Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Η σύνταξη της ληξιαρχικής πράξης θανάτου της ΑΕΚ είχε αρχίσει το καλοκαίρι. Μία ομάδα ερειπιώνας, δίχως τη στοιχειώδη επάνδρωση με έμπειρους παίκτες που θα έπαιρναν από το χεράκι τα «μωρά» που κατέκλυσαν ξαφνικά το ρόστερ. Συνεχίστηκε η… καταγραφή των αιτιών θανάτου και δύο αγωνιστικές πριν απ΄το φινάλε καταχωρίστηκε η σπασμωδική απομάκρυνση του Λίνεν(έστω και αν έκανε τα λάθη του) και η αυτοκαταστροφική εισβολή

στο ΟΑΚΑ στο ματς με τον Πανθρακικό. Το χθεσινό γκολ του Γιαννούλη ήταν απλώς η τελευταία σφραγίδα στο πιστοποιητικό.

Απαρίθμησα και την περασμένη εβομάδα τα μικρά και μεγάλα εγκλήματα που συντελέστηκαν στον «πλανήτη» ΑΕΚ από την εποχή Τροχανά κι εντεύθεν, οπότε δεν χρειάζεται να τα πάρω ένα προς ένα και την επόμενη της αποτυχίας της Ένωσης να παίζει τα (όποια) ρέστα της εναντίον του Ατρομήτου. Εξάλλου, όσοι παρακολουθούν την ΑΕΚ, τα ξέρουν. Ούτε θα σταθώ, όμως, στα πράγματι- σπαραξικάρδια εσταντανέ, με τους κλαμμένους κιτρινόμαυρους. Γιατί πάντα γι αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ένα πάντα κλισέ: επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς.

Στον Δικέφαλο μπορούν να στεναχωρηθούν, είναι απόλυτα κατανοητό, αλλά δεν έχουν την πολυτέλεια να κάνουν μόνο αυτό. Ο κλαυθηριμισμός από μόνος του δεν πάει πουθενά. Δεν είναι ο πρώτος μεγάλος σύλλογος της χώρας που υποβιβάζεται. Έχουν προηγηθεί η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μίλαν, η Ρέιντζερς, η Ντόρτμουντ, ένα σωρό ομάδες.

Αυτό που «οφείλουν» στο Δικέφαλο είναι να ανασυγκτοτήσουν το μέγεθος που λέγεται ΑΕΚ. Να μην πετάξουν τα ολέθια σφάλματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια, αλλά να τα κρατήσουν ως οδοδείκτη, για το τι πρέπει ν’αποφυγουν στην πρεία της ανάκαμψης. Της υγιούς ανάκαμψης. Διότι η επιστοφή της ΑΕΚ κάποια στιγμή τα σαλόνια είναι αυτονόητη. Το θέμα είναι σε τι βάσεις θα έχει χτιστεί η ομάδα. Ακόμη και να παρέμενε φέτος στη Super League, θα ήταν με μηχανική υποστήριξη κι αυτό δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής κανενός.

Ναι, η ΑΕΚ είναι η μοναδική ελληνική ομάδα με παρουσία στους «8» και των τριών ευρωπαϊκών διοργανώσεων (πριν καταργηθεί το Κυπελλούχων). Ναι η ΑΕΚ ήταν η πρώτη ελληνική ομάδα που έπαιξε στην Ευρώπη και μετά τα Χριστούγεννα (το 1965). Ναι η ΑΕΚ είναι μεγάλος σύλλογος. Όμως, πρωτίστως πρέπει να το έχουν καλά χαραγμένο στο μυαλό τους οι «θεσμικοί», ή οι επώνυμοι. Όλοι εκείνοι από τους οποίους κρέμεται ο απλός ΑΕΚτζης, προκειμένου να δώσουν επιτέλους όραμα. Όραμα με πράξεις και όχι με κούφιες μεγλοστομίες και πομφόλυγες.

Το διαβάσαμε στη «SportDay»

Keywords
Τυχαία Θέματα