Έλα παππού να σου δώσω πίσω τα αμπελοχώραφά σου

Γράφει ο Γιώργος Κοκκόλης

Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας περιμένεις να ακούσεις τα πάντα. Πραγματικά δεν σε εκπλήσσει τίποτα ούτε μπορείς να είσαι σίγουρος για κάτι παρά μόνο ότι ο Ήλιος θα ανατείλει από την Ανατολή και θα βασιλέψει στη Δύση. Προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι Έλληνες Μαυρογιαλούροι αν μπορούσαν θα το γύρναγαν κι αυτό ακόμα ανάποδα για να έχουν ηλιοφάνεια οι εκλογικές τους περιφέρειες.

Αυτή λοιπόν η Αγία και Μεγάλη και Σεπτή Εκλογική Περιφέρεια είναι για τον Έλληνα πολιτευτή πιο ισχυρή και από το Βατικανό και τη Λέσχη Μπίλντερχάμπουργκερ και όλους

τους Σοφούς της Σιών μαζί. Αυτή σε εκλέγει και αυτή σε ρίχνει στα Τάρταρα. Κι αν κατάφερες κουτσά στραβά κουτσαβάκι μου να τους ξεγελάσεις με τρία Μνημόνια και κάτι ψιλομεσοπρόθεσμα υπάρχει μια κόκκινη γραμμή που δεν θα μπορούσε να την περάσει ούτε ο Κόκκινος Στρατός στις δόξες του- η περήφανη hellenic αγροτιά.

Στον μικρό ελληνικό κόσμο ο Έλλην αγρότης (Graeca agricolam) είναι ένα σπάνιο, προστατευόμενο είδος. Μαζί με τον Έλληνα δημόσιο υπάλληλο (Graecum gubernatio rutrum) αποτελούν την μοναδική πανίδα της επικράτειας που είναι σε καθεστώς Natura. Δεν τους πειράζεις, δεν τους αγγίζεις και τους αφήνεις να πολλαπλασιάζονται ανενόχλητοι. Δεν τους φορολογείς τη γη, δεν τους πειράζεις τις εργατοώρες δεν αποσυνδέεις το Farmville από την οθόνη του υπολογιστή τους. Period.

Για λόγους αυτοσυντήρησης και για να μείνει καμία τρίχα στην κεφαλή τους στο οικονομικό επιτελείο αποφάσισαν ότι δεν θα φορολογήσουν τα αγροτεμάχια που εκμεταλλεύονται οι αγρότες. Όρθώς θα μου πεις μέχρι εδώ. Ο αγρότης δίνει μάχη να κρατήσει την περιφέρεια ζωντανή, να πουλήσει και είναι άδικο να του επιβάλλεις ένα φόρο που μειώνει την ανταγωνιστικότητά του. Splendid και συμφωνώ και όλοι μέσα. Υπάρχει όμως ένα πρακτικό πρόβλημα: Που θα βρούμε εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να καλύψουμε την «τρύπα»; Εδώ μπαίνουμε στη ζώνη του μεταφυσικού, στο twilight zone διότι κάποια φωτεινά μυαλά βρήκαν απόλυτα λογικό -και πανέξυπνο θα συμπλήρωνα- να φορολογηθούν τα αγροτεμάχια που δεν εκμεταλλεύεσαι! Πάμε άλλη μια- εσύ δηλαδή που έχεις μερικά χωράφια, που ΔΕΝ εκμεταλλεύεσαι, που ΔΕΝ σου αποφέρουν ούτε ένα ευρώ καλείσαι να πληρώσεις φόρο για να μην πληρώσει αυτός που τα εκμεταλλεύται και ΒΓΑΖΕΙ ΛΕΦΤΑ!

Δηλαδή φίλε μου πιτσιρικάκο 25άρη εσύ και εγώ που με το ζόρι βγάζουμε το μήνα θα πληρώσουμε φόρους για κάτι κατσικοχώραφα που μας έγραψαν οι παπούδες μας στο νησί ή το χωριό. Ναι εκείνα τα χωράφια που πήγαιναν οι παπούδες σου και ΔΕΝ πήγες ποτέ και ΔΕΝ ξέρεις που πέφτουν καλά καλά σύμφωνα με κάποιους φωστήρες του υπουργείου Οικονομικών θα τα πληρώσεις και μάλιστα χοντρά.

Ο στόχος είναι από το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας να συγκεντρωθούν έσοδα ύψους 3,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια. Αν τελικά εξαιρεθούν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις προκύπτει ένα κενό εσόδων ύψους 150-200 εκατ. ευρώ. Ευτυχώς στο τραπέζι εκτός από αυτό υπάρχουν και άλλα σενάρια τα οποία αφορούν επιβάρυνση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας ή των αστικών ακινήτων αλλά και αφορολόγητο όριο στις 50.000 ευρώ.

Το όλο θέμα βέβαια είναι για μένα τελείως ανήθικο αφού για την αγορά κάθε ακινήτου οι αγοραστές έχουν δώσει χρήματα τα οποία έχουν προηγουμένως φορολογηθεί αλλά τι ψάχνεις κι εσύ καημένε τώρα που ζούμε «δημοσιονομικώ δικαίω» όλα επιτρέπονται. Υπάρχει και ένα όριο όμως.

Πληρώνουμε την κρίση, οι μισθοί μας είναι σε επίπεδα ελεημοσύνης, δεν έχουμε εργασιακά δικαιώματα και συντάξεις αλλά μπάστα κύριε Στουρνάρα μου, μπάστα. Εδώ δεν μας βγαίνει ο μήνας και θα πληρώσουμε τα χέρσα χωράφια του παππού;

Keywords
Τυχαία Θέματα