Απόκλιση που αγγίζει το 14% στα φορολογικά έσοδα για τον Μάιο

Απόκλιση κατά 3,5% από τον στόχο σημείωσαν οι εισπράξεις φορολογικών εσόδων το πεντάμηνο Ιανουάριος- Μάιος 2013. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την πορεία των φορολογικών εσόδων που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τα οποία τον μήνα Μάιο σημειώθηκε υπέρβαση 4,9% στα έσοδα από τον ΦΠΑ σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αποδίδει την απόκλιση του πενταμήνου στα φορολογικά έσοδα στην παράταση της προθεσμίας υποβολής των

δηλώσεων νομικών προσώπων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Μάιο οι ΔΟΥ εισέπραξαν 2,04 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 2,37 δισ. ευρώ (απόκλιση 14%) ενώ συνολικά το πεντάμηνο εισπράχθηκαν 10,17 δισ. ευρώ έναντι στόχου 10,54 δισ. ευρώ.

Τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού, προ μείωσης επιστροφών, τον Μάιο ανήλθαν σε 3,56 δισ. ευρώ. Οι επιστροφές διαμορφώθηκαν σε 0,16 δισ. ευρώ που σημαίνει ότι τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 3,40 δισ. ευρώ, και ήταν μειωμένα 3,11% σε σχέση με τα καθαρά έσοδα Μαΐου 2012. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η μείωση αυτή που ανέρχεται σε 305 εκατ. ευρώ οφείλεται στη μεγάλη μείωση στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων λόγω της παράτασης προθεσμίας. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει ότι η εικόνα αυτή θα αντιστραφεί τους αμέσως επόμενους μήνες, καθώς θα έχει παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων της συγκεκριμένης κατηγορίας φορολογουμένων.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο τον Μάιο το σύνολο των οφειλών αυτών (από φυσικά και νομικά πρόσωπα) ανήλθαν σε 59,16 δισ. ευρώ έναντι 56,105 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012.

Ειδικότερα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φυσικών προσώπων ανήλθαν τον Μάιο σε 21,379 δισ. ευρώ (οφείλονταν από 2.017.987 φορολογούμενους) έναντι 20,718 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012 (οφείλονταν από 2.548.071 φορολογούμενους). Οι οφειλές των νομικών προσώπων τον Μάιο ανέρχονταν σε 37,780 δισ. ευρώ έναντι 35,386 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε αναφορικά με τα αποτελέσματα αυτά: «Η συνεχής και επίμονη προσπάθειά μας να κινούμαστε εντός των εισπρακτικών στόχων του προϋπολογισμού είναι δεδομένη. Η συνέχιση της μείωσης των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές και αυτό τον μήνα, μάλιστα πριν την ενεργοποίηση των νέων ρυθμίσεων, μάς κάνει να πιστεύουμε πως η ανάκαμψη των εσόδων θα αποτελέσει εφαλτήριο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου πρωτογενούς πλεονάσματος και την ταχεία επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα