Ασκήσεις συναίνεσης μετά την πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο Δημοκρατίας

Άκαρπος, όπως αναμενόταν, έστω και με μικρές εκπλήξεις, απέβη ο πρώτος γύρος της διαδικασίας για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Έτσι, τα κομματικά επιτελεία σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα αυξάνουν τον ρυθμό των ζυμώσεων, με τη μεν κυβέρνηση να κάνει τις πρώτες δειλές ασκήσεις συναίνεσης και να περιμένει τα αποτελέσματα και την πίεση προς τους ανεξάρτητους, τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ να αυξάνεται κατακόρυφα.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Η διαδικασία δεν είχε ιδιαίτερες συγκινήσεις,

αυτό ήταν γνωστό από πολύ νωρίς και η διαδικασία είχε αναγνωριστικό χαρακτήρα. Ήδη, αμέσως μετά την ψηφοφορία στελέχη του Μαξίμου σημείωναν όμως πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για τη συνέχεια, ενώ ανώτατο κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ υπογράμμιζε πως «στις 29 είναι η ώρα της αλήθειας. Μέχρι τότε έχουμε καιρό».

Στην κυβέρνηση περίμεναν ελαφρώς περισσότερα «ναι» στην πρώτη ψηφοφορία εκτός των πέντε από ανεξάρτητους βουλευτές (Λυκούδης, Μάρκου, Ψαριανός, Νταβρής, Αηδόνης) αλλά οι αρκετές απουσίες (Κασαπίδης, του οποίου απεβίωσε την Τετάρτη ο πατέρας, Γιοβανόπουλος, Αλεξόπουλος, Μπούκουρας) και ορισμένα «παρών» που μπορούν να μεταβληθούν σε «ναι» (Οικονόμου, Κουράκος, Μελάς κλπ) οδηγούν τους επιτελείς της κυβέρνησης σε στάση αναμονής ενόψει των εξελίξεων τις επόμενες μέρες.

Πρώτες «ασκήσεις συναίνεσης»

Κυβερνητικά στελέχη από το Μέγαρο Μαξίμου, με τα οποία συνομίλησε το koolnews.gr, απέκλειαν μεν το ενδεχόμενο να υπάρχει συμφωνία για τον ορισμό εκλογών μέσα στο 2015, ώστε μια τέτοια συμφωνία να συνδυαστεί με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σημείωναν όμως πως είναι ώρες ευθύνης για όλους. Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να ερμηνευθεί και η ανακοίνωση του πρωθυπουργού το πρωί, όπου αναφερόταν πως «η εκλογή Προέδρου δεν εκλαμβάνεται ως ψήφος εμπιστοσύνης υπέρ της κυβέρνησης»

Σε παρόμοια γραμμή, αν και ελαφρώς διαφοροποιημένος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ πως αυτή την ώρα προέχει η συναινετική εκλογή ΠτΔ «και μετά βλέπουμε», με τη φράση του αυτή να αφήνει περιθώριο διαφόρων ερμηνειών, ενώ και ο ίδιος αποσυνέδεσε την προεδρική από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Βέβαια, οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν είναι αισιόδοξοι, καθώς δηλώνουν στους διαδρόμους της Βουλής πως βλέπουν τις εκλογές να κοντοζυγώνουν και γι’ αυτό το λόγο εντείνουν την προετοιμασία τους, αν και οι περισσότεροι παραδέχονταν πως με τις δηλώσεις τους οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος δείχνουν να επιδίδονται σε ασκήσεις συναίνεσης.

Πιέσεις και διεργασίες σε ΔΗΜΑΡ-ΑΝΕΛ

Αυτή την ώρα, πάντως, το κυβερνητικό επιτελείο παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις σε ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ, καθώς τα δύο κόμματα δέχονται ισχυρότατες πιέσεις και εκεί αναμένεται να μετατοπιστεί και το κέντρο του πολιτικού βάρους τις επόμενες ημέρες. Στη μεν ΔΗΜΑΡ, τρεις βουλευτές, οι κύριοι Νίκος Τσούκαλης, Θωμάς Ψύρρας και Νίκη Φούντα, διαφώνησαν με μια ενδεχόμενη κοινή κάθοδο με τον ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, ενώ ο Πάνος Καμμένος κλήθηκε από τον πολιτικό του μέντορα, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, σε ραντεβού στο γραφείο του δεύτερου, στην οδό Αραβαντινού, ώστε να συζητηθούν οι πολιτικές εξελίξεις, με πληροφορίες από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού να αναφέρουν πως ο κύριος Μητσοτάκης θα εξηγήσει στον κύριο Καμμένο πως είναι επιτακτική η ανάγκη αποφυγής της πολιτικής περιπέτειας.

Κινητικότητα στους ανεξάρτητους

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες του koolnews.gr, πρωτοβουλία ετοιμάζουν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, οι οποίοι παρέμειναν στην περιοχή του «παρών» κατά τη σημερινή ψηφοφορία, με αποτέλεσμα το αμέσως επόμενο διάστημα να παρεμβαίνουν για μια ακόμα φορά στις πολιτικές εξελίξεις με τη μορφή ενός κειμένου, το οποίο σύντομα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα, ενώ το δικό τους μήνυμα έστειλαν και εκείνοι που δεν παραβρέθηκαν στη Βουλή.

Αισιοδοξία Σαμαρά

Ευελπιστώ ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά την πρώτη ψηφοφορία για εκλογή ΠτΔ.
«Ήταν απόψε η πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες, έχουμε μπροστά μας άλλες δύο και ευελπιστώ ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.
Τόνισε πως οι συνθήκες είναι δύσκολες για τη χώρα και σημείωσε ότι πιστεύει πως «οι βουλευτές αντιλαμβάνονται πως η χώρα δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες».
Καταλήγοντας, συνεχάρη τους βουλευτές που στην πρώτη ψηφοφορία ψήφισαν τον Σταύρο Δήμα.

Τσίπρας: Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται

«Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται, τη διέξοδο θα τη δώσει ο λαός» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την πρώτη, άκαρπη, ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«H κινδυνολογία των τελευταίων ημερών έπεσε στο κενό» πρόσθεσε.

Κουβέλης: Ανοίγει ο δρόμος για τις εκλογές

«Με βάση το σημερινό αποτέλεσμα ανοίγει ο δρόμος για τις εκλογές», ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, σε δηλώσεις του μετά την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς με την καταψήφιση της πρότασης που έφερε η κυβέρνηση κατέδειξαν και έστειλαν μήνυμα ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν οι αδιέξοδες πολιτικές που έχουν εγκλωβίσει την Ελλάδα και την κοινωνία», τόνισε ο κ. Κουβέλης και πρόσθεσε:

«Η τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών είναι εκείνη που δείχνει τον δρόμο της πορείας που πρέπει να ακολουθήσει ο τόπος».

Καμμένος: Το σημερινό αποτέλεσμα σημαίνει εκλογές

Την πεποίθησή του πως το σημερινό αποτέλεσμα σημαίνει εκλογές και πως δεν πρόκειται από αυτή τη Βουλή να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξέφρασε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων μετά το τέλος της πρώτης ψηφοφορίας.

«Η επιχείρηση τρομοκράτησης των βουλευτών απέτυχε. Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει φόβος όταν λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί και οι διαδικασίες του κοινοβουλίου» τόνισε ο κ. Καμμένος.

«Το σημερινό αποτέλεσμα σημαίνει εκλογές. Δεν μπόρεσαν να πείσουν με οποιοδήποτε μέσο τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα. Ο κ. Σαμαράς πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα. Πρέπει να εγκαταλείψει την κυβέρνηση» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι υποψήφιος.

Τέλος, όσον αφορά την αυριανή συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη την Πέμπτη είπε ότι «θα έχουμε μια πολιτική συζήτηση».

The post Ασκήσεις συναίνεσης μετά την πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο Δημοκρατίας appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα