Ελλάδα – Χώρα στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης

Είχαμε χρόνια που ακούγαμε την έκφραση αυτή, από τα χείλη των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να αποτυπώσουν τις οικονομικές δυσκολίες των πολιτών, νεόπτωχων και μη, στα χρόνια των Μνημονίων. Ήταν η έκφραση που προκαλούσε την έντονη αντίδραση των τότε πολιτικών εταίρων της συγκυβέρνησης που αντέτειναν τα δικά τους success stories. Ο χρόνος κύλησε, η εναλλαγή στην εξουσία πραγματοποιήθηκε, στα Μνημόνια ήρθε να προστεθεί άλλο ένα και ξαφνικά κυβέρνηση

και αντιπολίτευση επιτέλους συμφώνησαν για την «ανθρωπιστική κρίση». Μόνο που λέγοντας ανθρωπιστική κρίση στις ημέρες δεν εννοούμε ούτε τους άνεργους, ούτε τους άστεγους, ούτε γενικότερα όσους ζουν κάτω από τα επίπεδα της δικής μας εσωτερικής φτώχειας.

Γράφει ο Παύλος Ελευθερόπουλος

Η ανθρωπιστική κρίση στην οποία η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί από ώρα σε ώρα αφορά στους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με την αδιαλλαξία τους, αποφάσισαν να εγκλωβίσουν στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, των Μνημονίων, της ασφυξίας και της αβεβαιότητας. Περίκλειστη και σφραγισμένη χώρα κινδυνεύει να γίνει η Ελλάδα εξαιτίας της αδυναμίας να διαχειριστεί τα κύματα προσφύγων που διοχετεύει η Τουρκία κατά μήκος της θαλάσσιας ακτογραμμής. Είναι γεγονός πως χρειάστηκαν μόλις λίγα 24ωρα για να ακυρωθεί από χαμηλόβαθμους συνοριακούς αξιωματικούς της Αυστρίας και των Βαλκανίων η απόφαση που έλαβε η Σύνοδος Κορυφής την περασμένη Παρασκευή ώστε να μείνουν τα σύνορα ανοικτά, υποχρεώνοντας έτσι την Ελλάδα να επωμισθεί ένα δυσανάλογο βάρος που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί την χώρα σε μια μείζονα ανθρωπιστική κρίση.

Το υπογράμμισαν αυτό τις τελευταίες ώρες πολλοί δυτικοί παράγοντες και το επισήμαναν εμφατικά σε κοινή δήλωσή τους ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος και ο αρμόδιος υπουργός της προεδρεύουσας Ολλανδίας, καλώντας «όλες τις χώρες και τους φορείς κατά μήκος της «βαλκανικής διαδρομής», να εκπονήσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών, συμπεριλαμβανομένης της δυναμικότητας υποδοχής. Τα λόγια, όμως, αυτά ελάχιστη έχουν πλέον σημασία καθώς τα βόρεια σύνορα της χώρας έχουν ουσιαστικά σφραγιστεί με ευθύνη της Αυστρίας και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου υποδέχονται κατά χιλιάδες τα «πεσκέσια» της Τουρκίας. Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «συντονίζει τις προσπάθειες σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης, για την παροχή στήριξης σε περίπτωση ανθρωπιστικής κρίσης, τόσο εκτός όσο και εντός της ΕΕ, καθώς και για την περαιτέρω ενίσχυση του συντονισμού της διαχείρισης των συνόρων» είναι δυστυχώς φανερό, ότι το πνεύμα αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ξεθωριάσει επικίνδυνα, καθώς οι μεγάλες δυτικές πρωτεύουσες αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και περιχαρακώνονται σε ιδιοτελείς και κοντόθωρες λύσεις στενά εθνικού συμφέροντος.

Από ελληνικής πλευράς το Μέγαρο Μαξίμου αντιδρά δια της διπλωματικής οδού-χθες επιδόθηκε και διάβημα διαμαρτυρίας προς την αυστριακή πλευρά- αλλά για την αρνείται να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών, παραπέμποντας σχετικές αποφάσεις για μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής. Σύμφωνα με πληροφορίες που διοχετεύουν πηγές του Μαξίμου, το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, θα συγκληθεί την επόμενη εβδομάδα καθώς ο πρωθυπουργός προτιμά να συζητήσει όλες τις εξελίξεις, όπως αυτές θα έχουν προκύψει στην Σύνοδο Κορυφής.

The post Ελλάδα – Χώρα στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα