Εμπλοκή με το Ελληνικό: Το ΤΑΙΠΕΔ ζητά 700 εκατ ευρώ, ο Όμιλος Λάτση δίνει 430 εκατ.

Σε «γόρδιο δεσμό» εξελίσσεται η ανάπλαση του Ελληνικού μετά την απόρριψη από το ΤΑΙΠΕΔ της προσφοράς της Lamda Development.

Ο Όμιλος Λάτση είχε καταθέσει την πρόταση για την ανάπλαση με την οποία προβλεπόταν η ριζική αλλαγή της περιοχής. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια είχε επιμεληθεί ο αρχιτέκτονας Νόρμαν Φόστερ που είχε σχεδιάσει μία νέα μικρή πολιτεία, με θαλάσσιο πάρκο, ουρανοξύστες και πολυτελή διαμερίσματα.

Σύμφωνα

με τις πληροφορίες σε τρέχουσες τιμές η προσφορά που κατέθεσε ο Όμιλος Λάτση είναι στα 430 εκατ. ευρώ, κάτι περισσότερα δηλαδή από τα μισά λεφτά που ζητά το ελληνικό δημόσιο. Τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, χαρακτηρίζουν χαμηλή την προσφορά του Ομίλου Λάτση για την πώληση του 100% των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. Το ΤΑΙΠΕΔ μάλιστα μετά από αυτή την εξέλιξη υπογραμμίζει πως εάν η προσφορά δεν ανέβει τουλάχιστον στα 700 εκατομμύρια ευρώ το Ελληνικό δεν πωλείται τζάμπα.

Και για να το αιτιολογήσουν αναφέρουν κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά της τεράστιας αυτής έκτασης, όπως το γεγονός πως είναι σχεδόν σαν το Central Park στη Νέα Υόρκη, με 3,5 χιλιόμετρα παραλιακό μέτωπο και βέβαια οφέλη για τον οποιονδήποτε επενδυτή.

Είναι εμφανές ότι το ΤΑΙΠΕΔ βιάζεται, όχι όμως και η Lamda Development που δεν έχει αντίπαλο. Εξάλλου οι αποφάσεις της δεσμεύουν και άλλους μετόχους οι οποίοι θέλουν να έχουν τον κατάλληλο χρόνο για να δώσουν (ή να μη δώσουν) τη συγκατάθεσή τους στις όποιες κινήσεις αποφασίσει η ενδιαφερόμενη εταιρεία.Στόχος της διοίκησης είναι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για το Ελληνικό μέχρι το τέλος Μαρτίου. Ολα θα κριθούν, όμως, από τη βελτιωμένη προσφορά της Lamda Development η οποία συνεργάζεται με την κινεζική Fosun και την Al Maabar από το Αμπου Ντάμπι.

Όπως επισημαίνουν άνθρωποι που παρακολουθούν τη διαδικασία, στην κυβέρνηση και στο Ταμείο γνωρίζουν πως τυχόν ναυάγιο στο διαγωνισμό σημαίνει πως η έκταση του πρώην αεροδρομίου «θα μείνει στο ψυγείο τουλάχιστον για 3 – 4 χρόνια», μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος διαγωνισμός.

Keywords
Τυχαία Θέματα