Δήλωση – σοκ από Ντελόρ: Η Ελλάδα έπρεπε να μπεί στο ευρώ τρία χρόνια αργότερα

09:18 2/2/2014 - Πηγή: KoolNews

Σε δηλώσεις που προκαλούν αίσθηση προέβη ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας της ευρωπαϊκής επιτροπής Ζακ Ντελόρ, o οποίος σε συνέντευξη του, παραδέχθηκε πως η είσοδος της Ελλάδας στο ευρώ το 2001 ήταν ένα ολέθριο σφάλμα και πως η χώρα έπρεπε να έχει εισέλθει στο νομισματικό σύστημα δύο με τρία χρόνια μετά.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Ζακ Ντελόρ παρουσίασε αρχικά τα αίτια που οδήγησαν την Ελλάδα

στην μέγγενη της βαθιάς ύφεσης αναφέροντας πως οι κυβερνήσεις του παρελθόντος στη χώρα προέβησαν σε ανοησίες , κάτι που πλήρωσε εν τελει ο ελληνικός λαός.

Στην επίμαχη ερώτηση για την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη έδωσε μία κατατοπιστική απάντηση, που ωστόσο τάραξε τα νερά της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, δηλώνοντας «Δεν μετανιώνω που η Ελλάδα εισήλθε στη Ζώνη του Ευρώ, διότι αυτό το γεγονός, από μόνο του, αντιπροσωπεύει το προηγμένο σημείο στο οποίο έχει φτάσει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Προηγμένο μεν, αλλά και ριψοκίνδυνο. Φυσικά, είναι πάντα εύκολο να εκφέρουμε γνώμη αρκετά χρόνια αργότερα. Ομως, πραγματικά, εάν εναπόκειτο σε εμένα, θα εισηγούμην ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να περιμένει ακόμη 2 ή 3 χρόνια προτού υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα.»

Μένοντας στα της Ελλάδας , ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως τα χειρότερα μάλλον έχουν περάσει για την χώρα, η οποία «δείχνει σημάδια βελτίωσης των λαθών της», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ενώ τόνισε την ανάγκη συνέχισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

Τέλος αναφερόμενος στα θέματα της Ευρωζώνης αλλά και την βιωσιμότητα του οικοδομήματος , ο Ζακ Ντελόρ ανέφερε πως «είναι άμεση ανάγκη η αναθεώρηση του συστήματος της Ευρωζώνης», τονίζοντας μάλιστα πως πρέπει να σταθεί και στα δύο της πόδια τόσο το νομισματικό όσο και το οικονομικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα