Το Χάιλ Χίτλερ στην Βουλή «μπλέκει» και τον Βορίδη – Όλο το παρασκήνιο

Πρωτοφανή επεισόδια εκτυλίχθηκαν χθες στην Βουλή με βουλευτές της αντιπολίτευσης να ανταλλάσσουν βαριά λόγια μεταξύ τους, να αποβάλλεται για πρώτη φορά βουλευτής από την αίθουσα μετά από 30 χρόνια και να ακούγεται για πρώτη φορά στην Ιστορία η φράση «Χάιλ Χίτλερ».

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος της Χρυσής Αυγής αποκάλεσε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ,

Mr Alexis, κάτι που έκανε τον Γιάννη Δραγασάκη, προεδρεύοντα, να αντιδράσει και να τον επιπλήξει λέγοντας πως στον χώρο του κοινοβουλίου πρέπει να χρησιμοποιεί πιο κόσμιες εκφράσεις. Ο κ. Δραγασάκης τον απείλησε μάλιστα μέχρι και με αποβολή, φωνάζοντας ωστόσο τον φρούραρχο.

Σε αυτό το σημείο ξεσηκώθηκαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, με τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο να φωνάζει «άντε ρε ξεφτιλισμένοι», «χειροκροτήστε γίδια», ενώ πρόσθεσε προς τον κ. Δραγασάκη «συμμορία δεν είναι η Χρυσή Αυγή, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ που ανήκετε κ. Πρόεδρε».

Ο βουλευτής αποχώρησε μαζί με την Κ.Ο. της Χρυσής Αυγής και εκείνη την ώρα ακούστηκαν κάποιοι να φωνάζουν «Χάιλ Χίτλερ».

Η φράση αυτή ξεσήκωσε πολιτική θύελλα με ορισμένους βουλευτές να υποστηρίζουν πως οι Χρυσαυγίτες ήταν αυτοί που επικαλέστηκαν τον Αδόλφο Χίτλερ. Ωστόσο οι βουλευτές του εθνικιστικού κόμματος υποστηρίζουν πως το «Χάιλ Χίτλερ» ακούστηκε από την πτέρυγα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Χρυσή Αυγή: Ο Κοντονής του ΣΥΡΙΖΑ το φώναξε

«Καταγγέλλουμε τη νέα, βρώμικη συκοφαντική επίθεση όλων των συστημικών μέσων ενημέρωσης κατά της Χρυσής Αυγής. Η επίμαχη, προβοκατόρικη φράση «Χάιλ Χίτλερ» ειπώθηκε από τον βουλευτή Ζακύνθου του Σύριζα Κοντονή Σταύρο. Απαιτούμε από τα παπαγαλάκια του συστήματος, που συσχέτισαν την Χρυσή Αυγή με την συγκεκριμένη φράση να ανακαλέσουν άμεσα, ειδάλλως θα υποστούν τις νόμιμες συνέπειες για διασπορά ψευδών ειδήσεων και συκοφαντική δυσφήμηση», αναφέρει στην ανακοίνωσή της το εθνικιστικό κόμμα.

Σύμφωνα με το οπτικοακουστικό υλικό, που τηρείται από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής, η φωνή που επαναλαμβάνει τον ναζιστικό χαιρετισμό ανήκει σε βουλευτή. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι το είπε πρώτα ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς και στη συνέχεια το φώναξαν και δικοί του βουλευτές, ενώ τα μέλη της Χρυσής Αυγής λένε ότι το φώναξε ειρωνικά βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τα πρακτικά της Βουλής προκύπτει ότι η φράση ειπώθηκε από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Πάντζα, ο οποίος τόνισε απευθυνόμενος στο βουλευτή της ΧΑ Παναγιώτη Ηλιόπουλο: «Βγάλε και το πιστόλι να μας πυροβολήσεις! Χάιλ Χίτλερ!».

Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτρέφει τη Χρυσή Αυγή

Ως «εκτροφέα» της Χρυσής Αυγής κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, ζητώντας από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να αναλάβει τις ευθύνες του και να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να μοιράζει πιστοποιητικά δημοκρατικής νομιμοποίησης. Η πολιτική απονομιμοποίηση και ο λαϊκισμός είναι ο προάγγελος του εξτρεμισμού».

Σημειώνεται πάντως πως το πρωί της Παρασκευής ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης προς τον κ. Αντώνη Ρουπακιώτη για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο επιτέθηκε στην ΝΔ, είπε ότι στελέχη της – ανέφερε ονομαστικά τον κ. Βορίδη – έχουν «εκλεκτικές συγγένειες» με τον ακροδεξιό χώρο και πρόσθεσε ότι «αυτό που ενόχλησε τον σκληρό πυρήνα της ΝΔ είναι ότι με το ν/σ σμπαραλιάζεται ένα σχέδιο, μια ανιστόρητη θεωρία: η θεωρία των 2 άκρων ότι σε αυτό τον τόπο είναι όλοι ίσια και όμοια. Ότι αυτοί που αγωνίστηκαν για την σωτηρία του τόπου είναι ίδιοι με τους υμνητές του Χίτλερ. Και φοβούνται κάποιοι να εκπνεύσει αυτό το ιδεολόγημα».

Keywords
Τυχαία Θέματα