Αρχίζει το ματς: Συναντήσεις με τους Θεσμούς

14:01 9/3/2016 - Πηγή: KoolNews

Μπορεί να άργησαν αλλά ήρθαν τελικά. Μπορεί να έπαιξαν λίγο με τα νεύρα αλλά και τα ταμειακά μας διαθέσιμα αλλά μας έκαναν τελικά την τιμή να μας επισκεφθούν. Ο λόγος για τους εκπροσώπους των δανειστών που ξεκινούν σήμερα έναν μαραθώνιο συναντήσεων αρχής γενομένης με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη, ενώ ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος παίρνει «σειρά» στις 18.30. Στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης θα βρεθούν τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και η εθνική σύνταξη, ενώ συμφωνία φαίνεται πως υπάρχει στην περικοπή

των επικουρικών συντάξεων, των εφάπαξ και των μερισμάτων των συνταξιούχων του Δημοσίου. Αρχικός στόχος του συνταξιοδοτικού πακέτου, η εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ μέχρι τέλος του χρόνου.

Γράφει ο Παύλος Ελευθερόπουλος

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ευρωπαϊκή πλευρά των θεσμών δέχεται μία μεταβατική εφαρμογή των νέων μέτρων, ενώ το ΔΝΤ εξακολουθεί να εμμένει σε μία πιο σκληρή στάση που προβλέπει άμεσες και μεγάλες περικοπές στις συντάξεις. Στις συζητήσεις με το κουαρτέτο, τα θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν είναι το νέο φορολογικό καθεστώς, ο προσδιορισμός του δημοσιονομικού κενού και τα μέτρα για την κάλυψή του, η δημιουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, το νέο ασφαλιστικό και η διαχείριση των «κόκκινων δανείων».

Πάγια επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να επιτευχθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το αργότερο μέχρι το Πάσχα, ώστε αφενός να εκταμιευτεί η δόση των 5,7 δισ. ευρώ και αφετέρου να ανοίξει πλέον το θέμα του δημόσιου χρέους και της βιωσιμότητάς του, ώστε να επιδιωχθεί μία νέα ελάφρυνσή του και να μπορέσει η χώρα να ανακτήσει πλήρως την εμπιστοσύνη των αγορών. Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν σχολίασε χτες ότι «αν βρισκόμαστε εκεί για το χρέος, είναι γιατί το ΔΝΤ συμμετέχει» στο πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι ι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν «ξεπεράσει» τις διαφωνίες τους. Οπως εκτίμησε, συζητήσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ που αναμένεται να διεξαχθεί από 17 έως τις 19 Απριλίου στην Ουάσινγκτον. Είναι, κατά τον ίδιο, «απολύτως πιθανό να ελαφρυνθεί το χρέος χωρίς κούρεμα», με αλλαγές στο χρόνο ωρίμανσης του χρέους.

Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, βρίσκεται στο επίκεντρο σύσκεψης που έχει σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με υπουργούς και στενούς συνεργάτες του, στο γραφείο του στη Βουλή. Υπό αυτά τα δεδομένα, σημαντική χαρακτηρίζεται η ψήφιση, σήμερα, στη Βουλή, της τροπολογίας που κατέθεσε η κυβέρνηση και ορίζει ότι παρατείνεται έως τις 15 Απριλίου η περίοδος εξαίρεσης από την πώληση, σε εταιρείες μεταβίβασης απαιτήσεων, συγκεκριμένων κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων, παράταση την οποία εισηγείται η κυβέρνηση μέχρι να οριστικοποιηθεί το νέο πλαίσιο ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του πρωθυπουργού στο Digital Economy Forum.

The post Αρχίζει το ματς: Συναντήσεις με τους Θεσμούς appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα