Επιστρέφουν στην Ελλάδα 118 αργυρά νομίσματα

Επιστρέφουν, σήμερα, στην Ελλάδα 118 αργυρά νομίσματα, τα οποία είχαν κατασχεθεί τον Νοέμβριο του 2011, στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, τα νομίσματα είχαν κατασχεθεί από τον Κωνσταντίνο Βανχέερσβιγγελς, Βέλγο υπήκοο και μόνιμο κάτοικο Ελλάδας. Πρόκειται για 105 αργυρά τετρώβολα και 13 αργυρά τετράδραχμα, πιθανότατα

μέρος ή σύνολο νομισματικού θησαυρού, που χρονολογείται στο πρώτο μισό του 4ου αιώνα π.Χ.

Ευθύς αμέσως μετά την ενημέρωση της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών της Γενική Γραμματείας Πολιτισμού, από πλευράς των Τελωνειακών Αρχών, ξεκίνησαν οι απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου να επιστραφούν τα νομίσματα.

Η Ελλάδα έχει συνάψει με την Ελβετία διμερή συμφωνία «περί εισαγωγής, διαμετακόμισης και επαναπατρισμού πολιτιστικών αγαθών», γεγονός που αποτέλεσε ισχυρό εργαλείο για την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης.

Η εξωδικαστική επίλυση του ζητήματος επετεύχθη με τον διορισμό δικηγόρου του ελληνικού Δημοσίου, τη συνεργασία της ελληνικής Πρεσβείας στη Βέρνη, του Ομοσπονδιακού Γραφείου Πολιτισμού, καθώς και των τελωνειακών Αρχών των δύο χωρών, και ξεκίνησαν οι διατυπώσεις της επιστροφής του ιδιαιτέρως σημαντικού νομισματικού θησαυρού.

Τα νομίσματα, που μεταφέρονται σήμερα αεροπορικώς από τη Ζυρίχη, με τη συνοδεία αρχαιολόγου της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, θα παραδοθούν στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα