Ένα βήμα πιο κοντά στους κβαντικούς υπολογιστές – Νέο ρεκόρ κβαντικής μνήμης

Επιστήμονες κατάφεραν να σπάσουν το παγκόσμιο ρεκόρ κβαντικής μνήμης φέρνοντας την ανθρωπότητα ένα βήμα πιο κοντά στους κβαντικούς υπολογιστές.Οι επιστήμονες κατάφεραν να διατηρήσουν σταθερή μία εύθραυστη κβαντική σχέση για 39 λεπτά σε συνθήκες δωματίου με 25 βαθμούς Κελσίου και επίσης κατάφεραν να διατηρήσουν τη σχέση για τρεις ώρες σε συνθήκες κοντά στο απόλυτο μηδέν.

Το συγκεκριμένο επίτευγμα ξεπερνά ακόμη ένα εμπόδιο στο δρόμο για την κατασκευή κβαντικών υπολογιστών οι οποίοι θα έχουν

υπερ-υψηλές ταχύτητες επεξεργασίας.

Το προηγούμενο ρεκόρ κβαντικής μνήμης ήταν μόλις 25 δευτερόλεπτα σε συνθήκες δωματίου και τρία λεπτά σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Είχε επιτευχθεί από τον Δρ Θαντέους Λάντ του πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Η επιστημονική ομάδα από τον Καναδά, τη Βρετανία και τη Γερμανία, με επικεφαλής τον Καναδό καθηγητή Μάικ Θίγουολτ του πανεπιστημίου Σάιμον Φρέιζερ, ανακοίνωσε το νέο ρεκόρ με σχετικό άρθρο στο περιοδικό Science. Σύμφωνα με το BBC και το New Scientist, η επιστημονική ομάδα δήλωσε: «δημιουργείται πλέον η δυνατότητα για την πραγματικά μακρόχρονη αποθήκευση κβαντικών πληροφοριών σε συνθήκες δωματίου».

Τα κβαντικά συστήματα πληροφορικής μπορούν να πραγματοποιήσουν επανάσταση στο πεδίο των υπολογιστών αλλά η υλοποίηση τους συναντά πολλές δυσκολίες. Μεταξύ των δυσκολιών είναι η μακρόχρονη αποθήκευση στη μνήμη ενός μελλοντικού υπολογιστή των κβαντικών μονάδων πληροφορίας (qubits αντί για απλά bits).

Τα qubits (που μπορούν ταυτόχρονα να πάρουν τιμή «0» και «1», γι' αυτό ο κβαντικός υπολογιστής είναι σε θέση να κάνει παράλληλα πολλαπλούς υπολογισμούς) είναι ασταθή και το νέο ρεκόρ δίνει ελπίδα στους επιστήμονες γιατί κατάφεραν ουσιαστικά να σταθεροποιήσουν την κβαντική μνήμη για χρόνο 100 φορές μεγαλύτερο από αυτόν που είχαν πετύχει μέχρι τώρα.

Η ερευνήτρια Στέφανι Σίμονς του Τμήματος Υλικών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης επεσήμανε πως απομένουν κάποιες τεχνικές δυσκολίες οι οποίες πρέπει να ξεπεραστούν, προτού καταστεί εφικτό να εκτελεστούν μεγάλης κλίμακας κβαντικοί υπολογισμοί. Ανέφερε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο που έχουν να ξεπεράσουν ο επιστήμονες, είναι να τοποθετηθούν διαφορετικά qubits σε διαφορετικές καταστάσεις και να τεθεί υπό έλεγχο ο τρόπος που αντιδρούν μεταξύ τους.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα