Αντιπολίτευση με…μέτρο για το προσφυγικό- Κριτική με δόσεις εθνικής ενότητας από τη ΝΔ

07:30 1/2/2016 - Πηγή: KoolNews

Την επίδειξη υπευθυνότητας με παράλληλες αιχμές για τους χειρισμούς Τσίπρα επιλέγει η ΝΔ ως στάση στο κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού, ζήτημα που θα ανέβει στις πρώτες θέσεις της γαλάζιας ατζέντας, αρχής γενομένης από τη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Μουζάλα στο γραφείο του πρώτου στη Βουλή. Τον εν λόγω

ραντεβού θα είναι η πρώτη από τις αλυσιδωτές κινήσεις του προέδρου της ΝΔ για το φλέγον αυτό ζήτημα, μιας και θα κινηθεί αφενός με γνώμονα να αποτραπεί δυσάρεστη τροπή αναφορικά με τη συνθήκη Σένγκεν με παράλληλη ανάδειξη όμως των κυβερνητικών ευθυνών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Είναι σαφές πως το ζήτημα της οικονομίας, ενόψει μάλιστα και της έλευσης των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα σήμερα, είναι πρωτεύον, πλην όμως στη ΝΔ ανεβάζουν ψηλά στην ατζέντα τους και το ζήτημα του προσφυγικού, μιας και η κυρίαρχη γαλάζια εκτίμηση είναι πως απαιτείται κοινό εθνικό μέτωπο, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις, όπως de facto αποκλεισμός από τη Συνθήκη Σένγκεν δια της επιβολής εκ νέου συνοριακών ελέγχων. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει πως στη Συγγρού θα δώσουν «συγχωροχάρτι» στην κυβέρνησή για τους μέχρι στιγμής χειρισμούς της, πλην όμως εκ νέου δεν θα επιστρατευτεί το μοντέλο της αδιέξοδης αντιπολίτευσης με διαπιστωτικό χαρακτήρα.

Συνεπώς, ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται το επόμενο δεκαπενθήμερο να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για το προσφυγικό. Ξεκινώντας με τη συνάντηση στο γραφείο του στη Βουλή με τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα, ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει λεπτομερή ενημέρωση για την υφιστάμενη κατάσταση, τις επόμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αλλά και τις διαθέσεις των Ευρωπαίων εταίρων επί του ζητήματος. Μαζί του θα βρίσκονται η συντονίστρια του τομέα Εξωτερικών και Άμυνας Ντόρα Μπακογιάννη και ο συντονιστής του τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας.

Το επόμενο βήμα για τον πρόεδρο της ΝΔ θα είναι να εποπτεύσει εκ τους σύνεγγυς την πορεία των έργων για τα HotSpots στα ελληνικά νησιά, επισκεπτόμενος την Τετάρτη αυθημερόν τη Μυτιλήνη. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να έχει ίδια εικόνα τόσο για την πρόοδο που γίνεται όσο και για τη διαδικασία, μιας και θα χρειαστεί να αξιοποιήσει το επιχείρημα κατά τις διεθνείς επαφές του. Στο ίδιο μήκος κύματος, για τις 15/2 έχει οριστεί πρόγευμα εργασίας με τους πρέσβεις των χωρών-μελών της ΕΕ (μεταξύ τους και πρέσβεις με ειδική βαρύτητα, όπως ο Δρ. Πέτερ Σοοφ της Γερμανίας), με τους οποίους ο κ. Μητσοτάκης θέλει να έχει ανταλλαγή απόψεων τόσο για τις διαθέσεις των κρατών-μελών όσο και για να δώσει μια πρόγευση για τις θέσεις της ΝΔ στο προσφυγικό. Θέσεις που θα αναπτύξει περισσότερο στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ στις 18 Φεβρουαρίου. Εκεί, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου, ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει σειρά επαφών με παράγοντες, όπως με τον κ. Γιούνκερ, τον κ. Αβραμόπουλο, τον κ. Μοσκοβισί και τον κ. Βέμπερ. Κατά τις πληροφορίες του KoolNews.gr, τόσο από γερμανικές όσο και από ελληνικές πηγές, γίνεται προσπάθεια και μια συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, πλην όμως ακόμα δεν έχει φιξαριστεί.

Συν τοις άλλοις, σε μια σημειολογική κίνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψε και το ψήφισμα της Avaaz για την απονομή Νόμπελ Ειρήνης στους νησιώτες της Λέσβου.

Ως προς την ανάλυση που κάνουν στη ΝΔ για το προσφυγικό, υπογραμμίζουν ως βασική αναγκαιότητα την παραμονή της χώρας στη Συνθήκη Σένγκεν, κάτι που, όπως λέει προεδρικός συνεργάτης, «είναι πέρα και πάνω από κόμματα». Στη Συγγρού υπάρχει και η εκτίμηση πως η επίκληση της Σένγκεν γίνεται προκειμένου να πιεστεί η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, πλην όμως γαλάζιοι παράγοντες επισημαίνουν τον κίνδυνο η κυβέρνηση να κωλυσιεργήσει και να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα de facto Grexit. «Είναι αλήθεια ότι η Κυβέρνηση υστερεί σημαντικά στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της απέναντι στους εταίρους μας. Η πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί κόλαφο για την Ελλάδα. Έχουμε προθεσμία τριών μηνών να συμμορφωθούμε. Αν δεν ανταποκριθούμε τότε πραγματικά θα απειληθούμε με έναν de facto διετή αποκλεισμό από τη συνθήκη Σένγκεν», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης επί του θέματος στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα.

Στη ΝΔ εκτιμούν πως η κυβέρνηση είχε δραματικά υποεκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος και ήταν πλημμελώς προετοιμασμένη γι’ αυτό, με χαρακτηριστικές τις δηλώσεις της τότε αναπληρώτριας υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Επιπρόσθετα, κριτική γίνεται και για το μέγεθος των δεσμεύσεων που ανέλαβε έναντι των Ευρωπαίων ο πρωθυπουργός, ιδίως όταν δεν ήταν σε θέση η κυβέρνηση να ανταποκριθεί επαρκώς και εγκαίρως σε αυτές. Τέλος, κριτική ασκούν γαλάζια στελέχη και στους χειρισμούς της ΕΕ, η οποία βρέθηκε απροετοίμαστη, με τον κ. Μητσοτάκη να επισημαίνει (Πρώτο Θέμα) πως το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και αντιστοίχως πρέπει να εξεταστεί. Βέβαια, ρόλος-κλειδί αναγνωρίζεται και στην Τουρκία, με τον πρόεδρο της ΝΔ να επιμένει πως πρέπει η γείτονας-χώρα να πιεστεί τόσο ευρωπαϊκά όσο και σε διμερές επίπεδο για να εφαρμόσει, αυτά για τα οποία έχει και αυτή δεσμευτεί.

The post Αντιπολίτευση με…μέτρο για το προσφυγικό- Κριτική με δόσεις εθνικής ενότητας από τη ΝΔ appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα