Ανασχηματισμός: Η Πλατφόρμα έφυγε, οι εκλογές έρχονται

Σε ανασχηματισμό ανάγκης προέβη ο πρωθυπουργός, ο οποίος επί της ουσίας αρκέστηκε στην απομάκρυνση στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας και σε ορισμένες εσωτερικές μετακινήσεις, προκειμένου να καλυφτούν τα κενά που είχαν ήδη δημιουργηθεί.

Πλην όμως, η αίσθηση που υπάρχει είναι πως αυτός ο ανασχηματισμός μόνο μακράς πνοής δεν είναι, καθώς θεωρείται σχεδόν απίθανο να εφαρμόσουν τα υπάρχοντα πρόσωπα τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το τρίτο Μνημόνιο.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Τα σενάρια

έκαναν λόγο για ανασχηματισμό εκ βάθρων, αλλά και για είσοδο τεχνοκρατών στο σχήμα και μάλιστα σε παραγωγικά υπουργεία. Αντ' αυτού, το τελικό σχήμα που δημιουργήθηκε ούτε εκ βάθρων αλλαγές περιλαμβάνει, παρά μόνο κυρίως εσωτερικές ανακατατάξεις, ούτε η είσοδος τεχνοκρατών σε υπουργεία χμής επετεύχθη, αν και έγιναν κρούσεις σε εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα. Όμηρος των εσωκομματικών προβλημάτων.

Ο ανασχηματισμός μόνο τολμηρός δεν ήταν. Η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος άφησε σε πολλούς παρατηρητές την αισθηση πως ο πρωθυπουργός παραμένει όμηρος των προβλημάτων διαίρεσης και των λεπτών ισορροπιών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πραγματικότητα, αυτό που έγινε ήταν να αποχωρήσουν οι υπουργοί της Αριστερής Πλατφόρμας (Λαφαζάνης, Ήσυχος, Χουντής και Στρατούλης) και να αντικατασταθούν από άλλα πρόσωπα (Σκουρλέτης, Βίτσας, Αναγνωστοπούλου και Χαϊκάλης αντίστοιχα).

Ο Αλέξης Τσιπρας αποφάσισε, ελλείψει και μεγάλου πάγκου στον ΣΥΡΙΖΑ, να προβεί σε διαχειριστικές κινήσεις για να κλείσει τις τρύπες που είχαν ανοίξει και απλώς να επισημοποιήσει τη ρήξη με την Πλατφόρμα, σε συνέχεια και της επιθετικής διαρροής του Μεγάρου Μαξίμου.

Συν τοις άλλοις, τεχνοκράτες δεν μπήκαν, πλην δύο που όμως είναι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: πρόκειται για τον αντιπρόεδρο των εφοριακών τρύφωνα Αλεξιάδη που είχε συνδιαμορφώσει το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στο κομμάτι της φορολογίας και τον Χριστόφορο Βερναρδάκη, έμπειρο δημοσκόπο και καθηγητή που όμως τυγχάνει στενός πολιτικός φίλος των κυρίων Τσίπρα και Παππά και κατείχε τη θέση του γενικού γραμματέα συντονισμού.

Ενισχυμένος ο Καμμένος Από αυτό τον ανασχηματισμό, ενισχυμένοι βγαίνουν και οι ΑΝΕΛ, καθώ όχι μόνο κανένα στέλεχος του κόμματος δεν απομακρύνθηκε από κάποιο πόστο (Καμμένος, Κουίκ, Κουντουρά, Κόλλια-Τσαρουχά και Σγουρίδης παραμένουν στις θέσεις τους), αλλά αντίθετα ο Παύλος Χαϊκάλης, μέχρι πρότινος βουλευτής των ΑΝΕΛ ανέλαβε το ηλεκτρικό πόστο των κοινωνικών ασφαλίσεων αντί του Δημήτρη Στρατούλη.

Ο υπουργός Άμυνας εξαργυρώνει κατ' αυτό τον τρόπο την έμπρακτη στήριξή του στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσιπρα, καθώς σε δύο κρίσιμες ψηφοφορίες μέσα σε πέντε μέρες η ΚΟ του εμφανίστηκε "μασιφ", κρατώντας και στις δύο περιπτώσεις την κυβερνητική πλειοψηφία ανέπαφη.

Οριοθετημένες πολιτικές εξελίξεις Πλέον και μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού στο κυβερντικό σχήμα, οι πολιτικές εξελίξεις οριοθετούνται με καθαρό τρόπο. Την επόμενη Τετάρτη θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή το δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα-φωτιά που προκαλεί πονοκεφάλους στο Μαξίμου και στους ΑΝΕΛ, λόγω του κινδύνου απώλειας και άλλων βουλευτών, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση.

Η διδικαςία της διαπραγμάτευσης όμως δεν θα είναι εύκολη. Επί παραδείγματι, ο Παύλος Χαϊκάλης θα πρέπει να διαπραγματευτεί με την Τρόικα για τις γενναίες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας θα πρέπει να δρομολογήσει την πώληση του ΟΛΠ, την ώρα που πριν από μερικές εβδομάδες ενέκρινε την τοποθέτηση ενός νέου, εχθρικού στην ιδιωτικοποίηση ΔΣ. Μάλιστα και ο ίδιος αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά.

Επιπρόσθετα, ο Πάνος Σκουρλέτης μπορεί να γλίτωσε την "βαρβάτη" διαπραγμάτευση για το συνταξιοδοτικό σύστημα και τα εργασιακά, μιας και αποχώρησε από το υπουργείο Εργασιας, όμως θα κληθεί να συζητήσει για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ που επίσης θεωρείται μεγάλο αγκάθι.

Όπως και να έχει, από την ώρα της ανακοίνωσης του ανασχηματισμού και εντεύθεν, η συζήτηση που γίνεται είναι πως το εν λόγω κυβερνητικό σχήμα είναι μάλλον βραχύβιο και η ζωή του εκτείνεται ίσως και λίγο μετά την ψήφιση του τρίτου προγράμματος, όταν αυτό κλείσει οριστικά προς το τέλος Αυγούστου. Μετά; Γαία πυρί μειχθήτω, καθώς τα σεενάρια για εκλογές, αλλά και για παραίτηση του πρωθυπουργού και σχηματισμό μιας νέας, οικουμενικής κυβέρνησης, ακούγονται έντονα στο παρασκήνιο, με τον πρωθυπουργό βέβαια να προτιμά τις καθαρές λύσεις, δηλαδή τις εκλογές.

The post Ανασχηματισμός: Η Πλατφόρμα έφυγε, οι εκλογές έρχονται appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα