Εννέα πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον Νέλσον Μαντέλα

Ο Νέλσον Μαντέλα, μία ιστορική παρουσία της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής, ένας αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απεβίωσε εχθές στο Γιοχάνεσμπουργκ. Ο Μαντίμπα όπως τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά, έγινε ήρωας σε πολλά βιβλία και ταινίες ενώ έχουν γραφτεί πολλές βιογραφίες για την πολυτάραχη ζωή του. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα τα οποία λίγοι γνωρίζουν.Το CNN, δημοσίευσε εννέα πράγματα τα οποία είναι λιγότερο γνωστά για τον μεγάλο ηγέτη. Το πλήρες όνομα του ήταν Νέλσον Ρολιλάλα Μαντέλα:

To μεσαίο όνομα του, Ρολιλάλα, στη γλώσσα Κόσα, σημαίνει «τραβώ το κλαδί από ένα δέντρο», με την έννοια του «ταραχοποιού». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το όνομα Νέλσον του δόθηκε από τους δασκάλους του την πρώτη μέρα που πήγε στο δημοτικό σχολείο, ωστόσο δεν γίνεται σαφές για ποιο λόγο επιλέχτηκε.

Ο Μαντέλα, εμφανίστηκε στην ταινία «Malcolm X» σε σκηνοθεσία Σπάικ Λι: Ο μεγάλος ηγέτης υποδύθηκε τον δάσκαλο που απαγγέλλει μπροστά στους μαθητές τον περίφημο λόγο του Μάλκολμ Χ, ο οποίος μιλάει για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Παρ' όλα αυτά, ο Νέλσον δεν ήθελε να πει την φράση «με κάθε τρόπο» και έτσι ο σκηνοθέτης πρόσθεσε την συγκεκριμένη πρόταση από ομιλία του ίδιου του Μάλκολμ.

Ένα πτηνό έχει πάρει το όνομα Μαντέλα. Πρόκειται για τον δρυοκολάπτη Australopicus Νelsonmandelai. Επίσης, το 1973 μία ομάδα φυσικών στο πανεπιστήμιο Λίντς ονόμασε ένα σωματίδιο «Mandela particle».

Ο Νέλσον Μαντέλα παντρεύτηκε μία πρώτη κυρία, την Γκρέις Μάσελ η οποία πριν από τον γάμο της με τον ηγέτη της νότιας Αφρικής, ήταν παντρεμένη με τον πρόεδρο της Μοζαμβίκης, Σαμόρα Μάσελ.

Ήταν αυθεντία στις μεταμφιέσεις και ξεγελούσε τις τοπικές αρχές. Κάποτε είχε υποδυθεί τον σοφέρ, ενώ το παρατσούκλι του ήταν «Μαύρη Πριμούλα» γιατί κατόρθωνε να ξεφεύγει από την αστυνομία. «Έγινα πλάσμα της νύχτας. Κρυβόμουν την ημέρα και έβγαινα τα βράδια για να κάνω τη δουλειά μου», αναφέρεται στη βιογραφία του «Long Walk to Freedom».

Ο Μαντίμπα λάτρευε το μποξ: «Δε μου άρεσε η βία του μποξ. Με ενδιέφερε περισσότερο η τεχνική, πως κινείς το σώμα σου για να προστατευτείς, πως σχεδιάζεις μία επίθεση, πώς αποκτάς ρυθμό σε έναν αγώνα», αναφέρεται στη βιογραφία του.

Με όσους ηγέτες και αν δείπνησε δοκιμάζοντας λεπτές και εξεζητημένες γεύσεις, ο Μαντέλα δεν αποχωριζόταν ποτέ τον πατσά καθώς ήταν το αγαπημένο του φαγητό. Επίσης, το όνομα του βρισκόταν στη λίστα τρομοκρατών των ΗΠΑ και αφαιρέθηκε το 2008, όταν ήταν 89 ετών!

Ο μεγάλος ηγέτης εμπνεύστηκε από ένα ποίημα, Πιο συγκεκριμένα, όταν ήταν φυλακισμένος στη νήσο Ρόμπς διάβαζε το ποίημα του Γουίλιαμ Ερνεστ Χένλεϊ, «Ανίκητος» στους συγκρατούμενούς του. Το ποίημα μιλάει για τους ανθρώπους που δεν παραιτούνται ποτέ ενώ στην ταινία «Invictus» όπου ο Μόργκαν Φρίμαν υποδυόταν τον Μαντέλα, ανέφερε την φράση «Είμαι ο κύριος της μοίρας μου. Είμαι ο καπετάνιος της ψυχής μου».

Ανίκητος (Invictus)

Μέσα στη νύχτα που με σκεπάζει,

μαύρη σαν πίσσα όπως είναι,

ευχαριστώ όποιον Θεό υπάρχει

για την ελεύθερη ψυχή μου.

Υπό το βάρος των περιστάσεων

ποτέ δε λύγισα, ούτε ούρλιαξα δυνατά.

Όταν το βάρος της τύχης έπεσε πάνω μου,

το κεφάλι μου μάτωσε, αλλά δεν έσκυψε.

Πέρα απ' αυτόν τον τόπο της οργής και των δακρύων

βρίσκεται ο τρόμος της σκιάς,

Κι όμως, παρά τις απειλές όλων των χρόνων

θα με βρει, μα θα με βρει χωρίς να φοβάμαι.

Σημασία δεν έχει πόσο στενή είναι μια πύλη,

πόσο γεμάτη με τιμωρίες η περγαμηνή,

εγώ διαφεντεύω τη μοίρα μου:

αφέντης της ψυχής μου είμαι εγώ.

Γουίλιαμ Έρνεστ Χένλεϊ

Δημοσίευση by Koolnews.gr.
Keywords
Τυχαία Θέματα