Απτόητος και πνευματικά αειθαλής ο Μίλαν Κούντερα – Νέο βιβλίο στα 85 του

11:45 5/4/2014 - Πηγή: KoolNews

Τι κι αν έχει γράψει ήδη 9 βιβλία και έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές; Ο Μίλαν Κούντερα έβαλε πλώρη για ακόμα ένα αριστούργημα, σε ηλικία 85 ετών αποδεικνύοντας ότι με όση φθορά κι αν επέλθει στο σώμα, το μυαλό μπορεί να κυριαρχήσει του χρόνου και της πτώσης.

Το νέο του βιβλίο ονομάζεται Η Γιορτή Της Ασημαντότητας και έχει αρκετά στοιχεία κοινά με την Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι, ως προς τους χαρακτήρες και τις συμπεριφορές τους.

Θέμα της νουβέλας του Τσέχου συγγραφέα που έχει στοιχεία της comedia dell' arte, είναι η συνομιλία τεσσάρων φίλων που κάθονται στον πράσινο

κήπο του Λουξεμβούργου. Ο Άλεν, ο Ραμόν, ο Σαρλ και ο Καλιμπάν καταπιάνονται με ζητήματα της καθημερινότητας και προβλήματα του ανθρώπινου μυαλού και τα προσεγγίζουν με μια χαλαρότητα σε βαθμό αδιαφορίας.

Ο Άλεν είναι γοητευμένος από τους ομφαλούς των γυναικών που βρίσκονται στο επίκεντρο του σύγχρονου ερωτισμού. Ο Ραμόν είναι παθιασμένος με την τέχνη και όνειρο του είναι να δει μια έκθεση του Σαγκάλ. Ο Σαρλ λέει ανέκδοτα για τον Στάλιν και παίζει την Ιστορία στα δάχτυλα. Ο Καλιμπάν, περνά το χρόνο του, εφευρίσκοντας ένα πακιστανικό γλωσσικό ιδίωμα για να κοροϊδεύει τους αδαείς.

Κοινό στοιχείο και των τεσσάρων η εξής φράση: «Η ασημαντότητα, φίλε μου, είναι η ουσία της ύπαρξης είναι μαζί μας παντού και πάντα».

Το «La fete de l'insignifiance» κυκλοφόρησε στη Γαλλία στις 3 Απριλίου από τις εκδόσεις Gallimard και σε λίγο καιρό θα βρίσκεται και στα ελληνικά βιβλιοπωλεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα