Διαξιφισμοί στο συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ – Βενιζέλος: Κουβαλάω το σταυρό του μαρτυρίου

Αντιπαραθέσεις και λεκτικούς διαξιφισμούς με φόντο την στρατηγική Βενιζέλου για την κεντροαριστερά, είχε το… εορταστικό μενού του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (προεόρτια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή). Στη συνεδρίαση επικράτησε αμηχανία, ενώ δεν έλειψαν οι κόντρες.

Ρεπορτάζ: Άγγελος Μόσχοβας

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκινώντας

την συνεδρίαση, επί της ουσίας, έθεσε όλα τα θέματα που θα θέσει στην αυριανή Κεντρική Πολιτική Επιτροπή: Κυβερνητική συνεργασία, προοπτική ευρωεκλογών, συμμαχίες ΠΑΣΟΚ, κομματική λειτουργία. Έσπευσε να επισημάνει ότι όλα αυτά έχουν εγκριθεί από συνεδριάσεις Πολιτικού Συμβουλίου αναφέροντας συγκεκριμένες ημερομηνίες. Μάλιστα προϊδέασε για ψηφοφορία στην ΚΠΕ: «Ό,τι θέλετε να βάλουμε ψηφοφορία, το βάζουμε αύριο» είπε.

Σε υψηλούς τόνους, ο κ. Βενιζέλος, άφησε να εννοηθεί ότι υπονομεύεται ακόμη εκτός από τις διάφορες εσωτερικές ομάδες και από τους… 58. Ξέρω πολύ καλά τι συμβαίνει! Αλλά για μένα, εκείνο που προέχει είναι να πάει καλά η χώρα. Και έχω προσωπικά τον σταυρό του μαρτυρίου» φέρεται να είπε.

Στο σημείο αυτό ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε «να πουν όλοι την άποψη τους για 58 για να μην υπάρξει παρεξήγηση».

Από όσους μίλησαν δύο εξέφρασαν ανοικτά την αντίθεση τους με την κίνηση των 58:

Ο Αντώνης Σαουλίδης που είπε ότι οι 58 «είναι η αστική Αριστερά η οποία δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα» και ο Παναγιώτης Αλαμάνος που διερωτήθηκε: «αν έχει απήχηση και τι πρεσβεύει αυτή η κίνηση» υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να διατηρήσει την αυτόνομη ύπαρξη του».

Σε φορτισμένο κλίμα έγινε η συζήτηση μεταξύ Βενιζέλου-Μωραΐτη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έκρυψε την οργή του για την επιστολή των «11». Ο πρώην υφυπουργός και συνυπογράφων την κίνηση των 11 Θάνος Μωραΐτης, προτίμησε πιο ήπιους τόνους: «Πρόεδρε δεν θα έπρεπε να το πάρεις προσωπικά. Δεν είχαμε στόχο να θίξουμε ή να προσβάλλουμε κάποιον, ούτε να θέσουμε σε κίνδυνο πορεία χώρας. Εμείς απλώς βγάλαμε την αγωνία μας. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε, να στηρίξουμε την προσπάθεια μας. Όλα τα άλλα δεν μας αφορούν. Αν είναι να πέσουμε, θα πέσουμε όλοι μαζί!» είπε. Πρόσθεσε πάντως: «Το παράπονο μου προσωπικά πάντως είναι ότι υπήρξε μία άτυπη ενημέρωση από την Χαριλάου Τρικούπη που έλεγε ότι παραβιάζουμε ανοιχτές θύρες, κάτι που θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο».

Ο Βενιζέλος επέμεινε:

«Μα, Θάνο, έγινε πράγματι παραβίαση ανοιχτών θυρών γιατί με κάποιους από εσάς ήμουν την ίδια ημέρα μαζί κι επίσης γνωρίζατε ότι υπήρχε προγραμματισμός για συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σε μία εβδομάδα».

Επίθεση κατά των 11 εξαπέλυσε και ο Κυριάκος Πιερρακάκης: «Βγάλατε την επιστολή ενόψει του συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ. Το να υπάρχουν διαφωνίες δεν είναι λάθος, αλλά δεν είναι σωστό να εκδηλώνονται σε λάθος χώρο και χρόνο». «Ποιούς εννοείς;» τον ρώτησε ο κ. Μωραΐτης

«Εσάς» απάντησε ο κ. Πιερρακάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε και επί της ουσίας για την ενστάσεις που διατυπώνονται ως προς τις αποφάσεις που παίρνει, υποστηρίζοντας ότι απλώς κάνει πράξη τις αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου αλλά και του Συνεδρίου.

«Έχουν μεσολαβήσει πολλά από τότε, έχει επέλθει αλλαγή δεδομένων και πρέπει να τα συζητήσουμε όλα αυτά» σχολίασε ο Κώστας Σκανδαλίδης. Στο σημείο αυτό το λόγο πήρε ο γραμματέας της Κ.Ο. Τάκης Ρήγας ο οποίος «κάρφωσε» τον κ. Σκανδαλίδη: «Όποιος έχει στο μυαλό του ότι ο πρόεδρος θα πρέπει να είναι ειλικρινής και δεν έχει στο μυαλό του διαφορετικά πράγματα, θα πρέπει να το κάνει και ο ίδιος πρώτα...». Ο κ. Σκανδαλίδης δεν έδωσε συνέχεια, ωστόσο ζήτησε να επιλέξει η βάση της Κεντροαριστεράς το ευρωψηφοδέλτιο ενώ διατύπωσε ενστάσεις και για το όλο εγχείρημα. Ζήτησε δε από τον Ευ. Βενιζέλο να υπάρξει μια κεντρική εισήγηση αύριο στην ΚΠΕ, ώστε να τοποθετηθούμε όλοι μαζί».

«Η εισήγηση μου σήμερα, είναι στην ουσία η κεντρική εισήγηση» είπε ο κ. Βενιζέλος απαντώντας ότι δεν έχει πρόβλημα με το να πάει στη βάση το θέμα της Κεντροαριστεράς.

«Δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού για τα σύμβολα και το όνομα» είπε η Τόνια Αντωνίου και πρόσθεσε: «Πάμε για άλλα. Αλλά αυτό προϋποθέτει αυτόνομη προγραμματική πρόταση». Εξήγησε ότι η τοξικότητα έχει προσβάλλει όλο το πολιτικό σύστημα το οποίο βρίσκεται υπό κατάρρευση όπως υποστήριξε. «Μπορεί η κρίση να έπιασε πρώτο το ΠΑΣΟΚ αλλά έπονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό μας δείχνει ότι πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπίες, λογικές πολιτικές και να περάσουμε σε μια διαδικασία, όπου τα σύμβολα και τα ονόματα δεν θα πρέπει να είναι ταμπού» σημείωσε η κυρία Αντωνίου.

Ο Παύλος Χρηστίδης (γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ) τόνισε ότι «το βασικό είναι να καταλήξουμε στο τι θα θέλουμε να πρεσβεύει η Κεντροαριστερά (για το πολιτικό/τραπεζικό σύστημα κλπ) όταν βγούμε από την κρίση και όχι να ασχολούμαστε με τους «11» ή τους «7»». Ζήτησε δε «διεύρυνση με νέες συμμαχίες οι οποίες να προέρχονται από κοινωνία κυρίως» και προειδοποίησε ότι «έτσι το ΠΑΣΟΚ δεν πάει σε εκλογές: Πρέπει να αλλάξουν και οι τομείς και ο τρόπος λειτουργίας του κόμματος με την συμμετοχή της νεολαίας ΠΑΣΟΚ και της ΑΣΠ στην καθημερινή λειτουργία του ΠΑΣΟΚ»

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα