Αμήχανο restart στη γαλάζια προεκλογική κούρσα με τις δημοσκοπήσεις ως «μπανανόφλουδα»

Το μάλλον δειλό restart στην προεκλογική εκστρατεία στη ΝΔ μπορεί να δικαιολογηθεί λόγω της αποδιοργάνωσης τόσο του κόμματος όσο και των υποψηφίων από το φιάσκο της πρώτης απόπειρας για εκλογές. Με τα διαδικαστικά ζητήματα να κλειδώνουν όμως, οι γαλάζιοι μονομάχοι πρέπει και πάλι να μπουν στην αρένα, έστω και αν, κατά γενική ομολογία, έχουν απολέσει δυνάμεις. Έτσι και ενώ γίνεται προσπάθεια τα πράγματα να

μπουν και πάλι σε μια σειρά, οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ανατροπή δεδομένων. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε τη δική του έκρηξη μετά τις εσωκομματικές εκλογές. Κάποιοι εκτιμούν πως του κόστισε, κάποιοι άλλοι όμως δεν βιάζονται να προδικάσουν. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας κράτησε χαμηλούς τόνους, πλην όμως έχει ανοίξει μέτωπο με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, ο καθένας με το δικό του πολιτικό στίγμα, προσπάθησαν να μείνουν μακριά από τις προσωπικές έριδες, επιμένοντας σε πολιτικά θέματα.

Στα στρατηγεία των υποψηφίων βρέθηκαν σε μια κατάσταση που κανείς δεν θα ήθελε να βρεθεί. Ενώ είχαν σχηματοποιήσει την εκστρατεία τους με καταληκτική ημερομηνία την 22α Νοεμβρίου και είχαν ξεχωριστή στρατηγική για το ενδεχόμενο δεύτερου γύρου, αναγκάστηκαν να αλλάξουν άρδην τα πλάνα τους, προκειμένου να διαχειριστούν τα νέα δεδομένα. Έτσι, ο «θεσμικός» πλην θυμωμένος Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα κάνει και περιοδείες, ενώ θα δώσει και συνεντεύξεις, ο Απόστολος Τζιτζικώστας θα προσπαθήσει να διαμορφώσει ένα προφίλ μελλοντικού πρωθυπουργού, προσπαθώντας να αποφύγει τα εσωκομματικά τζαρτζαρίσματα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άδωνις Γεωργιάδης πορεύονται στη λογική των περιοδειών και του καθαρού πολιτικού λόγου.

Η μπανανόφλουδα με τις δημοσκοπήσεις

Δεν είναι μυστικό πως ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι εκνευρισμένος με τις δημοσκοπήσεις, ενώ αντίστοιχες επιφυλάξεις έχουν εκφράσει και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα, σε μια εμφατική κίνηση, φρόντισε να κάνει και δήλωση, προκειμένου να σταματήσει το γαϊτανάκι των μετρήσεων από εταιρείες «αμφιβόλου ποιότητας», όπως το θέτουν συνεργάτες του.

«To αδιάβλητο της διαδικασίας των εσωκομματικών μας εκλογών δεν έχει να κάνει μόνο με την εταιρεία που θα επιλέξουμε να τις κάνει. Αλλά έχει να κάνει με την αποτροπή των διαφόρων κύκλων που για τους δικούς τους λόγους θέλουν να επιβάλλουν αρχηγό στη Νέα Δημοκρατία. Τις περασμένες ημέρες δημοσιεύτηκαν δύο δήθεν δημοσκοπήσεις από δύο εταιρείες που δεν είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, που δεν ανήκουν στην ESOMAR και άρα δεν έχουν το δικαίωμα εκ του νόμου να διενεργούν δημοσκοπήσεις και δεν έχουν το δικαίωμα τα μέσα να τις παρουσιάζουν ως δημοσκοπήσεις.

Καλώ και τους τρεις άλλους συνυποψηφίους μου από κοινού να ψάξουμε να βρούμε ποια είναι αυτά τα κέντρα που θέλουν να χειραγωγήσουν το εκλογικό σώμα της Νέας Δημοκρατίας και για ποιο λόγο. Μήπως εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κ. Τσίπρα που θέλει μια διαλυμένη Νέα Δημοκρατία; Και οι τέσσερις μια γροθιά, πρέπει να ψάξουμε ποιος έστησε αυτήν την απάτη»., δήλωσε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ.

Οι μετρήσεις των τελευταίων ημερών δημοσιεύονται από τρεις κυρίως εταιρείες: την Interview, την Metrisis και την E-Voice. Εκ των τριών , καμία δεν είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ, του συνδέσμου των εταιρειών δημοσκοπήσεων, ενώ μόλις μία, η E-Voice, εμφανίζεται να τηρεί τα standards του Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων. Αναφορικά με την Interview, στο site της αναγράφεται πως τηρεί τα μεθοδολογικά standards του διεθνούς οργανισμού Esomar, πλην όμως δεν είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ, όπως προκύπτει και από τον κατάλογο που είχε διανείμει τον Αύγουστο, ενόψει εθνικών εκλογών, ο ίδιος ο Σύνδεσμος, όπου αναγράφονταν οι εταιρείες-μέλη του. Όσο για την Metrisis; Ιστοσελίδα της δεν υπάρχει, ενώ από παλαιότερες έρευνες μοιάζει σαν να είναι η μετεξέλιξη της εταιρείας Vote Add Value, η οποία όμως δεν είναι καταχωρισμένη στα μητρώα του ΣΕΔΕΑ.

Όπως και να έχει, το εκλογικό σώμα της ΝΔ είναι ιδιαίτερα προβληματικό ως προς τη δημοσκόπησή του. Έρευνες τρέχουν και οι μεγάλες εταιρείες του χώρου, αποφεύγουν όμως τη δημοσιοποίησή τους, λόγω του εξαιρετικά ρευστού σκηνικού. «Εδώ δεν ξέρω ποιο θα είναι το εκλογικό σώμα, θα δημοσιεύσω και την έρευνα; Τα ποιοτικά στοιχεία θα κοιτάξω κυρίως…», ανέφερε στο KoolNews.gr πολύπειρο στέλεχος μεγάλης εταιρείας δημοσκοπήσεων. Άλλωστε, κανείς δεν ξέρει πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν, ενώ δεν υπάρχει οργανωμένη λίστα εκλογικού σώματος, παρά μόνο οι κατάλογοι του υπουργείου Εσωτερικών.

Στο επιτελείο Τζιτζικώστα, το οποίο έχει και τον βασικότερο λόγο να είναι ικανοποιημένο από τα δημοσκοπικά ευρήματα λόγω προβαδίσματος, κρατούν χαμηλούς τόνους. Σημειώνουν μόνο πως τα δυνητικά ρευστά δημοσκοπικά ευρήματα «κουμπώνουν» με την εικόνα που αποκομίζει από την κοινωνία και ο ίδιος ο κ. Τζιτζικώστας.

Πέφτουν οι υπογραφές με την Vodafone

Μπορεί μέχρι το βράδυ της Δευτέρας να μην είχαν πέσει οι τελικές υπογραφές με την Vodafone, πλην όμως η ανάληψη του έργου είναι σίγουρη και οι δύο πλευρές επεξεργάζονταν τεχνικές λεπτομέρειες, με τις υπογραφές να είναι πιθανό να μπουν ακόμα και την Τρίτη. Αυτό που φαίνεται πως κλειδώνει είναι ότι εθελοντές της ΝΔ (ένας ή δύο κατά περίπτωση) θα χειρίζονται τα τερματικά (tablets) σε κάθε ένα εκλογικό κέντρο, ενώ η Vodafone θα χρησιμοποιήσει και δικά της στελέχη σε κάθε νομό, προκειμένου να διασφαλιστεί η αρτιότητα της διαδικασίας. Όσο για το κόστος, θα κινηθεί μάλλον πάνω από τα 700.000 ευρώ, αλλά δεν θα φτάσει σε υψηλότερα επίπεδα, όπως φοβούνταν αρκετοί στην αρχή της διαδικασίας (θα γινόταν, αν τα tablets χειρίζονταν στελέχη της Vodafone με επιπλέον αμοιβή), ενώ ένα μέρος του συνολικού ποσού θα προκαταβληθεί.

Τα εορταστικά τραπεζώματα των Νίκων

Του Αγίου Νικολάου την Κυριακή, με αποτέλεσμα αρκετοί εορτάζοντες Νίκοι να απευθύνουν προσκλήσεις για φαγητό και ποτό. Ενδιαφέρον ήταν το τραπέζι του Νίκου Δένδια στο Ψυχικό, στο οποίο παρευρέθηκε και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Έτεροι προσκεκλημένοι ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Κώστας Τσιάρας , ο Κώστας Τζαβάρας, ο πρώην βουλευτής Στέφανος Γκίκας, οι πρώην γραμματείς του κόμματος Λευτέρης Ζαγορίτης και Ανδρέας Λυκουρέντζος, αλλά και αρκετα άλλα επιτελικά γαλάζια στελέχη. Μενού φυσικά τα εσωκομματικά, αλλά και τα εθνικά. Σε άλλη γειτονιά, στην οδό Τσακάλωφ και σε in bar επί του πεζοδρόμου, ο σύμβουλος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη Νίκος Καραχάλιος έβγαλε με τη σειρά του τους φίλους του για ποτό. Παρών και εκεί, στην αρχή, ο κ. Μεϊμαράκης, αλλά και πληθώρα άλλων γαλάζιων στελεχών, με το κλίμα να είναι, πάντως, αρκετά πιο χαλαρό και όχι τόσο πολιτικό.

Πλακιωτάκης για Τσίπρα στην ΕΡΤ: «Κατώτερος των περιστάσεων ο κ. Τσίπρας»

«Για μια ακόμη φορά, ο κ. Τσίπρας αποδεικνύει ότι είναι κατώτερος των περιστάσεων και ότι βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο. Τη στιγμή που απαιτείται υπευθυνότητα και ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών, ο κ. Τσίπρας υιοθετεί φτηνούς τακτικισμούς για επικοινωνιακούς λόγους», σημείωσε σε δήλωσή του με δηκτικό ύφος, μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ, ο υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης.

The post Αμήχανο restart στη γαλάζια προεκλογική κούρσα με τις δημοσκοπήσεις ως «μπανανόφλουδα» appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα