Μπαράκ Ομπάμα: Ας αποφύγουμε την οικονομική καταστροφή

Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη τύπου του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο με αφορμή τη συνεχιζόμενη διακοπή των λειτουργιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης από μέρους των Ρεπουμπλικάνων οι οποίοι αρνούνται να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό αλλά και να εγκρίνουν το σχέδιο ιατρικής περίθαλψης Obamacare.

Να αποφύγουν την οικονομική καταστροφή ανοίγοντας το Κογκρέσο, κάλεσε ο αμερικανός πρόεδρος από το βήμα του Λευκού Οίκου, το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων τονίζοντας ότι οι οικονομικές συνέπειες της διακοπής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μπορεί να είναι μεγαλύτερες

από ό,τι υπολογίζουν. O κύριος Ομπάμα τόνισε ότι δεν δέχεται απειλές, ενώ είπε χαρακτηριστικά «ας άρουμε αυτές τις απειλές, ας επιστρέψουμε στη δουλειά ώστε να γίνει εφικτή η ψηφοφορία (για το όριο χρέους)».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η διακοπή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι στρατηγική των Ρεπουμπλικάνων για την ψήφιση του ορίου χρέους. Ο κύριος Ομπάμα σχολίασε ότι οι Δημοκρατικοί και ο Λευκός Οίκος έδειξαν αμέριστο ενδιαφέρον προς τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά αυτοί επέλεξαν την εκβιαστική οδό. «Ας σταματήσουμε τις δικαιολογίες και ας ψηφίσουμε», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Στη συνέχεια, τόνισε το πόσο σημαντική είναι η ψήφιση του νέου ορίου χρέους, του νομοσχέδιου το οποίο θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να πληρώσουν τα χρέη τους. Αν όμως το Κογκρέσο παραμείνει κλειστό, τότε η ψήφιση δεν θα γίνει κι έτσι η Αμερική θα χάσει την παγκόσμια αξιοπιστία της αλλά και θα μείνει χρεωμένη.

«Δεν γίνεται να μας εκβιάζουν οι Ρεπουμπλικάνοι για να κάνουν τη δουλειά τους», ανέφερε ο κύριος Ομπάμα, ο οποίος επεσήμανε ότι κανένας δεν έχει απειλήσει να μην ψηφίσει την άρση του ορίου χρέους στην Αμερική έως σήμερα.

Μετά την ομιλία του ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομάμα δέχτηκε ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους. Όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος, είναι ανοιχτός σε κάθε είδους συζήτηση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμφωνήσει σε όλα με τους Ρεπουμπλικάνους. Αυτό που επιθυμεί είναι να υπάρξει συνεργασία έτσι ώστε να επαναλειτουργήσει το Κογκρέσο αλλά και για να αποφευχθούν οι οικονομικές συνέπειες. Σε ερώτηση για το ποια θα είναι η προτεραιότητα της οικονομικής ατζέντας αν δεν ψηφιστεί το νέο όριο χρέους, απάντησε ότι είναι αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουν τα πράγματα σε αυτό το σημείο.

Πολλές από τις ερωτήσεις αφορούσαν την αξιοπιστία των ΗΠΑ στο εξωτερικό, στις οποίος ο αμερικανός πρόεδρος απάντησε ότι η Αμερική πάντα πλήρωνε τα χρέη της.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εκφράσει την πρόθεσή του να διαπραγματευτεί με τους Ρεπουμπλικάνους μόλις επαναλειτουργήσει το ομοσπονδιακό κράτος και αρθεί η απειλή της στάσης πληρωμών, ενώ επίσης κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους να επιτρέψουν μία έγκαιρη ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους χωρίς ιδεολογικές προϋποθέσεις.

Από μέρους τους οι Ρεπουμπλικάνοι,έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα μια πρόταση για τη δημιουργία μιας 20μελούς, δικομματικής επιτροπής, η οποία θα είναι αρμόδια να κάνει προτάσεις για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους και θα ερευνήσει τρόπους για τον περιορισμό των ελλειμμάτων των ΗΠΑ, ενώ έχει ήδη ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει ότι όλοι οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι που τέθηκαν σε αναγκαστική αργία εξαιτίας της μερικής παράλυσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα πληρωθούν αναδρομικά.

Αυτή είναι η δεύτερη δημόσια ομιλία του Αμερικανού προέδρου μετά τη διακοπή των λειτουργιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Την περασμένη εβδομάδα ο Μπαράκ Ομπάμα απήγγειλε αυστηρό κατηγορώ προς το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων από τον κήπο των Ρόδων, αποδίδοντάς τους τις ευθύνες για την ασυνεννοησία που επικρατεί στην αμερικανική κυβέρνηση.

Ενόσω πραγματοποιούνταν η ομίλια του Μπαρακ Ομπάμα, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Χάρι Ριντ ανακοίνωσε ότι θα προτείνει ένα «καθαρό» νομοσχέδιο για αύξηση του ορίου χρέους την επόμενη Τρίτη.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα