Έμειναν τρεις στην κούρσα για τον επίτροπο μετά τη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου

Σε μήνυμα ενότητας του κυβερνητικού σχήματος θα μπορούσε να συμπυκνωθεί η χθεσινή πολιτική ημέρα με δεδομένη και τη συνάντηση των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου, την ίδια ώρα που, όπως έλεγαν διαφορετικοί πολιτικοί παράγοντες, η ολοκλήρωση του πακέτου των θερινών προαπαιτούμενων συνιστά και άνοιγμα της πολιτικής βεντάλιας, καθώς ήδη γίνονται ζυμώσεις για τον μετασχηματισμό του πολιτικού σκηνικού.

Ρεπορτάζ: Γιώργος

Ευγενίδης

Η διαφωνία (αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων) φαινόταν αμελητέα, ήρθε όμως να προστεθεί σε μια αλυσίδα ενδοκυβερνητικών τριβών, δημιουργώντας έτσι ένα κλίμα φαγωμάρας. Εν τέλει, το μήνυμα που μετέδιδε χθες το Μέγαρο Μαξίμου ήταν κατευναστικό, με τη φράση που κυριαρχούσε να είναι «όλα καλά».

Σε τι μεταφράζεται όμως το «όλα καλά»; Κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα, καθώς η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων θα προχωρήσει κανονικά όπως προβλέπεται -σύμφωνα με αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές-, δεν μπορούν όμως να αποκλειστούν μικρές τεχνικές βελτιώσεις που δεν θα ακυρώνουν την ουσία της μεταρρύθμισης. Επιπρόσθετα, από τη χθεσινή σύσκεψη δεν δόθηκε απάντηση για το κρίσιμο ζήτημα του επιτρόπου.

Όπως έλεγαν...ενδιαφερόμενοι αλλά και γνωρίζοντες, το ζήτημα δεν έκλεισε χθες, οι επιλογές όμως περιορίζονται σε τρία πρόσωπα: Ντόρα Μπακογιάννη, Κωστής Χατζηδάκης και Μαρία Δαμανάκη θα τρέξουν μέχρι τη γραμμή του τερματισμού, κυβερνητικές πηγές όμως δεν ήθελαν να σπεκουλάρουν ως προς το ποιος από τους 3 έχει τις περισσότερες πιθανότητες να καταλάβει τη θέση του Επιτρόπου για την επόμενη πενταετία. Όπως όμως εύκολα συνάγεται το πρόσωπο το οποίο τελικά θα επιλεγεί θα είναι σε άμεση συνάρτηση με το χαρτοφυλάκιο το οποίο θα καταλάβει η Ελλάδα στη νέα σύνθεση της Κομισιόν υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Τα πιο σημαντικά συμπεράσματα όμως βγήκαν χθες, μετά τη δεξίωση για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Έμπειροι πολιτικοί αλλά και κορυφαίοι παράγοντες των κομμάτων εμφανίζονταν ιδιαίτερα δεκτικοί να κάνουν πολιτική συζήτηση, με αποτέλεσμα να εξάγονται χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα αναφορικά με την πορεία της χώρας αλλά και του πολιτικού συστήματος το επόμενο διάστημα.

Ο θεσμικός Ευάγγελος και ο νεοδημοκράτης Βαγγέλης

Ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες υπενθύμισε πως πιστεύει ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας και απηύθυνε ένα κάλεσμα προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να καταλήξουν σε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, κάτι που πάντως εξακολουθεί να εμφανίζει περιορισμένες πιθανότητες.

Ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίζεται ιδιαίτερα θεσμικός το τελευταίο διάστημα, κάτι που εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε και ο ίδιος στη χθεσινή συζήτηση. Δεν παρέλειψε όμως να μιλήσει και ως ιστορικό μέλος της ΝΔ, ενώ το τετ-α-τετ του με τον Αντώνη Σαμαρά πριν την έναρξη της εκδήλωσης ήρθε ως υπενθύμιση πως πρακτικά οι σχέσεις τους μπορεί να πέρασαν μια κρίση λόγω του ζητήματος της μικρής ΔΕΗ, αλλά αυτά ανήκουν στο παρελθόν.

Έτσι, ο κ. Μεϊμαράκης προέβλεψε πως η ΝΔ θα επανακάμψει και θα είναι δύσκολο για τα άλλα κόμματα να αμφισβητήσουν έναν Αντώνη Σαμαρά που θα βρίσκεται πάλι σε θέση ισχύος, ενώ έκανε λόγο και για συνέδριο-πανστρατιά, το οποίο τοποθέτησε χρονικά στο φθινόπωρο. Το σενάριο περί συνεδρίου δεν υιοθετούσαν πάντως παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου με τους οποίους συζήτησε το θέμα το koolnews.gr, λέγοντας πως για να γίνει ένα συνέδριο πρέπει να υπάρχει το κατάλληλο timing και το κατάλληλο πολιτικό πλαίσιο, παράμετροι που προς ώρας δεν διαφαίνονται, έστω και αν η ιδέα δεν απορρίπτεται κατηγορηματικά.

Ο μετασχηματισμός της ΝΔ

Φαίνεται όμως πως ο κ. Σαμαράς δεν έχει εγκαταλείψει το όνειρο της νέας Ελλάδας, αν και τα πολιτικά δεδομένα που διαμορφώθηκαν μετά τις ευρωεκλογές δεν ευνοούν τα σχέδια του για μετασχηματισμό της ΝΔ.

Παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν πως θα πρέπει να συντελεστεί η διεύρυνση τόσο προς το κέντρο όσο και προς τα δεξιά, χωρίς όμως να ενσωματωθούν πολιτικά και καθαρά χρησιμοθηρικά στελέχη που έχουν περάσει αναφανδόν στην απέναντι πλευρά-ιδίως στο μέτωπο της δεξιάς. Φυσικά, στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν και τα αποτελέσματα του διαλόγου για την Κεντροαριστερά, καθώς έτσι θα μπορούσε να ανοίξει η περίφημη «αστική ομπρέλα», η οποία δεν είναι υποχρεωτικό να εκφράζεται από ένα κόμμα μόνο αλλά από ένα πολιτικό άθροισμα ετερογενών δυνάμεων.

Έτσι, στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά μιλώντας στο koolnews.gr εξηγούσε πως ιδιαίτερα κρίσιμες για την αλλαγή συσχετισμών στο πολιτικό σκηνικό θα είναι ο οδικός χάρτης για τις φοροελαφρύνσεις αλλά και άλλες στοχευμένες παρεμβάσεις για την ανακούφιση της κοινωνίας, κινήσεις που στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν πως θα φέρουν και δημοσκοπική ανάκαμψη της ΝΔ, αν ληφθεί υπόψιν πως το κυβερνητικό επιτελείο ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους πως δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα τον Σεπτέμβριο.

Φωτογραφία: Eurokinissi

The post Έμειναν τρεις στην κούρσα για τον επίτροπο μετά τη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα