Έρευνα σοκ: Γιατί γερνάμε μόνοι μπροστά στην tv

Εξαιρετικά ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως έρευνα για τη μοναξιά των ηλικιωμένων αφού ο αριθμός τους ξεπερνά τα 3.500.000!

Τα στοιχεία που συνέλλεξαν οι ειδικοί σε δείγμα 700.000 Βρετανών άνω των 65 ετών είναι σοκαριστικά αφού η πλειοψηφία δηλώνει πως είναι μόνοι την περισσότερη ώρα της ημέρας ενώ οι περισσότεροι από αυτούς δεν γνωρίζουν καν τους γείτονές τους! Η μοναξιά σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να κάνει στον άνθρωπο την ίδια ζημιά με το κάπνισμα ή την παχυσαρκία.

Μάλιστα η έρευνα

της εταιρείας Age UK έρχεται στη δημοσιότητα ταυτόχρονα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δείχνουν δραματική αύξηση στον αριθμό των μεσηλίκων οι οποίοι ζουν μόνοι. Συγκεκριμένα πάνω από 2 εκατομμύρια Βρετανοί ηλικίας μεταξύ 45-65 ετών ζουν μόνοι παρουσιάζοντας άνοδο που ξεπερνά το 50% σε σχέση με τη δεκαετία του 1990. Αν σε αυτούς προσθέσουμε και τα 3,5 εκατομμύρια των ηλικιωμένων τότε μιλάμε για ένα αριθμό 6 εκατομμυρίων ανθρώπων!

Οι αριθμοί αυτοί αφορούν αποκλειστικά το Ηνωμένο Βασίλειο είναι όμως ενδεικτικοί σύμφωνα με τους ειδικούς, της τάσης που υπάρχει σε ολόκληρο το σύγχρονο κόσμο και είναι εξαιρετικά ανησυχητική, όχι μόνο ως προς την ψυχική υγεία των ατόμων αλλά και τις κοινωνικές συνέπειες που έχει.

Η αύξηση των διαζυγίων δημιουργεί ένα στρατό από μοναχικούς ανθρώπους οι οποίοι όπως φαίνεται είναι καταδικασμένοι να γεράσουν μόνοι. Ενδεικτικό είναι ότι πάνω από το 50% των ηλικιωμένων θεωρούν την τηλεόραση σαν τη βασική μορφή συντροφιάς!

Με την πάροδο του χρόνου τα μοναχικά άτομα εξυπηρετούνται όλο και πιο δύσκολα ενώ και ο χειμώνας ο οποίος διογκώνει τα ψυχολογικά συμπτώματα της μοναξιάς.

Σύμφωνα με την έρευνα οι περισσότεροι ηλικιωμένοι δεν γνωρίζουν τους γείτονες είτε γιατί δεν θέλουν να γίνουν βάρος είτε γιατί πιστεύουν ότι οι γείτονές τους είναι πολύ απασχολημένοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα