Διπλοί έλεγχοι σε Αθήνα και Βερολίνο για τα εξοπλιστικά – Ψάχνουν το μαύρο χρήμα

10:11 5/1/2014 - Πηγή: KoolNews

Διπλή κατεύθυνση φαίνεται πως έχει η διαδικασία ανίχνευσης των διαδρομών του μαύρου χρήματος για τα εξοπλιστικά προγράμματα καθώς οι έρευνες λαμβάνουν χώρα πλέον τόσο σε Αθήνα όσο και σε Βερολίνο, μετά και τις αποκαλύψεις του Παναγιώτη Ευσταθίου.

Τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι ανακριτές και ο εισαγγελέας κατά της διαφθοράς από τις απολογίες του Αντώνη Κάντα, του Παναγιώτη Ευσταθίου και του Δημήτρη Παπαχρήστου

που φέρονται να εμπλέκονται στις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων χαρακτηρίζονται ως «ενδιαφέροντα». Μέχρι σήμερα έχει κατονομασθεί πληθώρα ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών του ελληνικού στρατού, μέλη επιτροπών και άλλα πρόσωπα που είχαν σημαίνοντα ρόλο στις επιλογές των εξοπλισμών.

Δεκάδες ονοματεπώνυμα στην δικογραφία

Σε αυτό που δεν έχει ακόμα χυθεί άπλετο φως είναι στο αν στις διαδρομές του «μαύρου χρήματος» εμπλέκονται εκτός των κατονομασθέντων αξιωματικών, μεσαζόντων και υπαλλήλων των επιτροπών προμηθειών και άλλα πολιτικά πρόσωπα που ανήκαν στα στην κορυφή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Οι δικαστικές αρχές ρίχνουν βάρος στις απολογίες που δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί καθώς και στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των φερόμενων ως εμπλεκόμενων στην υπόθεση, στην Ελβετία. Η Δικαιοσύνη περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών προκειμένου να διαπιστώσουν ποιοι είναι οι πραγματικοί κάτοχοι και αποδέκτες του μαύρου χρήματος.

H KMW διέταξε ανεξάρτητη έρευνα για τις μίζες

Την ίδια ώρα που η δικαστική διερεύνηση στην Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, στη Γερμανία ξεκινά εσωτερική έρευνα σε μια από τις εμπλεκόμενες εταιρίες. Σύμφωνα με την Deutsche Welle την Παρασκευή η διοίκηση της Krauss-Maffei Wegmann (KMW) ανέθεσε τη σχετική έρευνα σε επιτροπή ανεξάρτητων ειδικών.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, η ίδια η KMW φέρεται να δελέασε την Ελλάδα για την αγορά των τεθωρακισμένων Leopard 2 με αντάλλαγμα αντισταθμιστικά οφέλη. Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου, οι νέες αμφιβόλου χαρακτήρα πρακτικές που έρχονται στο φως αφορούν στη συμφωνία πώλησης 170 τεθωρακισμένων οχημάτων τύπου Leopard 2 στην Ελλάδα, συνολικής αξίας 1,7 δισ. ευρώ.

Ως αντάλλαγμα για την αγορά των τεθωρακισμένων της, το 2003, η KMW συμφώνησε να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στη χώρα, προσελκύοντας παράλληλα νέους επενδυτές. Ο όγκος ανταποδοτικών οφελών ή των επενδύσεων (σ.σ. δεν διευκρινίζεται από το ρεπορτάζ) φέρεται να ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ.

Προς το παρόν δεν υπάρχει εμπλοκή πολιτικού προσώπου

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι από τη συμφωνία των Leopard 2 επωφελήθηκαν έλληνες πολιτικοί. Η ΚMW ισχυρίζεται ότι η πώληση των Leopard 2 έγινε μέσω «διαφανούς διαδικασίας ανάθεσης».

Ωστόσο, στο πλαίσιο παλαιότερης συμφωνίας για την πώληση τεθωρακισμένων Leopard 1, τόσο η KMW όσο και το προηγούμενο επιχειρηματικό σχήμα με την επωνυμία Krauss-Maffei φέρονται να συνεργάστηκαν με μία εταιρεία στη Λιβερία, πίσω από την οποία φέρεται να κρύβεται ο επιχειρηματίας Λιακουνάκος.

Keywords
Τυχαία Θέματα