Αλήθειες που σοκάρουν από τον ΙΟΒΕ: Το 8% των εργαζομένων δίνει το 70% των φόρων

Μία νέα μελέτη του ΙΟΒΕ βλέπει το φως της δημοσιότητας ταράσσοντας τα νερά της ελληνικής κοινωνίας, επιβεβαιώνοντας τις τρομακτικές αδικίες των φορολογικών μέτρων. Συγκεκριμένα, η πρώτη διαπίστωση στην οποία προχωρά η έρευνα είναι πως μονάχα το 8% των ελληνικών νοικοκυριών - με εισόδημα μισθωτών ή συντάξεων - δηλώνει το 30% των συνολικών φορολογητέων εισοδημάτων

και πληρώνει το 70% των φόρων. Στοιχεία τα οποία σοκάρουν, επιβεβαιώνοντας - την ίδια στιγμή - πως το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών βαρών το κουβαλούν στις πλάτες τους μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, η συγκεκριμένη μελέτη, εκπόνησε, για λογαριασμό του ΙΟΒΕ και του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, ο καθηγητής και σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, Νίκος Καραβίτης, και φωτίζει μία σειρά από λάθη της φορολογικής καθημερινότητας και αδυναμίας ελέγχου της φοροδιαφυγής.

Όμως η μελέτη δεν σταματά εκεί, ενώ προκύπτει ακόμη πως μισθωτοί με εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ - που καλύπτουν μονάχα το 7,9% των νοικοκυριών - δηλώνουν το 28,2% των συνολικών εισοδημάτων που καταγράφουν οι εφορίες ολόκληρης της χώρας, ενώ επωμίζονται το 98,6% των συνολικών φόρων εισοδήματος.

Από την συγκεκριμένη μελέτη προκύπτουν ακόμη τα εξής:

Το 15% των μισθωτών και συνταξιούχων δηλώνει εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώΤο 64% μισθωτών και συνταξιούχων δηλώνουν το 82% των συνολικών εισοδημάτων και πληρώνουν το 78% των φόρων15.215 ευρώ είναι το μέσο δηλωθέν εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων5.771 ευρώ είναι το μέσο δηλωθέν εισόδημα των υπολοίπων φορολογουμένωνΤο ποσοστό συλλογής εσόδων από άμεσους φόρους ανέρχεται στο 56,5% με περίπου 9 δισ. ευρώ να παραμένουν ανείσπρακταΤα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα χρηματοδοτούν το 67,1% των δημόσιων δαπανών, έναντι 82,4% που είναι ο μέσος όρος της ευρωζώνηςΟι άμεσοι φόροι αποτελούν το 36,9% των συνολικών φορολογικών εσόδων, έναντι 31,4% στην ευρωζώνηΟ μέσος φόρος στην εργασία ανέρχεται σε 31,3%, έναντι 38,1% στην ευρωζώνη

Φωτογραφία: Eurokinissi

Δημοσίευση by Koolnews.gr.
Keywords
Τυχαία Θέματα