Χρεωκοπία τύπου Ντιτρόιτ προτείνουν οι Financial Times για την Ελλάδα

Στην χρεοκοπία του Ντιτρόιτ και την σύνδεσή του με την περίπτωση της Ελλάδας προβαίνει σε νέο δημοσίευμά της η διεθνής οικονομική εφημερίδα Financial Times. Λίγα χρόνια μετά από την χρεοκοπία

της μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας που είχε κάνει γνωστή και «πλούσια» την πόλη του Ντιτρόιτ στο παρελθόν, ακολούθησε και η χρεοκοπία ολόκληρης της πόλης που την φιλοξενούσε.

Το δημοσίευμα επισημαίνει το μεγάλο πλεονέκτημα των ΗΠΑ που έγκειται στην ικανότητά της να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα γρήγορα και να εγκαταλείπει τους στόχους που «δεν τραβάνε». Η ικανότητα να αφήνεις αποτυχημένες επιχειρήσεις απλά να πεθάνουν αποτελεί σημάδι επιτυχίας και όχι αποτυχίας. Εάν η ευρωζώνη θέλει να βγει από την κρίση, αναφέρεται χαρακτηριστικά, θα πρέπει να υϊοθετήσει το «αμερικανικό παράδειγμα» της σκληρής αγάπης που δεν διστάζει να πάρει και σκληρές αποφάσεις.

Οι Ευρωπαίοι βλέπουν την χρεοκοπία σαν κάτι αδιανόητο. Κάτι ανάλογο συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας. Η σκέψη ότι ένα κράτος δεν θα μπορέσει να πληρώσει τα χρέη του ήταν απλά για τους ευρωπαίους «μη αποδεκτή».

Αναρωτιέται τέλος το δημοσίευμα πόσα θα είχε γλιτώσει η ευρωζώνη αν είχε υιοθετήσει από την αρχή την πολιτική της αναδιάρθρωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα