Επιμένει η Μέρκελ και θέλει να βάλει την Τουρκία στο Αιγαίο

Επιμένει η Άνγκελα Μέρκελ και θέλει να βάλει την Τουρκία στο Αιγαίο. Για ακόμα μία φορά και ενόψει της Συνόδου Κορυφής επεσήμανε τον ρόλο-κλειδί της γείτονα χώρας για το προσφυγικό: «δεν είναι αποδεκτό η οδός μεταξύ της τουρκικής ακτής και των ελληνικών νησιών, άρα μεταξύ δύο εταίρων στο ΝΑΤΟ, να ελέγχεται αυτή τη στιγμή από τους διακινητές».

Η

Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε την προσφυγική κρίση «ιστορική δοκιμασία» για την Ευρώπη και υπογράμμισε ότι ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων δεν λειτουργεί, ενώ κάλεσε όλες τις χώρες να συμμετάσχουν στην ενίσχυση της FRONTEX, χαρακτηρίζοντας την μέχρι τώρα ανταπόκριση «απογοητευτική».

Η καγκελάριος παρέπεμψε στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία, σε ό,τι αφορά τόσο την φύλαξη των συνόρων και την στήριξη της Τουρκίας στην φροντίδα των προσφύγων που είναι εγκατεστημένοι στο έδαφός της:

«Χωρίς αμφιβολία, ρόλο κλειδί σε αυτή την κατάσταση έχει η Τουρκία, διότι με δύο εκατομμύρια πρόσφυγες σηκώνει αυτή τη στιγμή το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών από την Συρία. Οι περισσότεροι πρόσφυγες στην Ευρώπη ταξιδεύουν μέσω Τουρκίας. Δεν θα μπορέσουμε να βάλουμε τάξη στην ροή και να την ανακόψουμε, αν δεν συνεργαστούμε με την Τουρκία. Αυτό περιλαμβάνει ότι θα στηρίξουμε καλύτερα την Τουρκία στην φροντίδα των προσφύγων και στην ανθρωπιστική βοήθεια. Και επίσης ότι θα συνεργαστούμε στην φύλαξη των συνόρων και στην αντιμετώπιση τωνδιακινητών».

«Δεν γίνεται να αφήσουμε τον έλεγχο στους διακινητές»

«Δεν είναι αποδεκτό η οδός μεταξύ της τουρκικής ακτής και των ελληνικών νησιών, άρα μεταξύ δύο εταίρων στο ΝΑΤΟ, αυτή τη στιγμή να ελέγχεται από τους διακινητές. Για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σχέδιο δράσης το οποίο πρέπει τώρα να συμφωνήσουμε γρήγορα με την Τουρκία», τόνισε η κυρία Μέρκελ μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο με αφορμή την Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά σήμερα και θα επικεντρωθεί στην προσφυγική κρίση και τον ρόλο της Τουρκίας.

Αναφερόμενη στην επικείμενη επίσκεψή της στην 'Αγκυρα, η οποία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας, η κυρία Μέρκελ εξέφρασε κατανόηση για τις ανησυχίες σχετικώς με το εάν η Ευρώπη «θα καταφέρει στις διαβουλεύσεις με την Τουρκία όχι μόνο να εκφράσει επίκαιρα ενδιαφέροντα στο θέμα της προσφυγικής κρίσης, αλλά και να διατηρήσει τις αξίες της», αλλά διευκρίνισε:

«Με την Τουρκία διεξάγονται ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Ισχύει ότι ‘Pacta sunt servanda', οι συμφωνίες τηρούνται και οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία διεξάγονται με ανοιχτό το αποτέλεσμά τους. Αυτό τηρεί η γερμανικήκυβέρνηση, αυτό τηρώ κι εγώ. Σε αυτό το πνεύμα έχω συνομιλήσει στο παρελθόν με την Τουρκία και έτσι θα γίνει και την Κυριακή, οπότε και θα τεθούν όλα τα ζητήματα, από την κατάσταση στην Συρία, την απελευθέρωση της βίζας, το θέμα της ασφαλούς χώρας προέλευσης, ο κοινός αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας, μέχρι και η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία».

«Απογοητευτική η ανταπόκριση»

Πρόσθεσε επίσης ότι την Κυριακή θα ξεκινήσει και ο γερμανοτουρκικός διάλογος για την μετανάστευση, ο οποίος θα λειτουργήσει επικουρικά στο ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης.

«Πρέπει να συνεχίσουμε αποφασιστικά προκειμένου να ελέγξουμε καλύτερα την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Με την απόφαση του Δουβλίνου, έχουμε μεταθέσει στην ουσία τον έλεγχο στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Αυτό ήταν μια παροχή εμπιστοσύνης. Και πρέπει σήμερα να διαπιστώσουμε ότι αυτός ο έλεγχος στα εξωτερικά σύνορα δεν λειτουργεί» επεσήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος και τόνισε την ανάγκη να τεθεί «πιο δυνατά στο κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο και να γίνει πιοαποτελεσματικός, να διαθέσουμε προσωπικό».

Επεσήμανε ότι η Κομισιόν έχει ζητήσει μέχρι 1100 άτομα, αλλά μόνο λίγα κράτη-μέλη έχουν ανταποκριθεί, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Αυστρία. «Περιμένω από αυτή τη Σύνοδο ότι όλοι θα συμβάλουν με την συνεισφορά τους. Είναι αυτονόητο» σημείωσε και πρόσθεσε: «Σε αυτό περιλαμβάνεται η ενίσχυση της FRONTEX και τα κράτη-μέλη πρέπει εδώ να στείλουν το προσωπικό τους - η FRONTEX από αυτό ζει . Η ανταπόκριση είναι απογοητευτική».

«Hotspots-Σημείο εκκίνησης για μια δίκαιη κατανομή»

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται όπως είπε η Άνγκελα Μέρκελ και η δημιουργία των hotspots, με τις πρώτες εργασίες, όπως είπε, να έχουν ήδη ξεκινήσει. Σε αυτά στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, οι πρόσφυγες που φθάνουν θα βρίσκουν άμεσα καταφύγιο, να καταγράφονται και θα ελέγχεται η ανάγκη προστασίας τους, εξήγησε.

«Στον κύκλο των ηγετών έχουμε συμφωνήσει ότι τα hotspots θα είναι ως το τέλος Νοεμβρίου απολύτως λειτουργικά. Οι πρώτες εγκαταστάσεις - είναι λίγες, αλλά συνιστούν μια πρόοδο - έχουν ξεκινήσει στην Ιταλία και στην Ελλάδα και η Γερμανία συνεισφέρει στην δημιουργία τους, με στήριξη υλική και σε προσωπικό. Θα τα καταφέρουμε μόνο αν το αντιληφθούμε ως κοινό ευρωπαϊκό έργο. Τα hotspots είναι το σημείο εκκίνησης μιας δίκαιης κατανομής στην Ευρώπη» υπογράμμισε η καγκελάριος και πρόσθεσε: «Τα τείχη στον 21ο αιώνα του διαδικτύου είναι μια ψευδαίσθηση και δεν θα αποτελούσαν λογική εναλλακτική ούτε για την Γερμανία ούτε για την ΕΕ».

Το τηλεφώνημα Τσίπρα-Μέρκελ και η Ατζέντα της Συνόδου

Η διαχείριση των προσφυγικών θεμάτων, εν όψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής, καθώς και το επικείμενο ταξίδι της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Τουρκία, ήταν το αντικείμενο συζήτησης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Η επιχειρησιακή διαχείριση του προσφυγικού, ο συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων, αλλά και οι θέσεις της χώρας στη Σύνοδο Κορυφής, έχουν εξεταστεί στις διυπουργικές συσκέψεις, των τελευταίων ημερών.

Στη σύσκεψη της Τρίτης υπό τον πρωθυπουργό, πέραν της αποτίμησης των έως τώρα δράσεων της κυβέρνησης επί του θέματος, προγραμματίστηκε η ολοκλήρωση των έργων και υποδομών των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων και συζητήθηκαν πτυχές του συντονισμού της διαχείρισης των προσφυγικών ρευμάτων καθώς και ο ορισμός συντονιστών στα νησιά πρώτης υποδοχής. Επιπλέον, συζητήθηκε η θέση της κυβέρνησης στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής σχετικά με τα ζητήματα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών.

Όπως προέκυπτε και από αυτή την διυπουργική σύσκεψη, η κυβέρνηση προσέρχεται στη σημερινή Σύνοδο στις Βρυξέλλες με ατζέντα που αφορά τόσο στα θέματα της υλοποίησης των υποχρεώσεων της ελληνικής πλευράς απέναντι στην Ευρώπη, με τα hot spots στα πέντε ελληνικά νησιά, δηλαδή τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης, όσο και για τα ζητήματα που θέτει η ελληνική πλευρά στην Ευρώπη.

Αυτά αφορούν, μεταξύ άλλων, την επανεγκατάσταση (resetllement) των προσφύγων σε χώρες της Ευρώπης και τη μετεγκατάσταση (relocation) των προσφύγων σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κεντρικό ζήτημα για την κυβέρνηση, ενόψει και της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Τουρκία, είναι η διαδικασία ταυτοποίησης και επανεγκατάστασης να πραγματοποιείται απευθείας από την γείτονα χώρα (που αποτελεί την τελευταία χώρα από την οποία περνούν στην Ελλάδα) προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Μείζον επιχείρημα για αυτό το ελληνικό αίτημα είναι ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγονται νέες τραγωδίες με ανθρώπους που πνίγονται στο Αιγαίο.

Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που ενδιαφέρει την Ελλάδα και για το οποίο η Ευρώπη δεν έχει λάβει ακόμα πρωτοβουλίες, αφορά, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο γεγονός ότι σημαντικό τμήμα των προσφυγικών ροών που υποδέχεται η χώρα (πέραν των Σύρων) αποτελείται από Αφγανούς πρόσφυγες, που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες και για τους οποίους θα πρέπει να αναγνωρίζεται ο προσφυγικός χαρακτήρας.

Επιπλέον, στις θέσεις της ελληνικής ατζέντας συμπεριλαμβάνονται και αντισταθμιστικές ενέργειες (τεχνική και οικονομική υποστήριξη) που θα πρέπει να αναληφθούν εκ μέρους της Ευρώπης, ώστε να είναι υποστηρικτική, για τα νησιά που αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου προσφύγων. Ακόμα, αφορούν και στην αύξηση των εκταμιεύσεων από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Συνάντηση Τσίπρα-Σουλτς

Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εν όψει της Συνόδου Κορυφής των 28 ηγετών της Ε.Ε.

Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε η συμμετοχή του Κοινοβουλίου στις διαδικασίες αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε παράλληλα, τις ελληνικές θέσεις σε σχέση με το προσφυγικό. Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε και από τις δύο πλευρές η ανάγκη μεγαλύτερης οικονομικής στήριξης των χωρών πρώτης υποδοχής προσφύγων, καθώς και η συγκρότηση ενός βιώσιμου μηχανισμού επανεγκατάστασης προσφύγων.

Διαβάστε ακόμα: Μήνυμα Παυλόπουλου σε Γιούνκερ και Μέρκελ για την Τουρκία και τις περιπολίες στο Αιγαίo

The post Επιμένει η Μέρκελ και θέλει να βάλει την Τουρκία στο Αιγαίο appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα