Χάρβαρντ: Η χειρότερη διαπραγματευτική τακτική του 2015 εκείνη του Τσίπρα – Με σύμμαχο τις τράπεζες για ένα καλύτερο 2016

Στην πρώτη θέση της λίστας του Χάρβαρντ με τις χειρότερες διαπραγματευτικές τακτικές του 2015 βρίσκεται εκείνη που ακολούθησε η Ελλάδα έναντι των δανειστών της.

Γράφει ο Παύλος Ελευθερόπουλος

Η λίστα αυτή με τις «Δέκα χειρότερες διαπραγματευτικές τακτικές του 2015» βρίσκεται στο ιστολόγιο του «Προγράμματος για τη Διαπραγμάτευση» της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ. Στην σχετική περιγραφή, γίνεται αναφορά στον «πολεμικό τόνο» που υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση

Τσίπρα, στο δημοψήφισμα και στο τελικό αποτέλεσμα που ήταν «ο κ. Τσίπρας και η ομάδα του να αναγκαστούν να αποδεχθούν ένα ακόμα χειρότερο πακέτο από την Ευρώπη».

To 2015 χαρακτηρίζεται ως μια «θυελλώδης» για την Ελλάδα χρονιά, αφού σηματοδοτήθηκε από δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα, την επιβολή capital controls, διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία διάσωσης, αγωνιώδεις ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο και μια παραλίγο πτώχευση και έξοδο από το ευρώ. Ωστόσο, βρετανικοί κύκλοι εκτιμούν πως το 2016 μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο απρόβλεπτο για την Ελλάδα με ορισμένους αναλυτές να συμφωνούν πως τα χειρότερα για την κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχουν έρθει ακόμη. Ειδική αναφορά γίνεται στην ανασφάλεια των Ελλήνων πολιτών σχετικά με την τύχη της πρώτης κατοικίας χιλιάδων δανειοληπτών μιας και ξεκινούν κατασχέσεις από τις τράπεζες και κανείς δεν πιστεύει την κυβέρνηση όταν ισχυρίζεται πως μπορεί να τις προστατεύσει.

Είναι χαρακτηριστικό πως πάνω από το 55% των Ελλήνων υπογράμμισαν σε πρόσφατη δημοσκόπηση την απαισιοδοξία τους για το μέλλον ενώ άλλο ένα 61% πιστεύει πως μια αναγκαστική έξοδος από την ευρωζώνη εξακολουθεί να είναι πιθανή. Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόβλεψη οικονομολόγων που κάνουν λόγο για ύφεση ύφεση 1,8% για την ελληνική οικονομία το 2016, που ρωτήθηκαν από το πρακτορείο Bloomberg σε έρευνα η οποία διεξήχθη από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2015. Η Ελλάδα δεν βγήκε από το ευρώ και κατάφερε να ανακεφαλαιοποιήσει το τραπεζικό της σύστημα, σημειώνει το δημοσίευμα του Bloomberg, προσθέτοντας ότι «το 2016, ωστόσο, είναι ακόμη γεμάτο προκλήσεις».

Η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,8%, καθιστώντας πολύ δυσκολότερη την αποπληρωμή του χρέους της ύψους εκατοντάδων δισ. δολαρίων και δεν θα είναι εφικτή μία σημαντική ελάφρυνσή του, σημειώνει το δημοσίευμα, ενώ αναφέρεται και στην πίεση στα ελληνικά σύνορα από τους Σύριους πρόσφυγες.

Στις αρνητικές αυτές εκτιμήσεις η κυβέρνηση βρήκε έναν απροσδόκητο σύμμαχο που δεν ήταν άλλος από τον ισχυρό άνδρα της Τράπεζας Πειραιώς καθώς ο Μιχάλης Σάλλας έσπευσε να δηλώσει: Με μεγάλη έκπληξη παρακολουθώ το τελευταίο διάστημα μια σειρά ανακοινώσεων από ξένους αναλυτές στις οποίες γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα αρνητικό υφεσιακό περιβάλλον για την ελληνική οικονομία και για το 2016. Οι προβλέψεις αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις δικές μας εκτιμήσεις, αλλά και το κλίμα που εισπράττουμε από τον επιχειρηματικό κόσμο και ξένους επενδυτές. Ανάλογες ή ακόμα και πιο ακραίες προβλέψεις είχαν γίνει από τους ίδιους ειδικούς κατά το πρόσφατο παρελθόν, οι οποίες και διαψεύσθηκαν πανηγυρικά. Η δήλωση του προέδρου της Πειραιώς έχει ιδιάιτερη σημασία μιας και οι τράπεζες καλούνται να διαχειριστούν και το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, επιχειρηματικών και στεγαστικών. Μάλιστα, για σήμερα είναι προγραμματισμένοι οι πρώτοι πλειστηριασμοί για τη νέα χρονιά, κι ενώ υπό διαπραγμάτευση παραμένει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου - στο πλαίσιο του νέου Κώδικα Δεοντολογίας -, η δυνατότητα πωλήσεων στεγαστικών δανείων σε ξένα funds. Πάντως, στελέχη του χώρου θεωρούν ότι οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν το «όπλο» του πλειστηριασμού κυρίως ως μέσο άσκησης πίεσης για την ανακάλυψη στρατηγικών κακοπληρωτών παρά ως βασική και γενικευμένη επιλογή τους.

The post Χάρβαρντ: Η χειρότερη διαπραγματευτική τακτική του 2015 εκείνη του Τσίπρα – Με σύμμαχο τις τράπεζες για ένα καλύτερο 2016 appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα