Απειλές χιλιάδων… βόλτ για τη ΔΕΗ – Μετωπική κυβέρνησης με συνδικαλιστές και ΣΥΡΙΖΑ

13:02 1/7/2014 - Πηγή: KoolNews

Ηλεκτρισμένη είναι η ατμόσφαιρα μεταξύ κυβέρνησης και συνδικαλιστών της ΔΕΗ, οι οποίοι προειδοποιούν πως την Πέμπτη, τη μέρα της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ στη Βουλή και εντεύθεν, θα ξεκινήσουν αλυσιδωτές κινητοποιήσεις. Από την άλλη, η κυβέρνηση αναζητά διέξοδο ενόψει ενός θέρους, το οποίο, εκτός των θερμοκρασιών, προβλέπεται και πολιτικά θερμό.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Συγκεκριμένα,

το μήνυμα που δινόταν χθες μετά τη συνάντηση των δυο κυβερνητικών εταίρων στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν πως δεν πρόκειται να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στη δομή του νομοσχεδίου, παρά μόνο επιμέρους παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα να μην ακυρώνεται η ουσία της μεταρρύθμισης, η οποία ούτως ή άλλως έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα.

Αυτό που συμφωνήθηκε είναι αυτά που αποκρυσταλλώθηκαν στη συνάντηση κυβερνητικών παραγόντων πριν από μια εβδομάδα να γίνουν δεκτά από τον στρατηγικό επενδυτή (εργασιακά κ.λπ.) και να υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη προς τις τοπικές κοινωνίες που θα επηρεαστούν, όπως η μετακύλιση πόρων προς αυτές αλλά και ενδεχομένως μειωμένη φορολογία για τη ΔΕΗ.

Τέλος, υπήρξε δέσμευση και για τη διατήρηση των κοινωνικών παροχών (κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, χρησιμοποίηση των υδάτινων πόρων για άρδευση, κ.α.), με αποτέλεσμα πηγές της Χαριλάου Τρικούπη να σημειώνουν πως τούτων δοθέντων, μόνο σοβαροί επενδυτές με συγκεκριμένο business plan θα ενδιαφερθούν για τη ΔΕΗ.

Δεν υπαναχωρεί η κυβέρνηση

Αυτό που προκύπτει πάντως από τη χθεσινή συνάντηση, είναι πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δεν υπαναχωρεί όσον αφορά τη μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, προσπαθεί όμως με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, έστω και ως προς παραμέτρους του νομοσχεδίου, να κατευνάσει τις διαφωνίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και να δώσει το στίγμα της προοδευτικής διακυβέρνησης.

Πάντως, όπως εξηγούσε κυβερνητικός παράγοντας, το στοίχημα για την κυβέρνηση δεν είναι να παίξει άμυνα αλλά επίθεση. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση δεν θα προβάλλει τη μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ως πικρό χάπι που απλά πρέπει να πιούμε αλλά ως στρατηγική επιλογή με συγκεκριμένα πλεονεκτήματα.

Η ιδιωτικοποίηση όμως της ΔΕΗ προκαλεί εντάσεις πολλών βολτ μεταξύ κυβέρνησης και συνδικαλιστών. Έτσι, μπορεί κυβερνητική πηγή χθες να εκτιμούσε πως οι συνδικαλιστές δεν προτίθενται να τραβήξουν την κατάσταση στα άκρα, προσθέτοντας πως «δεν μπορούν να κατεβάζουν τους διακόπτες. Η κυβέρνηση θα το αντιμετωπίσει. Δεν μπορεί να βυθιστεί η χώρα στο σκοτάδι», η αλήθεια όμως δεν είναι ακριβώς αυτή

Οι απειλές των συνδικαλιστών

Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ καλεί την Πέμπτη το απόγευμα στις 19:00 σε παναττικό συλλαλητήριο έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη, ενώ συνδικαλιστές, όπως ο Γ. Αδαμίδης του σωματείου Σπάρτακος αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ξεκαθάριζαν μέσες άκρες πως αναίμακτες απεργίες δεν υπάρχουν και άφηναν ορθάνοιχτο παράθυρο για κατέβασμα του διακόπτη εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως οι συνδικαλιστές προτίθενται να τηρήσουν σκληρή στάση, όπως επίσης και το γεγονός πως τα περιθώρια συμβιβασμών είναι εξαιρετικά μικρά, μιας και στην αντίπερα όχθη έχει διαμορφωθεί μια συμμαχία (ΓΕΝΟΠ - Σπάρτακος - ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ και πολλά άλλα κόμματα), η οποία αρνείται να υπαναχωρήσει και ζητά την εξ’ ολοκλήρου ανάκληση του επίμαχου νομοσχεδίου, κάτι το οποίο φυσικά η κυβέρνηση αποκλείει χωρίς δεύτερη σκέψη.

Επομένως, η ουσία των κυβερνητικών σχεδιασμών βρίσκεται στη φράση «η κυβέρνηση θα το αντιμετωπίσει» την οποία χρησιμοποίησε χθες κυβερνητική πηγή. Έτσι, το άμεσο σχέδιο της κυβέρνησης μπορεί να μην είναι η πολιτική επιστράτευση, αν όμως υπάρξει δικαστική απόφαση που να κηρύσσει την απεργία παράνομη και καταχρηστική και οι συνδικαλιστές επιμείνουν στη σκληρή γραμμή, τότε τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, μιας και η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να μην εμφανιστεί εκβιαζόμενη από τις συντεχνίες. Έτσι, μπορεί προς ώρας από την κυβέρνηση να προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους αλλά, ως γνωστόν, της θύελλας προϋπάρχει συνήθως η νηνεμία, με αποτέλεσμα το επόμενο διάστημα να αναμένεται… θυελλώδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα