Εντατικά μαθήματα Γαλλικών στη ΝΔ υπό το φόβο της γελοιοποίησης και της διάσπασης

Πόση απόσταση έχει η παρωδία από την τραγωδία; Αυτό είναι ένα ερώτημα που πλανάται πλέον με ένταση πάνω από τη Συγγρού, μετά και την επεισοδιακή συνεδρίαση της ΚΕΦΕ που σημαδεύτηκε, όχι μόνο από τις πεζοδρομιακές εκφράσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αλλά και από τις καταγγελίες του για προαπόφαση για την ανάθεση της όλης διαδικασίας σε κάποια εταιρεία, την ώρα βεβαίως που η διαδικασία έτρεχε και όλα έδειχναν πως θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία. Υπό αυτό το πρίσμα, η όλη διαδικασία τίθεται εν αμφιβόλω, με πολλούς

να κατηγορούν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη πως θέλει να τινάξει τη διαδικασία στον αέρα και άλλους να εκφράζουν ακόμα και για την ενότητα του κόμματος, με ένα πράγμα μόνο να είναι σίγουρο: στη ΝΔ αρχίζουν εντατικά μαθήματα Γαλλικών.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Η εικόνα που έβγαλε προς τα έξω η ΝΔ μετά και την παρέμβαση Μεϊμαράκη στην ΚΕΦΕ θυμίζει περισσότερο… περιπλανώμενο θίασο παρά συντεταγμένο κόμμα. Και αυτό διότι, παρά τη δήλωση ενότητας που έκανε μετά το τέλος της διαδικασίας ο γραμματέας της ΠΕ και πρόεδρος της ΚΕΦΕ Ανδρέας Παπαμιμίκος, είναι φανερό πως το γαλάζιο γυαλί έχει ραγίσει και δεν πρόκειται να κολλήσει εύκολα.

Ο Μεϊμαράκης ως μαινόμενος ταύρος

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι ένας πολιτικός που δεν μασάει τα λόγια του και αυτό το έχει αποδείξει πολλάκις στο παρελθόν. Το «ντου» του όμως στην ΚΕΦΕ δεν είχε προηγούμενο, κάτι που άλλωστε επιβεβαίωναν και πολλά στελέχη της ΝΔ με παρουσία δεκαετιών στο κόμμα.

Ο κύριος Μεϊμαράκης έδωσε, μόλις μπήκε στην αίθουσα της συνεδρίασης, αμέσως εντολή στον εκπρόσωπό του Θεόδωρο Αμπατζόγλου την εντολή να αποχωρήσει, λέγοντας πως δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει τη γελοιοποίηση της διαδικασίας. Όταν ερωτήθη από συμμετέχοντες (μεταξύ των οποίων και ο Κώστας Τσιμάρας) τι εννοεί, τότε ήρθε η πραγματική έκρηξη.

Με υβριστικούς χαρακτηρισμούς, όπως (οι πιο light) «λαμόγιο», «κερατά» (και οι πιο hardcore) «αρ..δι», «μα..κα», «μου….νο», «γ..ώ το μ…ί της μάνας σου» και αποδέκτες των ύβρεων τον γενικό διευθυντή της ΝΔ Κώστα Τσιμάρα, τον πρόεδρο της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκο, την ΚΕΦΕ, ακόμα και την Επιτροπή Προμηθειών, ο υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ έδωσε χαρακτηριστικά ροντέο στην όλη υπόθεση.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον πάντως έχει ο ανοιχτός ισχυρισμός της πλευράς Μεϊμαράκη πως, πρωτίστως ο κύριος Τσιμάρας, φέρεται να προκρίνει ήδη κάποια εταιρία εκ των περίπου 5 που έχουν καταθέσει έως τώρα προσφορές για να αναλάβουν τη διαδικασία, κάτι που όμως η πλευρά του γενικού διευθυντή της ΝΔ αρνείται κατηγορηματικά.

Πλέον, μετά τις υβριστικές ρουκέτες Μεϊμαράκη, ο κύριος Τσιμάρας επιφυλάσσεται για κάθε έννομο δικαίωμα που έχει και εμφανίζεται εξοργισμένος. «Είμαι 40 χρόνια στο κόμμα, δεν επιτρέπω σε κανέναν να μου απευθύνεται με αυτό τον τρόπο» φέρεται να λέει.

Τι προηγήθηκε στην ΚΕΦΕ μέχρι και το «ντου» Μεϊμαράκη

Μέχρι να εισβάλλει στην ΚΕΦΕ ο κύριος Μεϊμαράκης πάντως είχε σημειωθεί αρκετή πρόοδος, καθώς από τη λήξη της προηγούμενης συνεδρίασης της ΚΕΦΕ το βράδυ της Δευτέρας υπήρχε ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των επιτελείων των υποψηφίων, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή στη διαδικασία.

Ως προς το ζήτημα της εταιρείας που θα αναλάβει το «τρέξιμο» των γαλάζιων εκλογών, προς ώρας έχουν κατατεθεί αρκετές προσφορές, 5 συγκεκριμένα, τις οποίες θα ανοίξει έως την Πέμπτη η Επιτροπή Προμηθειών που είναι αρμόδια για το ζήτημα, αφού για τις προδιαγραφές της διαδικασίας είχε αποφανθεί η τεχνική επιτροπή. Για το διαδικαστικό κομμάτι, αναφορικά με αυτό το σκέλος, υπήρξε ομοφωνία.

Στη συνέχεια, ως προς το θέμα των εκλογικών κέντρων και των καλπών, υπήρξε μια εκτενής συζήτηση από το βράδυ και μετά, οπότε συναρτήσει και των οικονομικών δεδομένων, ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ Ανδρέας Παπαμιμίκος και ο πολύπειρος βουλευτής Γιάννης Τραγάκης κατέθεσαν μια συμβιβαστική πρόταση, η οποία προέβλεπε περίπου 900 εκλογικά κέντρα και περίπου 1300 κάλπες.

Και αυτή η πρόταση έγινε ομόφωνα αποδεκτή. Στη συνέχεια, η συζήτηση έφτασε στο φλέγον ζήτημα του αντιτίμου, όπου επίσης είχε υπάρξει προεργασία, με την μπίλια να κάθεται σε ενιαίο αντίτιμο ύψους 3 ευρώ. Όταν η συζήτηση έφτασε εκεί, σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, κάποια μέλη της ΚΕΦΕ προσπάθησαν να παραπέμψουν το ζήτημα σε ύστερη συνεδρίαση, προτάσσοντας έτερα διαδικαστικά ζητήματα, πλην όμως και επι αυτού διαφαινόταν ομοφωνία.

Τότε μπήκε στην αίθουσα μαινόμενος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και η συνέχεια είναι γνωστή. Η ΚΕΦΕ επανήλθε λίγο μετά τις 4, πλην όμως ο Θεόδωρος Αμπατζόγλου (Μεϊμαράκης) και ο Γιάννης Τραγάκης είχαν αποχωρήσει, ενώ λίγο μετά αποχώρησαν και οι Φίλιππος Ταυρής, Σάκης Ιωαννίδης, Γιάννης Πλακιωτάκης και Θανάσης Δαβάκης, οι οποίοι είχαν ζητήσει η ψηφοφορία να γίνει την επομένη. Εν τέλει, η ψηφοφορία έγινε με 8 μέλη της ΚΕΦΕ παρόντα και με πλειοψηφία 7-1 (μειοψήφησε ο Αλέκος Κόκκαλης) επικύρωσε τις προτάσεις που είχαν κατατεθεί.

Όσον αφορά τον πρόεδρο της ΚΕΦΕ και γραμματέα της ΠΕ της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο, αυτός δεν μίλησε καθόλου ενόσω ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εξαπέλυε μύδρους εναντίον και του ιδίου. Πάντως, ο κύριος Παπαμιμίκος δεν πρόκειται να κάνει κάτι περαιτέρω προς ώρας, διαμηνύοντας πως θα εφαρμόσει πιστά το καταστατικό. «Θα μιλήσω μετά τις εκλογές για τις πιέσεις που δέχτηκα κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής διαδικασίας, αλλά και για τις επιθέσεις που υφίσταμαι» σημειώνει βέβαια με νόημα σε συνομιλητές του ο γραμματέας της ΝΔ.

Βαριά τραυματισμένη και με κίνδυνο διάσπασης βαδίζει η ΝΔ

Οι εξελίξεις στην ΚΕΦΕ επί της ουσίας δεν θα πρέπει να εκπλήσσουν κανέναν που ασχολείται, έστω και στοιχειωδώς, με τα γαλάζια τεκταινόμενα. Επί της ουσίας, η ΝΔ βγαίνει από αυτή τη διαδικασία βαθιά τραυματισμένη, με πολλούς μάλιστα να εκτιμούν πως ακόμα δεν έχει παιχτεί ακόμα η τελευταία πράξη του δράματος και ορισμένους να βλέπουν ακόμα πιο μακριά, φοβούμενοι ακόμα και ενδεχόμενη διάσπαση, ιδίως αν συνυπολογιστεί και ο μακρύς δρόμος ως τις εκλογές, οπότε και εκτιμάται πως τα μαχαίρια θα μπουν πάλι στα θηκάρια και αντ’ αυτών θα βγουν…σπαθιά.

Στην πραγματικότητα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, όπως λέει σε συνομιλητές του, προτίθεται να φτάσει τα πράγματα στα άκρα, ενώ στα στρατόπεδα των άλλων υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος είναι πλέον εξοργισμένοι με τις κινήσεις του νυν προέδρου του κόμματος. Ακόμα και ο «ενωτικός» Άδωνις Γεωργιάδης, σε δήλωσή του, άφησε σαφείς αιχμές εναντίον του κυρίου Μείμαράκη.

«Η συνέχιση αυτής της εικόνας βλάπτει και την ΝΔ και τη διαδικασία, εκτός, και αν ο τελικός στόχος είναι είτε να μην γίνουν καθόλου αυτές οι εκλογές είτε να γίνουν με τη δυνατή μικρότερη συμμετοχή έτσι ώστε η διαδικασία να καταλήξει να είναι παντελώς ελεγχόμενη από τους μηχανισμούς», σημειώνει μεταξύ άλλων στη δήλωσή του ο κύριος Γεωργιάδης.

Παρασκηνιακά, τόσο στο επιτελείο του κυρίου Τζιτζικώστα όσο και σε αυτό του κυρίου Μητσοτάκη δεν εφείσθησαν χαρακτηρισμών για τη συμπεριφορά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον οποίον ορισμένοι πλέον ευθέως κατηγορούν πως πολιτεύεται ως καμικάζι, ώστε να τινάξει τη διαδικασία στον αέρα.

Βέβαια, υπάρχει και ο αντίλογος από συνεργάτες του κυρίου Μεϊμαράκη, οι οποίοι εξηγούν πως ο υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ κινείται σαφώς σε γραμμή ρήξης, αλλά όχι τυφλής ρήξης. «Πρόκειται για στοχευμένη ρήξη με όλα τα κακώς κείμενα αυτού του κόμματος» λέει συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ.

Όπως και να έχει, η άλλοτε κραταιά ΝΔ πορεύεται βαριά τραυματισμένη προς την εκλογική διαδικασία της 22ας Νοεμβρίου, με ορισμένους σκεπτικιστές να μην είναι καν σίγουροι πως θα φτάσει έως εκεί. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι σαφές, είναι πως οι εκ διαμέτρου αντίθετες οπτικές και πρακτικές σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργούν μια έκρυθμη κατάσταση, η οποία δοκιμάζει πολύ σημαντικά τις αντοχές της ΝΔ.

Και όλα αυτά, ενώ το απόγευμα της Τετάρτης αναμένεται συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ για το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, στην οποία θα πάρουν το λόγο όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ. Κατά τα φαινόμενα όμως, η ομάδα της ΝΔ δεν είναι και τόσο ομάδα στην πράξη.

The post Εντατικά μαθήματα Γαλλικών στη ΝΔ υπό το φόβο της γελοιοποίησης και της διάσπασης appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα