Έκθεση-«φωτιά» από ΔΝΤ – Προτείνει νέα μέτρα για το 2014

Τη λήψη νέων μέτρων το 2014 προτείνει σε έκθεση του, για τη δημοσιονομική πολιτική στην Ελλάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Συγκεκριμένα τα μέτρα που προτείνονται είναι της τάξεως των 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα 2,9 δισεκατομμύρια θα πρέπει να υιοθετηθούν μέσα στην επόμενη χρονιά. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα

αναμένεται να επιτύχει μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 παρόλο που το προσχέδιο του προϋπολογισμού το 2014 προβλέπει πλεόνασμα 344 εκατομμυρίων ευρώ. «Η επιπλέον προσαρμογή έως το 2016 θα απαιτήσει επιπρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των κερδών από την φορολογική διοίκηση, ίσα με 3,5% του ΑΕΠ», αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεση.

Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο του Αυγούστου προέβλεπε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαζόταν να λάβει νέα μέτρα για το 2014 και τα επιπλέον μέτρα της περιόδου 2015 με 2016 θα ήταν της τάξης των 4,1 δισ ευρώ ή 2% του ΑΕΠ. Όπως φαίνεται, το ταμείο θεωρεί ότι τα νέα μέτρα των 2.9% δισεκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να ληφθούν το 2014, ενώ επιπλέον μέτρα της τάξης των 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ θα ληφθούν τη ιδετία 2015-2016.

Όπως αναφέρεται, έχει καταγραφεί απόκλιση 4,5% του ΑΕΠ στους φόρους έναντι του ποσού που προβλεπόταν να εισπραχθεί. Η απόκλιση αυτή αποδίδεται κατά 2% του ΑΕΠ στους φόρους κατανάλωσης, κατά 2,8% του ΑΕΠ στη φορολογία εισοδήματος και κατά 1% του ΑΕΠ στους φόρους που επιβαρύνουν τη μισθοδοσία. Αντίθετα, όλοι οι υπόλοιποι φόροι υπεραπόδωσαν κατά 1,3% του ΑΕΠ.

Τέλος, η αναφορά του ΔΝΤ επισημαίνει ότι η αναδιάρθρωση του καθεστώτος φορολόγησης των ακινήτων θα παραμείνει στο επίκεντρο για την Ελλάδα, αφορώντας τους συντελεστές αλλά και τη δομή του φόρου, στα ίδια πλαίσια με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα