Χτύπημα της Κίνας σε ΗΠΑ – Αλλάζει την παγκόσμια σκακιέρα η εξαγορά του πετρελαϊκού τομέα του Εκουαδόρ

Τον πλήρη έλεγχο του πετρελαϊκού τομέα του Εκουαδόρ θα έχει εις το εξής η Κίνα, σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ των Joshua Schneyer και Nichoals Medina Mora Perez για λογαριασμό του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Η χώρα της κεντρικής Αμερικής βρίσκεται απο το 2011 σε δεινή δημοσιονομική και οικονομική κατάσταση, αποκλεισμένο απο τις χρηματοπιστωτικές αγορές, γεγονός που ώθησε την κυβέρνηση στην παραχώρηση του συνόλου της κυριότητας των πετρελαιοπηγών σε κινέζους επενδυτές.

Πρόκειται για μία επένδυση

της τάξης των 7 δις, με την Κίνα να έχει το δικαίωμα εξαγωγής του 90% της παραγώμενης ποσότητας πετρελαίου.

Στην πραγματικότητα, ελάχιστες ποσότητές του θα αφομοιωθούν από την κινεζική αγορά. Απεναντίας, οι κινεζικές πετρελαϊκές εταιρείες σχεδιάζουν να πωλούν το πετρέλαιο σε υποτιθέμενους εμπορικούς εταίρους του Εκουαδόρ με τεράστια κέρδη.

Αρκεί να σημειωθεί ότι τα κέρδη από τις ετήσιες πωλήσεις του εκουαδοριανού πετρελαίου εκτιμώνται στα 13 δισ. δολάρια, ποσό τεράστιο σε σχέση με εκείνο που η Κίνα προτίθεται να «σπρώξει» στα κρατικά ταμεία του κρατιδίου της Νότιας Αμερικής. Επίσης, αξίζει να επισημανθεί ότι ο κυριότερος παραλήπτης του εκουαδοριανού πετρελαίου είναι οι ΗΠΑ, ένα μεγάλο μέρος του χρέους των οποίων έχει επίσης εξαγοραστεί από την Κίνα.

Δημοσίευση by Koolnews.gr.
Keywords
Τυχαία Θέματα