Απειλούσαν να κάψουν ζωντανή τρανς μαθήτρια στην Αθήνα

Μια απίστευτη ιστορία κοινωνικού ρατσισμού ήρθε στο φως της δημοσιότητας με μια τρανς μαθήτρια η οποία ζούσε τον απόλυτο τρόμο στο σχολείο όπου φοιτούσε με μαθητές και καθηγητές που απειλούσαν να τη λιντσάρουν!

Την ιστορία αποκάλυψε το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.)  και η Ομάδα «Ομοφοβία στην Εκπαίδευση» στους οποίους απευθύνθηκε η μαθήτρια. Όπως καταγγέλει η 25χρονη μαθήτρια στην αρχή του σχολικού έτους 2011-12 κατά την εγγραφή της σε εσπερινό σχολείο της Αττικής με σκοπό να ολοκληρώσει τις σχολικές

σπουδές της, αντιμετώπισε προβλήματα με τη νέα διεύθυνση του σχολείου.  Όταν προσκόμισε έγγραφο στο οποίο αναφέρονταν τα ανδρικά της στοιχεία -δεν έχει κάνει επέμβαση- αντιμετώπισε την αντίδραση του διευθυντή ο οποίος αφού την ρώτησε αν πρόκειται για την εγγραφή του αδερφού της στη συνέχεια χρησιμοποίησε διάφορες αιτιολογίες.

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής του σχολείου τής δήλωσε ότι έχει πρόβλημα με την εμφάνιση της, ότι είναι αγόρι αφού γεννήθηκε αγόρι, ότι στο «δικό» του σχολείο δε δέχεται τέτοιες καταστάσεις, ότι «θα ενοχληθούν οι υπόλοιποι μαθητές» και ότι σε περίπτωση πειράγματος «εγώ θα τιμωρήσω και εσένα και αυτούς». Αργότερα, για να απαλλαγεί από την παρουσία της την πίεζε να αλλάξει σχολικό περιβάλλον, προτείνοντάς της αρχικά να πάει σε σχολείο δεύτερης ευκαιρίας. Αφού η Α. δεν το δέχτηκε, της είπε να μην προσέρχεται στο χώρο του σχολείου και να προσέλθει μόνο κατά στη διεξαγωγή των εξετάσεων του Ιουνίου.

Ο διευθυντής του σχολείου σε κάθε ευκαιρία δημιουργούσε κλίμα εκφοβισμού και αποκλεισμού, χρησιμοποιούσε μειωτικές εκφράσεις, εξαπέλυε έμμεσες απειλές, της έδινε αποβολές ενώ όπως καταγγέλει έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιήσει σωματική βία εναντίον της, με αποτέλεσμα να καλλιεργηθεί έντονο κλίμα σύγκρουσης στη σχολική κοινότητα. Μάλιστα ο διεθυντής την απείλησε πως «αν επιθυμώ να το τραβήξω, έχω τη δυνατότητα να σε κάνω να μην μπορείς να σταθείς σε κανένα άλλο σχολείο». Έτσι εξαναγκάστηκε η Α. να πηγαίνει στο σχολείο ντυμένη ως αγόρι, με αποτέλεσμα να αρχίσουν τα παιδιά να την χλευάζουν λέγοντας «Η Ά. ξαναέγινε αγόρι».

Όλα αυτά δημιούργησαν τις προϋποθέσεις ώστε ομάδα παιδιών να προβαίνει σε πράξεις χλευασμού, ύβρεων, απειλών αλλά και ακραίων βιαιοπραγιών, απειλώντας σοβαρά ακόμη και τη σωματική ακεραιότητά της (σωματική βία και πέταγμα αντικειμένων όπως πέτρες, μπουκάλια, την περιέλουσαν με εύφλεκτο υλικό προσπαθώντας να την κάψουν κ.α). Αυτά γίνονταν εντός κι εκτός σχολείου, με παρουσία ή απουσία καθηγητών. Επίσης μας καταγγέλθηκε ότι στους χώρους εφημεριών του σχολείου (είσοδος, χώρος διαλειμμάτων και διάδρομοι) συνήθως δεν βρίσκονται καθηγητές.

Η αντιμετώπιση των παραπάνω περιστατικών από πλευράς διεύθυνσης του σχολείου, μείωνε το βάρος των επιθετικών πράξεών. Τις μετέφραζε ως προσωπικές διαφορές και «πειράγματα» και απέδιδε την ευθύνη στην Α. με τον ισχυρισμό ότι αυτή προκαλεί με την εμφάνιση και τη συμπεριφορά της. Το θέμα δεν τοποθετήθηκε ως σοβαρή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όπως

Keywords
Αναζητήσεις
μιραντα τρανς
Τυχαία Θέματα