«Χρησμός» Σόιμπλε για τη Volkswagen: «Η εταιρεία δεν θα είναι ξανά η ίδια»

Πυκνό παρασκήνιο έχει η υπόθεση της Volkswagen και των πολιτικών αντιδράσεων που πυροδοτεί στη Γερμανία. Αλλά πίσω από μια φαινομενικά τυπική δήλωση του «γερακιού» Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φαίνεται ότι κρύβονται και πολιτικά παιχνίδια.

«Η Volkswagen δεν θα είναι στο μέλλον η ίδια εταιρεία», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Η εύκολη ερμηνεία

είναι ότι έχει πληγεί ανεπανόρθωτα το κύρος της και ότι θα χρειαστεί να αλλάξει φιλοσοφία και στρατηγική.

Πίσω από τις λέξεις του, όμως, στην πραγματικότητα, κρύβεται κάτι... πολύ παραπάνω.

Το ομοσπονδιακό κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας κατέχει το 20% των μετοχών της Volkswagen και οι αντιπρόσωποί του στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας θεωρείται ότι συχνά επηρεάζουν την πολιτική ζωή του κρατιδίου και της χώρας. Από εκεί αναδείχθηκε ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, αντίπαλος της Άνγκελα Μέρκελ στην προηγούμενη δεκαετία, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν κατά κύριο λόγο τον έλεγχό του, εκτός από ένα διάλειμμα από το 2003 έως το 2013, όταν τα ηνία πήραν οι Χριστιανοδημοκράτες.

Τώρα, οι τοπικές εκλογές το 2017 δεν αφήνουν περιθώρια για χαλάρωση και οι αντιπρόσωποι του κρατιδίου στο ΔΣ της Volkswagen δεσμεύονται... θέλοντας και μη για τη διερεύνηση του σκανδάλου.

Απέναντί τους, ως επικεφαλής της Γερμανικής Ένωσης Αυτοκινητοβιομηχανιών, θα έχουν τον Ματίας Βίσμαν, ο οποίος υπήρξε για χρόνια υπουργός Μεταφορών στην κυβέρνηση Μέρκελ, ως στέλεχος του CDU.

Όσο για την ίδια την καγκελάριο; Δεν θα επιθυμούσε να δει τη συγκεκριμένη υπόθεση να εξελίσσεται σε προσωπική της ήττα. Διότι πριν από δύο χρόνια, ήταν η ίδια που άσκησε πίεση για τον καθορισμό αυστηρότερων στόχων στην Ε.Ε. για τις εκπομπές αερίων.

The post «Χρησμός» Σόιμπλε για τη Volkswagen: «Η εταιρεία δεν θα είναι ξανά η ίδια» appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα