Έρχεται η Μέρκελ, κλείνουν οι δρόμοι, ανοίγει ο χορός των διαδηλώσεων

Τεράστια κινητοποίηση αστυνομικών, ειδικών δυνάμεων και αγανακτισμένων πολιτών για τις επτά ώρες που η Γερμανίδα καγκελάριος θα κυκλοφορεί στην πρωτεύουσα. Τί προσδοκά ο Σαμαράς από αυτή την επίσκεψη. Ποιοί δρόμοι θα κλείσουν και πού εστιάζει την προσοχή της η ΕΛ.ΑΣ.

Το αεροσκάφος που θα μεταφέρει την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ

θα προσγειωθεί στις 13.30 στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα είναι εκεί να την υποδεχτεί με τιμές αρχηγού κράτους. Από εκείνη τη στιγμή στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ θα σημάνει συναγερμός, με 7000 ένστολους (από ΕΚΑΜίτες και ΜΑΤ μέχρι ελεύθεροι σκοπευτές), 300 λιμενικούς (ανάμεσά τους ειδικά εκπαιδευμένα «βατράχια»), ταχύπλοα όλων των κατηγοριών και ένα ελικόπτερο να είναι σε επιφυλακή για την αποφυγή απρόοπτων.

Λίγη ώρα πριν η καγκελάριος πατήσει ελληνικό έδαφος θα έχουν ξεκινήσει οι κινητοποιήσεις των εξοργισμένων για τα δυσβάσταχτα μέτρα λιτότητας πολιτών, με συλλαλητήρια σε Σύνταγμα και Ομόνοια. Για την αποφυγή επεισοδίων και κυρίως για την προστασία της γερμανικής πρεσβείας, στα δύο συντονιστικά κέντρα, σε ΓΑΔΑ και στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, θα βρίσκεται ο ίδιος ο αρχηγός αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, ο οποίος θα έχει την υψηλή εποπτεία του επιχειρησιακού σχεδιασμού. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό πλάνο της ΕΛ.ΑΣ., ισχυρή αστυνομική δύναμη θα φρουρεί τη πρεσβεία. Τόσο στην Καραολή – Δημητρίου, όσο και στην οδό Υψηλάντου θα βρίσκονται διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ από το βράδυ της Δευτέρας απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση στους γύρω δρόμους.

 Τι περιμένει ο Σαμαράς από τη Μέρκελ

Στην διακριτική παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου ποντάρει πλέον ο Αντώνης Σαμαράς τις ελπίδες του για έξοδο από το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και εκταμίευση των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το πακέτο στήριξης. Επιπλέον ο πρωθυπουργός προσδοκά ότι η παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα θα επιβεβαιώσει την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και θα λειτουργήσει ως πολιτική εγγύηση για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις για το πακέτο στήριξης. Εφόσον το θέμα της Ελλάδας συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής τότε μπορεί να ελπίζει ότι η εκταμίευση της δόσης θα αποφασιστεί σε έκτακτο Γιουρογκρούπ μέχρι το τέλος του μήνα ώστε τα ποσά να μπουν στις τράπεζες και στην αγορά μέχρι το τέλος Νοεμβρίου που είναι και το όριο αντοχής της ελληνικής οικονομίας.

Ο Βενιζέλος ήθελε να είναι στο γεύμα

Σύγχυση δημιουργήθηκε σχετικά με την συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση στις συναντήσεις με την Γερμανίδα. Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε στον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη ότι αν επιθυμεί μπορεί να παραβρεθεί στο γεύμα των αντιπροσωπειών που θα ακολουθήσει την κατ’ ιδίαν συνάντηση. Ο κ. Κουβέλης, όμως, αρνήθηκε δείχνοντας ότι κρατά αποστάσεις. Αντίθετα ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήθελε να παραβρεθεί (με δική του πρωτοβουλία μάλιστα ζήτησε να μετέχουν και οι δύο αρχηγοί προκειμένου να ενισχύσουν την διαπραγματευτική θέση τη

Keywords
Τυχαία Θέματα