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η δημιουργία ανεξάρτητου οχήματος αξιοποίησης ακινήτων, το οποίο θα μπορούσε να είναι μια επενδυτική εταιρεία ακινήτων στην οποία θα ματαβιβαστούν τα «φιλέτα» του Δημοσίου.

Ακόμη, εξετάστηκε το ενδεχόμενο να μεταφερθούν τα 80.000 ακίνητα της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου στο Ταμείο ώστε να αποπληρωθούν οι επιπλέον διαδικασίες.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα