«Δεν θα επωμιστούμε ούτε εμείς ούτε η Ελλάδα το προσφυγικό»: Συμφώνησαν ότι… διαφωνούν Τσίπρας-Νταβούτογλου

Χωρίς συγκεκριμένη συμφωνία για το προσφυγικό ή έστω ταύτιση απόψεων ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα-Νταβούτογλου, καθώς και οι κοινές δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έσπευσε από την πρώτη στιγμή των δηλώσεών του να ξεκαθαρίσε πως «ούτε η Τουρκία ούτε η Ελλάδα θα επωμιστούν το προσφυγικό πρόβλημα», απορρίπτωντας εμμέσως τη δημιουργία οποιουδήποτε είδους hotspot σε τουρκικό έδαφος, όπως επιδιώκει η ελληνική πλευρά.

Έκανε μόνο λόγο για «τεχνική συνεργασία» με τις ακτοφυλακές των δύο χωρών, «ώστε να εμποδίσουμε αυτή την ανθρωπιστική τραγωδία».

«Η ένταξη μας στην ΕΕ θα προσφέρει τα μάλα στην ευρωπαϊκή οικογένεια και θα ενδυναμώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο κ. Νταβούτογλου και αναγνώρισε την ελληνική στήριξη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το επόμενο διάστημα η ελληνική στήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας θα ενισχυθεί.

«Έχουμε καλή επικοινωνία και είχαμε καλή επικοινωνία. Πίνουμε και τον ίδιο καφέ, οπότε θα πρέπει να δημιουργήσουμε σχέσεις στο εμπόριο, τον τουρισμό και τις μεταφορές», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Για το Κυπριακό, το οποίο ανέφερε μαζί με τις μειονότητες, μίλησε για «θέμα που θα πρέπει να συζητήσουμε από κοινού στο πλάσιο του Διεθνούς Δικαίου και των δικαιωμάτων που έχουν οι χώρες».

«Να λύσουμε την αιτία που γεννά το πρόβλημα», ζήτησε για το προσφυγικό ο κ. Τσίπρας και αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία για το ζήτημα, τόνισε: «Εκεί που πρέπει κυρίως να εστιάσουμε, είναι στη δυνατότητα των χωρών της ΕΕ να μοιραστούμε το βάρος με την Τουρκία», ζητώντας αποτελεσματική και αξιόπιστη λύση μετεγκατάστασης.

Χαρακτήρισε καίριας σημασίας τη διαχείριση των προσφυγικών ροών πριν να φτάσουν στα τουρκικά παράλια: «Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να έχουμε ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, γιατί η διαδικασία μετεγκαστάσης πρέπει να είναι αξιόπιστη, ώστε να δοθούν κίνητρα στους πρόσφυγες για να αποφεύγουν τη διαδικασία μετάβασης μέσα από παράνομα κανάλια και διόδους», συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος επιπλέον απέρριψε τον όρο hotspot και έκανε λόγο για κέντρα διαπίστευσης και ταυτοποίησης.

«Δεν θα εστιάσουμε το πού θα φιλοξενήσουμε αυτούς τους μετανάστες, αλλά θα πρέπει να δούμε γιατί δημιουργήθηκε αυτό το κύμα προσφύγων. Το να επικαλούνται όλοι την Τουρκία για να βρει λύση στο πρόβλημα και να εναποθέτουν το βάρος πάνω στην Τουρκία δεν είναι σωστό», ήταν η απάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού στο ίδιο ερώτημα.

Για το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «στόχος να είναι βρούμε λύσεις για την ασφάλεια και την συνεργασία στο Αιγαίο». Ωστόσο, ο Τούρκος πρωθυπουργός υπήρξε αιχμηρός, εγκαλώντας ούτε λίγο ούτε πολή την Ελλάδα: «Δεν θα πρέπει να κάνουμε παραβιάσεις ένθεν και ένθεν και αντί να αλληλοκατηγορούμαστε, να κάνουμε το Αιγαίο θάλασσα αλληλεγγύης», επεσήμανε.

Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε και για την πρόθεση της κυβέρνησης να χτίσει τζαμί, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση έχει λάβει απόφαση για τους Έλληνες μουσουλμάνους, τους επισκέπτες και τους δεκάδες χιλιάδες μετανάστες να δημιουργήσει τέμενος στην Αθήνα».

Από την πλευρά του, ο κ. Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών στην Τουρκία.

The post «Δεν θα επωμιστούμε ούτε εμείς ούτε η Ελλάδα το προσφυγικό»: Συμφώνησαν ότι… διαφωνούν Τσίπρας-Νταβούτογλου appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα