Απίστευτο: Το υπουργείο Παιδεία εκδίδει εγχειρίδιο με την «σαρία» στην Θράκη

Σχεδόν πρόκληση θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι προτεραιότητες που φαίνεται να έχει θέσει το υπουργείο Παιδείας με την νέα σχολική χρονιά, αφού έπειτα από μία αποτυχία σε «διπλωματικό» επίπεδο στον χώρο των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, το επόμενο ζήτημα που θέλησε απαραίτητο να ρυθμίσει ήταν η «σαρία».

Έτσι, με τη προ ημερών υπουργική απόφαση του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου,

προχωρά η συγκρότηση ειδικής επιτροπής, που θα αποτελείται από τους τρεις μουφτήδες, με πρόεδρο τον μουφτή Κομοτηνής Μέτσο Τζαμαλή, με σκοπό την σύνταξη εγχειριδίου που θα κωδικοποιεί τον άγραφο νόμο της μουσουλμανικής κοινότητας, τη «σαρία», κάνοντάς τον γραπτό και απολύτως συγκεκριμένο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, προφανώς, η Ελλάδα, θέλοντας να βάλει σε μια τάξη τη νομική αναρχία στο κομμάτι αυτών των Ελλήνων, δίνει «απλόχερα» στη μουσουλμανική μειονότητα όλα όσα χρόνια τώρα ζητούν μέσω των μουφτήδων τους. Το βιβλίο θα αφορά σε πρώτη φάση αποκλειστικά τους μουσουλμάνους της Θράκης, θα κυκλοφορήσει στην ελληνική και την αραβική γλώσσα, και θα ρυθμίζει τα πάντα... σε ό,τι αφορά τα θέματα των διαπροσωπικών σχέσεων της μουσουλμανικής μειονότητας. Η σαρία είναι θρησκευτικός κώδικας διαβίωσης, εμπνευσμένος από το Κοράνιο και πρόκειται για τη φωνή του προφήτη Μωάμεθ, την οποία ερμηνεύουν τέσσερις βασικές σχολές στον μουσουλμανικό κόσμο.

Το βιβλίο

Τόσο ο μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζαμαλή όσο και οι μουφτήδες Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου, Διδυμοτείχου Μεχμέτ Σερίφ Δαμάδογλου, επιμόνως από καιρό ζητούσαν τη σύνταξη ενός εγχειριδίου με τον τίτλο «Εγχειρίδιο Διαπροσωπικών Σχέσεων κατά το Ιεροδικαϊκό Σύστημα Χάναφι» για την υποβοήθηση της άσκησης των δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων τους που προβλέπει ο νόμος.

Στην Υπουργική Απόφαση αναφέρονται τα εξής: «Συγκροτούμε άμισθη επιτροπή με αποκλειστικό σκοπό τη σύνταξη εγχειριδίου, εν είδει οδηγού, με ενδεικτικό τίτλο «Εγχειρίδιο Διαπροσωπικών Σχέσεων κατά το Ιεροδικαϊκό Σύστημα Χάναφι». Κατόπιν της κοινής πρότασης των σοφολογιωτάτων μουφτήδων το εγχειρίδιο αυτό θα στηρίζεται επί των αυθεντικών πηγών της Σχολής Χάναφι για το οικογενειακό και κληρονομικό δίκαιο.

Ενώ χαρακτηριστική είναι η τελευταία επιστολή που εστάλη λίγο πριν από τα Χριστούγεννα στον γενικό γραμματέα Θρησκευμάτων Γ. Καλαντζή, από τον μουφτή Κομοτηνής Μέτσο Τζαμαλή: «...Θεωρούμε ότι είναι πλέον αδήριτη η ανάγκη το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων να προχωρήσει στη σύνταξη, την εκτύπωση και τη δωρεάν διάθεση ενός βιβλίου για τη σαρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα