Άλλαξε όψη το «Εμπορικόν» στην οδό Αιόλου- Μεταμορφώνεται σε boutique ξενοδοχείο [εικόνες]

11:31 5/9/2013 - Πηγή: KoolNews

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης του ξενοδοχείου «Εμπορικόν» στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης το οποίο επιστρέφει δυναμικά στην Αθήνα διεκδικώντας ένα σύγχρονο ρόλο.

Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ρηγόπουλος της Καθημερινής κατάφερε να μπει στο εργοτάξιο του «Εμπορικόν» το οποίο μετασχηματίζεται σε boutique ξενοδοχείο. Ήδη η πρόσοψη του κτηρίου έχει αποκατασταθεί ενώ σύντομα θα λειτουργήσει με 12 executive δωμάτια. Ηδη στο ισόγειο λειτουργούν

το καφέ και το εστιατόριο, που μαζί με τα νέα καταστήματα στην ευρύτερη πλατεία Αγίας Ειρήνης αναζωογωνούν τον ιστορικό εμπορικό δρόμο.

Το ξενοδοχείο παρά το γεγονός ότι δεν συγκαταλέγεται στα «αριστουργήματα» της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής αποτελεί ένα εξαιρετικό τεκμήριο της οικονομικής άνθησης που γνώρισε η οδός Αιόλου τον 19ο αιώνα. Ο πρώτος δρόμος που χαράχθηκε ποτέ στην Αθήνα προσπαθούσε επί δεκαετίες να αποτυπώσει την προσπάθεια της μικρής ελληνικής πρωτεύουσας να σταθεί αντάξια του ένδοξου ονόματός της και να αποκτήσει ευρωπαϊκό πρόσωπο. Σε αυτό το κοινωνικό και οικονομικό κλίμα ανεγείρεται και το ξενοδοχείο «Εμπορικόν» που τότε ήταν δ' κατηγορίας και στέγαζε περίπου 25 δωμάτια και πολλά κοινόχρηστα μπάνια. Το κτήριο -ο αρχιτέκτονας του οποίου παραμένει άγνωστος-διαθέτει 700 τετραγωνικά που απλώνονται σε τέσσερα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του εντυπωσιακού δώματος και του υπογείου και εφαρμόζει τις αρχές της Αρ Νουβό.

Η όψη διατηρεί την ίδια ροδί απόχρωση που είχε όταν πρωτοκατασκευάστηκε, ενώ θα επιχειρηθεί να αποκατασταθεί το σύνολο της εσωτερικής και εξωτερικής διακόσμησης. Ιδιαίτερη πρόκληση θα αποτελέσει η αναδημιουργία του μπαλκονιού στον δεύτερο όροφο που έχει καταρρεύσει ενώ οι τέσσερις περίφημοι Ατλαντες που βρίσκονταν στον εξώστη του ίδιου ορόφου και εκλάπησαν μετά την εγκατάλειψη του κτηρίου δεν θα επιστρέψουν στη νέα μορφή. Παράλληλα, στο εσωτερικό επιχειρείται πλήρης αποκατάσταση και ανάδειξη των οροφογραφιών καθώς των μεγάλων ξύλινων πορτών.

Το Εμπορικόν κηρύχθηκε διατηρητέο αρχικά το το 2006 μέσω μιας διαδικασίας μαζικού χαρακτηρισμού κτιρίων της πλατείας, και πήρε τον τελικό χαρακτηρισμό το 2010. Ένα χρόνο αργότερα το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ενέκρινε τη μελέτη χρήσης του ως ξενοδοχείου έπειτα από μια μακρά γραφειοκρατική διαδικασία που διήρκησε περί τα έξι χρόνια. Υπενθυμίζεται πως ιδιοκτήτης του ακινήτου είναι το Λεκάζειο Γηροκομείο της Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας και μετά από διαγωνισμό που έκανε το δημόσιο έγινε μακροχρόνια μίσθωση από το επενδυτικό σχήμα που το αποκαθιστά και θα το λειτουργήσει ως ξενοδοχείο.

Οι φωτογραφίες είναι του Δημήτρη Ρηγόπουλου και δημοσιεύθηκαν στο athensnotes.

1 από 16 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >

Keywords
Τυχαία Θέματα