Δεν ήταν γαύρος, ήταν πιράνχας!

Aπό τον Πέτρο Κωστόπουλο

Και όπως γράψαμε νωρίτερα, τρώνε εύκολα τις αρκούδες. Στη καλύτερη εμφάνιση που πραγματοποίησε φέτος οποιαδήποτε ομάδα στη Euroleague, ο Ολυμπιακός κατακρεούργησε εύκολα την ΤΣΣΚΑ με 69-52 και πάει στον τελικό με κάποια από τις δύο Ισπανικές ομάδες που θα αλληλοεξοντωθούν.

Από τα πρώτα λεπτά φάνηκε ότι ο Ολυμπιακός ερχόταν έτοιμος σε αυτό το ματς. Αν όλοι έλεγαν ότι ήταν πιο αδύναμος γιατί του έλειπε ο Ντόρσεϊ, ότι ο Μεσίνα έφτιαξε άμυνα στη ΤΣΣΚΑ και ότι οι ψηλοί της είναι έτοιμοι για πάρτι, ο Ολυμπιακός τους έκανε πολύ γρήγορα να φαίνονται νάνοι.

Παρότι στην αρχή ξεκίνησαν με το ζεστό χέρι του Ουίμς, που έβαλε 3 στα 3 τρίποντα και του Κριάπα που ακολουθούσε από πίσω, οι ψηλοί της ΤΣΣΚΑ έπαθαν πανωλεθρία. Ειδικά από τη στιγμή που μπήκε στο ματς και ο εκπληκτικός Χάινς, το παιχνίδι άρχισε να γίνεται πασαρέλα για τον Ολυμπιακό.

Κρστιτς και Καούν εξατμίστηκαν μέσα στη ρακέτα, όπου τα πιράνχας κυνηγούσαν ακόμα και τον ίσκιο τους. Η καλύτερη ψηλή ομάδα φέτος της Euroleague, σύμφωνα με τους περισσότερους, γονάτισε μέσα στη ρακέτα του Ολυμπιακού.

Από την άλλη μεριά, με ένα εκπληκτικό εγκεφαλικό παιχνίδι του Σπανούλη, ο Ολυμπιακός έκοβε σαν βούτυρο την περιβόητη άμυνα που έφτιαξε ο Μεσίνα, κολλώντας 40 πόντους μέσα σε ένα ημίχρονο. Κατά το οποίο η ΤΣΣΚΑ φαινόταν ότι είχε χάσει τα αυγά και τα καλάθια και είχε δει τον… Χριστό φαντάρο.

Προσωπικά δεν έχω δει φέτος άλλη Ευρωπαϊκή ομάδα να παίζει τόσο ολοκληρωμένα και ολοκληρωτικά όπως ο Ολυμπιακός.

Στο δεύτερο ημίχρονο όλοι περίμεναν την αντίδραση της ΤΣΣΚΑ. Ότι δηλαδή θα μπετονάρει η άμυνα της και από εκεί θα αρχίσει η μεγάλη αντεπίθεση. Και πράγματι για 8 λεπτά η ΤΣΣΚΑ αντέδρασε αμυντικά και περιόρισε τον Ολυμπιακό στους 7 περίπου πόντους. Όμως από την άλλη μεριά ο Ολυμπιακός συνέχισε να εξολοθρεύει όλα τα ατού της ΤΣΣΚΑ στην επίθεση. Έτσι το σκορ παρέμενε σταθερά πάνω από τους 11 πόντους, μέχρι που στο τελευταίο 2λεπτο ήρθε και η διαφορά. Και ο Άντις κάνοντας το καλύτερο του παιχνίδι έστειλε τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια με διαφορά 17 πόντων.

Το 4ο 10λεπτο εξελίχτηκε σε πανηγύρι για τη κερκίδα. Η ΤΣΣΚΑ σούταρε στον γάμο του καραγκιόζη, απελπισμένα, και ο Ολυμπιακός έστειλε σε κάποιο σημείο τη διαφορά πάνω από τους 20 πόντους. Μετά όλα ήταν μια τυπική διαδικασία, απλά περιμέναμε να τελειώσει το ματς για να αναπνεύσουμε κανονικά, παρότι αυτό είχε γίνει ώρα πριν.

Αυτό που έκανε πέρσι ο Ολυμπιακός στην ΤΣΣΚΑ πέρσι, να γυρίσει από το -19, δεν γίνεται κάθε μέρα και ως γνωστών δεν είναι κάθε μέρα πασχαλιά. Δύο παλιοί παίκτες του Ολυμπιακού βρέθηκαν στη μέρα που έγινε το Βατερλό τους.

Ο Τεόντοσιτς συνέχισε την looser πορεία του εξατμισμένος από την άμυνα του Ολυμπιακού και σκοράροντας στα τελευταία 3 λεπτά. Και ο Παπαλουκάς ήταν το λιγότερο για κλάματα. Μέχρι και αντιαθλητικό έκανε, που οι δύο διαιτητές που έπαιζαν 70-30, δεν του το έδωσαν. Καλά που υπήρχε και ο Ιταλός εκπληκτικός διαιτητής που κράτησε τις ισορροπίες.

Στο να ψάξεις να βρεις διακριθέντες στον Ολυμπιακό είναι άδικο μιας και ξεχώρισαν όλοι όσοι έπαιξαν. Σίγουρα ο Σπανούλης ήταν υπέροχος, ο Χάινς έκλεισε τα φώτα και ταπείνωσε Κρσιτς και Καούν, ο Άντιτς έκανε το καλύτερο παιχνίδι του, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι ήταν σε υψηλές πτήσεις. Ίσως είναι η φορά που πρέπει όλοι να συμφωνήσουν ότι ο MVP του Ολυμπιακού ήταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Ένας προπονητής που αμφισβητήθηκε πολύ, άκουσε μπινελίκια αλλά σήμερα ανάγκασε τον Μεσίνα να κολλήσει την προπονητική του ταυτότητα στα αποδυτήρια.

Ο Ολυμπιακός ήταν εκπληκτικά στημένος αμυντικά (προσωπικά δεν έχω δει τέτοια άμυνα ακόμα και όταν το παιχνίδι έχει τελειώσει), επιθετικά είχε απόλυτη πολυφωνία και δεν μπορείς να βρεις λάθος τακτικής ούτε για μισό δευτερόλεπτο. Ο Μπαρτζώκας ήταν υψηλού επιπέδου κόουτς, επιπέδου και Ίβκοβιτς και Ομπράντοβιτς, για να μην πω και λίγο καλύτερος, δεδομένης της διαφοράς μπάτζετ των δύο ομάδων.

Για την ιστορία πρώτοι σκόρερ του Ολυμπιακού ήταν οι Χάινς και Άντιτς με 13 πόντους.

Τα στατιστικά της αναμέτρησης

Τα δεκάλεπτα: 17-24, 28-40, 36-53, 52-69

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Μεσίνα): Τεόντοσιτς 5, Μίτσοφ 3, Τζάκσον 7, Κρστιτς 2, Ουίμς 13, Έρτσεγκ 2, Βοροντσέβιτς 2, Καούν 7, Κριάπα 1, Παπαλουκάς.

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 13, Λο 6, Άντιτς 13, Σπανούλης 8, Περπέρογλου 8, Σερμαντίνι 5, Σλούκας 5, Πάουελ, Πρίντεζης 6, Παπανικολάου 5, Κατσίβελης.

Keywords
Τυχαία Θέματα