Διπλή ζαριά Σαμαρά για πρόεδρο και εκλογές – Τι θα πει σε νέο διάγγελμα στο παρά πέντε της ψηφοφορίας

Η τελευταία ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή πλησιάζει πλέον για τα καλά, με το Σαββατοκύριακο να αναμένεται πολιτικά θερμό, καθώς ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να παίξει και το τελευταίο του χαρτί με νέο μήνυμα προς τους πολίτες, την ώρα που διάφορα σενάρια καίγονται το ένα μετά το άλλο, με αποτέλεσμα όλοι να ετοιμάζονται για εκλογές, ακόμα και αν έχουν ελπίδες για την εκλογή ΠτΔ.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Σύμφωνα με

πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει αποφασίσει να απευθύνει νέο μήνυμα προς τους βουλευτές αλλά και τους πολίτες, με αυτό να αναμένεται μάλλον την Κυριακή. Σε αυτό, ο πρωθυπουργός θα περιγράφει ένα δίλημμα, το οποίο δεν θα είναι μόνο διακύβευμα για την προεδρική εκλογή αλλά και για ενδεχόμενες κάλπες που η αποτυχία της προεδρικής διαδικασίας μπορεί να γεννήσει. Επί της ουσίας, τόσο οι βουλευτές όσο και πολίτες θα βρεθούν προ των ευθυνών τους, με τον πρωθυπουργό να κινείται στη λογική του διλήμματος «εκλογή Προέδρου ή πλήρης αποσταθεροποίηση».

Ο κύριος Σαμαράς, όπως διαβεβαιώνουν συνεργάτες του, δεν πρόκειται να μπει σε μια ανταλλακτική λογική. Η πρόταση που έχει καταθέσει δεν αναμένεται να τροποποιηθεί σημαντικά, ενώ το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ειδικού σκοπού διαψεύδεται κατηγορηματικά από διαφορετικούς πρωθυπουργικούς συνεργάτες και δεν «παίζει» σοβαρά. Το ίδιο ισχύει και για το σενάριο αλλαγής του εκλογικού νόμου προς μια πιο αναλογική μορφή, εξέλιξη που θα διευκόλυνε ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ να εκπροσωπούνται σε μια νέα Βουλή, πλην όμως και αυτό το σενάριο φαίνεται πως απορρίπτεται και δεν εντάσσεται στους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού. Τέλος, το σενάριο για το ενδεχόμενο η Χρυσή Αυγή να υπερψηφίσει τον Σταύρο Δήμα έχει αρχίσει να βγαίνει από το κάδρο και προέκυψε πιθανότητα κατά τη διάρκεια ζυμώσεων πολιτικών και δημοσιογράφων.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα επιμείνει στη λογική της ψήφου «με ονοματεπώνυμο», ενώ πρωθυπουργικός συνεργάτης ανέφερε στο koolnews.gr πως πλέον όλοι οι βουλευτές γνωρίζουν πολύ καλά ποιες είναι οι ευθύνες τους και τι συνέπειες θα έχει μια απόφασή τους να μη στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση. Ρεαλιστικά, αυτή την ώρα το μέτρημα στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ξεπερνά τους 173 βουλευτές, αν και συνεργάτης του πρωθυπουργού επέμενε πως υπάρχει περιθώριο για μεγαλύτερες συγκλίσεις και προσχώρηση και έτερων βουλευτών στο κυβερνητικό μπλοκ.

Γι’ αυτό ακριβώς το σκοπό ακούγεται έντονα πως Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος σήκωσαν το ακουστικό τους και συνομίλησαν τόσο με ανεξάρτητους βουλευτές όσο και με μέλη κοινοβουλευτικών ομάδων, ώστε να τους εξηγήσουν για μια ακόμα φορά την ανάγκη να εκλεγεί Πρόεδρος και τι ενδεχομένως θα συμβεί, αν αυτό δεν επιτευχθεί. Στο κυβερνητικό επιτελείο περιμένουν μεταστροφή στάσης από ορισμένους ανεξάρτητους βουλευτές, ενώ εκτιμούν πως οι εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ και η επί της ουσίας διάλυση του κόμματος μπορεί να απελευθερώσουν ορισμένους βουλευτές, οι οποίοι δεν επιθυμούν να συνταχθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ και να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια της Κουμουνδούρου. Όσο για τους ΑΝΕΛ, όλοι παραδέχονται πως μετά τα όσα συνέβησαν με τον Παύλο Χαϊκάλη είναι πολύ δύσκολο να «σπάσει» η ΚΟ τους, δεν είναι λίγοι όμως εκείνοι που εκτιμούν πως, αν τα πράγματα σφίξουν πολύ, δεν μπορούν να αποκλείονται εκπλήξεις.

Φυσικά, αυτή η αβεβαιότητα έχει οδηγήσει όλους τους βουλευτές σε προεκλογική κινητικότητα, ενώ και οι επίδοξοι πολιτευτές έχουν αρχίσει να κάνουν πολύ αισθητή την παρουσία τους στα πολιτικά στέκια, μιας και σε περίπτωση που δεν εκλεγει ΠτΔ, σχεδόν άμεσα θα ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, με την οριστικοποίηση των ψηφοδελτίων των κομμάτων μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

The post Διπλή ζαριά Σαμαρά για πρόεδρο και εκλογές – Τι θα πει σε νέο διάγγελμα στο παρά πέντε της ψηφοφορίας appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα