Ανακάλυψη νερού σε αστεροειδή – Νέα στοιχεία για την προέλευση ζωής στο ηλιακό σύστημα

Οι επιστήμονες βρήκαν δείγματα νερού σε έναν μεγάλο αστεροειδή ο οποίος προσγειώθηκε σε ένα νεκρό αστέρι, 170 έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες βρήκαν τη μίξη νερού και πέτρας στο ηλιακό μας σύστημα εκτός του πλανήτη μας. Από την ανακάλυψη αυτή προκύπτει το ότι εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια πριν, αυτό το ηλιακό σύστημα από το οποίο προέρχεται ο αστεροειδής μπορεί να κατοικούνταν από ζωντανούς οργανισμούς.

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το σύστημα αυτό είχε τα υλικά για να 'χτίσει' πλανήτες όπως η Γη» δήλωσε ο Μπόρις

Γκανίσκ, από το Πανεπιστήμιο του Γουόργικ στην Αγγλία, το οποίο αφιέρωσε μια ακαδημαϊκή δημοσίευση πάνω στην ανακάλυψη αυτή.

Στο κέντρο του ηλιακού συστήματος βρίσκεται ο GD61,ένας λευκός νάνος ο οποίος περιβάλλεται από ένα δίσκο σκόνης και μικρών πετρωμάτων. Ο δίσκος είναι τα απομεινάρια αστεροειδών ή μικρότερων πλανητών οι οποίοι περιστρέφονταν γύρω από το αστέρι. Όταν το άστρο μετατράπηκε σε λευκός νάνος με την πάροδο των χρόνων και της εξάντληση των καυσίμων, η βαρύτητά του έγινε 100.000 φορές πιο δυνατή από τη βαρύτητα της Γης, διαλύοντας ότι βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση.

Τώρα, κομμάτια από τους διαλυμένους αστεροειδείς πέφτουν βροχή στο λευκό νάνο και όσο πλησιάζουν το νεκρό άστρο, οι επιστήμονες κατάφεραν να αναλύσουν τη χημική σύσταση των θραυσμάτων.

Αυτό που βρήκαν ήταν οξυγόνο και νερό κατά 26%. Ο Γκανίσκ αναφέρει ότι ο αστεροειδής πριν την πρόσκρουση μάλλον είχε ένα στρώμα νερού μέσα από το κάλυμμα του πάγου, παρόμοιο με τον πλανήτη Δήμητρα, στο δικό μας ηλιακό σύστημα. Είναι πιθανό ότι τέτοιοι αστεροειδείς μετέφεραν νερό και σε άλλους πλανήτες του ηλιακού συστήματος.

Το ενδεχόμενο ύπαρξης ζωής στους πλανήτες αυτούς είναι πιθανό, πρόσθεσε ο επιστήμονας, αλλά πρέπει να το ανακαλύψουμε στο μέλλον.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα