Έγινε το αναμενόμενο: Αύξησαν τον φόρο στα καύσιμα, μειώθηκαν τα έσοδα στα επίπεδα του 2009

Στα επίπεδα του 2009 κινούνται οι εισπράξεις από τη φορολογία καυσίμων παρά το γεγονός ότι η φορολογική επιβάρυνση την τελευταία τριετία έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Η μεγάλη και αρνητική απόκλιση έναντι του εισπρακτικού στόχου που είχε τεθεί για το μέτρο της εξίσωσης των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες, έχει φουντώσει και πάλι τη συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο

μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Οταν είχε αποφασιστεί το μέτρο της εξίσωσης των δύο ΕΦΚ, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών είχαν υπολογίσει ότι αυτή η παρέμβαση θα απέδιδε στον κρατικό προϋπολογισμό 1,1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα, όμως, με τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, ο ΕΦΚ ενεργειακών αγαθών (που σε ποσοστό περίπου 95% αφορά τα έσοδα από τα πετρελαιοειδή) εμφανίζεται μειωμένος στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2013 κατά 238 εκατ. ευρώ έναντι του ίδιου διαστήματος του 2012. Μια πτώση που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία εάν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις τον προηγούμενο μήνα το υπουργείο Οικονομικών αναθεώρησε επί τα χείρω την ετήσια πρόβλεψή του για τα έσοδα από τον ΕΦΚ ενεργειακών αγαθών. Στον προϋπολογισμό του 2014 ενέγραψε πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία τα συνολικά έσοδα του 2013 από τον ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων θα ανέλθουν στα 4,277 δισ. ευρώ. Ωστόσο, στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το υπουργείο εκτιμούσε ότι φέτος θα συγκέντρωνε 4,55 δισ. ευρώ. Δηλαδή, έχει μειωθεί ο πήχυς κατά 273 εκατ. ευρώ, ώστε να είναι πιο ρεαλιστικός, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το 2012 συγκεντρώθηκαν από τον εν λόγω φόρο 4,464 δισ. ευρώ.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και με τον ΦΠΑ των πετρελαιοειδών. Στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2013 τα έσοδα από τον ΦΠΑ των πετρελαιοειδών ήταν 2 δισ., όταν στην αντίστοιχη περίοδο του 2012 ήταν 2,35 δισ. Και σε αυτή την περίπτωση, ο ετήσιος στόχος που περιλαμβανόταν στο Μεσοπρόθεσμο (2,587 δισ. ευρώ) αναθεωρήθηκε προς τα κάτω κατά 263 εκατ. ευρώ με τον νέο προϋπολογισμό.

Η εξέλιξη αυτή διέψευσε ακόμη και το ΙΟΒΕ που σε κλαδική του έρευνα ανέμενε πως τα έσοδα από τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξάνονταν επιπλέον κατά 23% το 2013, αν και θα υπερκαλύπτονταν από την πτώση των εσόδων από τον ΦΠΑ. Πρέπει να σημειωθεί πως το 2009 τα έσοδα του Προϋπολογισμού από τον ΦΠΑ πετρελαιοειδών ανέρχονταν σε 2,32 δισ. ευρώ και τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα ήταν στα 3,6 δισ. ευρώ.

Στο 11μήνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2011 τα έσοδα από τον ΦΠΑ πετρελαιοειδών ανέρχονταν σε 2,582 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων είχαν διαμορφωθεί στα 4,337 δισ. Ευρώ. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ μια αύξηση της μέσης τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά 10% οδηγεί σε πτώση της ζητούμενης ποσότητας κατά 3,9%, ενώ μια μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 10% οδηγεί σε πτώση της ζητούμενης ποσότητας κατά 4,2%.

Με αυτά τα δεδομένα αυξάνονται οι υποστηρικτές της πρότασης για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Θεωρούν ότι αν μειωθεί ο φόρος, θα ενισχυθεί η κατανάλωση, με αποτέλεσμα να στηριχθούν τα δημόσια έσοδα και ταυτόχρονα να καλυφθούν οι ανάγκες περισσότερων νοικοκυριών τώρα που η θερμοκρασία έχει υποχωρήσει. Μάλιστα, αναφέρουν ότι η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος θα έπρεπε να δίνει τη δυνατότητα για μια τέτοιου είδους χαλάρωση. Ωστόσο η κυβέρνηση «φοβάται» να προχωρήσει σε μία τέτοια ενέργεια γιατί φοβάται την αντίδραση της Τρόικας...

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα