ΔΝΤ: Με «ρυθμούς σαλιγκαριού» η ανάπτυξη το 2014 – Στο 0,6% η πρόβλεψη για την Ελλάδα

Η παγκόσμια ανάπτυξη είναι σε χαμηλά επίπεδα, υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία έκθεση οικονομικών προβλέψεων που δημοσιοποίησε σήμερα.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, η παγκόσμια ανάπτυξη θα φτάσει το 2.9% για το 2013 και το 3.6% για το 2014. Τα ποσοστά αυτά είναι αρκετά χαμηλά σε σύγκριση με τους προ κρίσης αριθμούς του

2007, όποτε η παγκόσμια ανάπτυξη έφτανε το 5.4%.

Όπως περιγράφεται στην έκθεση, η ανάπτυξη κινείται με «ρυθμούς σαλιγκαριού», γεγονός το οποίο, σύμφωνα με το ΔΝΤ, μεταφράζεται ως χαμηλότερα επίπεδα διαβίωσης και υψηλά επίπεδα ανεργίας για εκατοντάδες εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. «Ποιοτικές μεταβλητές δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην κρίση μέχρι και το τέλος του τριμήνου», σημειώνεται στην έκθεση, ενώ επισημαίνεται ακόμα ότι «η ποιοτική μελέτη αποδεικνύει ότι η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί εκ νέου».

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 0.6% για το 2014, μετά από την ύφεση 4.2% για το 2013. Σύμφωνα με την έκθεση, προβλέπεται σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας, με την ανάπτυξη να φτάνει το 2.2% στο τέταρτο τρίμηνο του 2014, συγκριτικά με το 2.6% της ύφεσης στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2013. Ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε αρνητικό επίπεδο, (-0,8% έναντι -0,4% το 2013), ενώ ακόμα το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να μειωθεί στο 0,5% του ΑΕΠ το 2014 από 1% του ΑΕΠ το 2013.

Επί του συνόλου οι ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν γίνει ισχυρές ενώ οι αναπτυσσόμενες έχουν αποδυναμωθεί, σημειώνεται στην έκθεση. Αισιόδοξη φαίνεται να είναι η Κριστίν Λαγκάρντ, διευθύντρια του ΔΝΤ, η οποία δήλωσε ότι «η ανάπτυξη έχει μέλλον, η οικονομική σταθερότητα αρχίζει σιγά σιγά να επιστρέφει και οι οικονομικοί λογαριασμοί φαίνονται υγιέστεροι».

Παρόλα αυτά η ανάπτυξη στις πιο υγιείς χώρες συνεχίζει να παραμένει μικρή – το ποσοστό των ΗΠΑ βρίσκεται στο 1.6% και της Βρετανίας στο 1.4%. Σύμφωνα με την έκθεση τα οικονομικά προβλήματα και η ύφεση συνεχίζουν να ταλαιπωρούν όλο τον κόσμο.

Στο άλλο άκρο του πλανήτη, η Ιαπωνία και η Κίνα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στις οικονομίες τους, σύμφωνα με την έκθεση. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ιαπωνική οικονομία θα επεκταθεί στο 2% για το 2013 και κατά 1.2% για το 2014. Η Κίνα αναμένεται να επεκτείνει την οικονομία της στο 7.6% μέχρι το τέλος του τριμήνου.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα