Ακροδεξιός «αρραβώνας» στην Ευρώπη – Λεπέν και Βίλντερς ενώνονται για τις Ευρωεκλογές

Η εντυπωσιακή άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, τους έχει ανοίξει την όρεξη και ορισμένοι εξ αυτών προετοιμάζουν το έδαφος για συμμαχία σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου με κοινή αντιμεταναστευτική ατζέντα.

Πρωταγωνιστές είναι οι Μαρίν Λεπέν και Γκέρτ Βίλντερς που είχαν δώσει το πρώτο τους ραντεβού στο Παρίσι τον περασμένο Απρίλιο και σκοπεύουν να ξανασυναντηθούν τον επόμενο μήνα για να συνεχίσουν το φλερτ όπως αναφέρει το ρεπορτάζ στο Έθνος. Η επικεφαλής του γαλλικού Εθνικού Μετώπου δήλωσε ότι

βρίσκεται σε επαφές με τον Ολλανδό, Βίλντερς, το κόμμα του οποίου είχε σημειώσει πτώση αλλά τώρα βρίσκεται σε πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις.

Ο κοινός στόχος που τους ενώνει όπως είπε η Λεπέν είναι να δημιουργήσουν έναν πανευρωπαϊκό πυρήνα ευρωσκεπτικιστών που τάσσονται κατά του ευρώ και της μετανάστευσης και θα θέσει υπό την αιγίδα του διάφορα εθνικιστικά κινήματα. Βέβαια τόσο η Λεπεν όσο και ο Βίλντερς έχουν αποστασιοποιηθεί από την Χρυσή Αυγή και το ουγγρικό Jobbik που έχουν συνδεθεί με βίαιες ξενοφοβικές επιθέσεις. «Είναι σημαντικό να δουν οι Ευρωπαίοι πολίτες ότι υπάρχουν αντίστοιχα πατριωτικά κινήματα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και είναι ενεργά. Αντιμαχόμαστε την μετανάστευση που μας πνίγει και την ισλαμοποίηση. Είμαστε περήφανοι για την κουλτούρα μας και ενεργούμε κόντρα σε μια Ευρώπη που υπαγορεύει κανόνες τους οποίους δεν θέλει κανείς είπε χαρακτηριστικά η Λεπεν. Ανάλογες ήταν οι δηλώσεις του Βίλντερς που τόνισε ότι «κόμματα σαν το Εθνικό Μέτωπο και το PVV μπορούν να αναγκάσουν την φιλοευρωπαϊκή ελίτ να κατεβάσει τους τόνους κατά τη διάρκεια των ευρωεκλογών».

Εκτιμήσεις για 30%

Στις ευρωεκλογές του Μαΐου οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα ευρωσκεπτικιστικά και εθνικιστικά κόμματα μπορούν να συγκεντρώσουν ακόμη και 30% των εδρών του Ευρωκοινοβουλίου, οπότε μια ευρύτερη συνεργασία μεταξύ τους θα τους δώσει πολύ μεγάλη δύναμη. Την μεγαλύτερη άνοδο αναμένεται να έχουν χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, όπου οι ψηφοφόροι έχουν κουραστεί με τα πακέτα διάσωσης και φοβούνται ότι η κρίηση θα φτάσει στο δικό τους κατώφλι.

Τα γκάλοπ

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών φέρνουν τα ευρωσκεπτικιστικά κινήματα να κερδίζουν ακόμη και το 30% των εδρών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Η τάση στις περισσότερες χώρες και κυρίως στον ευρωπαϊκό Βορρά είναι να επιστρέψουν στις εθνικές κυβερνήσεις πολλές αρμοδιότητες που σήμερα έχουν οι Βρυξέλλες.

Μετά την νίκη του Εθνικού Μετώπου στις τοπικές εκλογές, η ανοδική του πορεία συνεχίζεται. Το ποσοστό του κόμματος της Μαρίν Λεπέν αγγίζει το 24% σε δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές.

Φτάνουν στο 43% οι ευρωσκεπτικιστές

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, οι ευρωσκεπτικιστές ψηφοφόροι φτάνουν το 43% ενώ το 40% βλέπει θετικά την Ε.Ε. Ακόμη, το 45% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ε.Ε. οδεύει προς λάθος κατεύθυνση και μόνο το 26% αισιοδοξεί για το μέλλον.

Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον Γκερτ Βίλντερς ως πρώτη δύναμη στην Ολλανδία, με τη δυνατότητα να κερδίσει 27 από τις 150 έδρες της ολλανδικής Βουλής.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα