Αλλαγές στον φόρο ακινήτων ζητούν από τον Στουρνάρα – Τι απαντάει στους βουλευτές

Αλλαγές, τροποποιήσεις και έντονη κριτική για τον ενιαίο φόρο ακινήτων δέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από βουλευτές των κομμάτων της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά και της αντιπολίτευσης σε ένα άκρως τεταμένο κλίμα στη Βουλή.

Βελτιωτικές τροποποιήσεις με έκπτωση φόρου κυρίως για ακίνητα που είναι είτε ξενοίκιαστα είτε υποθηκευμένα στις τράπεζες

ζητούν οι βουλευτές που στηρίζουν τη κυβερνητική συμμαχία Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ οι οποίοι δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν το σχέδιο νόμου, ενώ από πλευράς αντιπολίτευσης προβλέπεται ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί και με τον Ενιαίο Φόρο δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν, δεν θα προστατευθεί η μεσαία και μικρή ιδιοκτησία.

Βουλευτές της συμπολίτευσης που τους προηγούμενους μήνες έβαλαν στο στόχαστρό τους το υπουργείο Οικονομικών, σήμερα «αναγνώρισαν» στην επιτροπή ότι το νομοσχέδιο που τελικά κατατέθηκε δεν έχει καμία σχέση και είναι σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με το αρχικό. Έτσι για παράδειγμα οι κ.κ. Αργύρης Ντινόπουλος, Δάνης Τζαμτζής και Γιώργος Βλάχος όχι μόνο απέκλεισαν το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο αλλά αναγνώρισαν ότι οι διατάξεις έχουν αλλάξει φιλοσοφία. Σχεδόν όλοι τους πάντως καλούν τον κ. Στουρνάρα να προχωρήσει σε αλλαγές.

Σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης εξελίχθηκε η συζήτηση για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας των Ακινήτων κυρίως μεταξύ των εισηγητών των κομμάτων της ΔΗΜΑΡ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων με τον υπουργό Οικονομικών.

«Είμαστε υπέρ της απαλλαγής των λατρευτικών χώρων από τη φορολογία ακινήτων, αλλά όχι και της εκκλησιαστικής περιουσίας. Η εκκλησιαστική περιουσία δεν φορολογείται» παρατήρησε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Αναγνωστάκης.

«Φορολογείτε τους δανειολήπτες που οι τράπεζες τους έχουν κάνει παρακράτηση κυριότητας. Γιατί να μην τα πληρώσουν οι τράπεζες, εφόσον αυτές είναι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων;», αναρωτήθηκε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως αντί για φορολόγηση των εφοπλιστών προβλέπει "παροχή" 139 εκ. ευρώ από πλευράς τους.

«Η φοροαπαλλαγή των εφοπλιστών προβλέπεται στο Σύνταγμα», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και πρόσθεσε: «Δύο φορές έγιναν προσπάθειες να συνεισφέρουν οι εφοπλιστές, μία φορά από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1975 και μία πέρσι από τον Αντώνη Σαμαρά. Αυτό που κάνουμε φέτος, δίνει 145 εκ. περισσότερα απ' ό,τι έδιναν μέχρι τώρα».

Οι ομιλητές της αντιπολίτευσης, επεσήμαναν πως οι εξαιρέσεις ισχύουν μονάχα για όσους δεν χρωστούν στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα ο Νότης Μαριάς, επικαλέστηκε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, 730.000 ασφαλισμένοι χρωστούν στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ, ενώ 2,6 εκ. φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία.

«Οι εξαιρέσεις συνιστούν εμπαιγμό» παρατήρησε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Αναγνωστάκης. «Των απαλλαγών εξαιρούνται όσοι δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους και όχι όσοι οφείλουν στο Δημόσιο», διευκρίνισε ο Γιάννης Στουρνάρας. «Θα πρέπει να αφήσουμε να αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα;» αναρωτήθηκε.

«Ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί πρόσφορο μέσο και για την εξασφάλιση πολύτιμων πόρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην οποία αποδίδεται το 11,3% των συνολικών εσόδων, ενώ για το μέλλον διερευνούμε την περίπτωση εκχώρησης στους ΟΤΑ του συνόλου των εσόδων του φόρου» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Φωτογραφία Eurokinissi

Δημοσίευση by Koolnews.gr.
Keywords
Τυχαία Θέματα