Ακόμη κι αν η κυβέρνηση τα βρει με την Τρόικα, πρέπει να τα βρει και με τους βουλευτές της που δεν ψηφίζουν

Αισιόδοξα μηνύματα όσον αφορά την επιστροφή της Τρόικα μεταδίδονται τις τελευταίες ώρες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό εντός της εβδομάδας να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως υπάρχει αυτή την ώρα συμφωνία. Αν τελικά οι Tροϊκανοί επανέλθουν, τότε επανέρχεται ξανά το χρονικό ορόσημο της 8ης Δεκεμβρίου για τα καλά, ενώ την ίδια ώρα το Βερολίνο επιστρατεύει τη λογική «μαστίγιο

και καρότο» και οι κυβερνητικοί βουλευτές λαμβάνουν θέσεις μάχης, με πρώτο πεδίο αυτό της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως το πακέτο προτάσεων που απέστειλαν στην Τρόικα είναι μεν επώδυνο, είναι όμως και κοντά σε αυτά που ζητούσαν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας και μπορεί να ξεκλειδώσει τη διαπραγμάτευση, καθώς η Αθήνα αποφασίζει να βάλει βαθιά το μαχαίρι ως το κόκκαλο και να δεχθεί επίπονες αλλαγές. «Είμαστε σε σκληρή και εξαντλητική διαπραγμάτευση αλλά πιστεύουμε πως η κατάληξη θα είναι θετική» σημείωνε χθες στο koolnews.gr πρωθυπουργικός συνεργάτης.

Χθες το απόγευμα, από την Κομισιόν προήλθε η διαρροή πως η Τρόικα υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να επιστρέψει την Τετάρτη, το ΔΝΤ όμως δήλωνε άγνοια, μιλώντας για ρευστή κατάσταση. Ερωτώμενοι για το ενδεχόμενο έλευσης της Τρόικα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν πως δεν έχει κλειδώσει κάτι, ενώ από την άλλη στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζονταν πιο αισιόδοξα, κάνοντας λόγο για άμεση επιστροφή των δανειστών, ώστε εντός της εβδομάδας και μέχρι το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας να έχει κλείσει η διαπραγμάτευση με τους Tροϊκανούς.

Ρυθμιστής, βεβαίως, θα είναι και το απαντητικό mail των δανειστών στις κυβερνητικές προτάσεις, το οποίο αναμένεται μάλλον σήμερα. Ως προς αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα εμμένει στη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για την ένταξη στη ρύθμιση με τις 100 δόσεις, ενώ ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ρίσι Γκογιάλ, μιλώντας σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη επέμεινε στη σκληρή γραμμή του Ταμείου και υπενθύμισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα τελειώνει τον Μάρτιο του 2016 (για το ΔΝΤ) και ότι η Ελλάδα γνωρίζει πολύ καλά τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτή τη συμφωνία.

Πάντως, κυβερνητικοί παράγοντες αλλά και κύκλοι του ΔΝΤ υπενθυμίζουν πως, αν η Τρόικα επιστρέψει, τότε αυτό σημαίνει πως θα έρχεται για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και όχι για να εξεταστούν ζητήματα από την αρχή, καθώς η φάση της σύγκλησης των δύο πλευρών θα έχει ήδη επιτευχθεί.

Μαστίγιο και καρότο από το Βερολίνο

Στη γερμανική πρωτεύουσα, όπου άλλωστε χαράσσεται μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής στρατηγικής, η λογική που ακολουθούν οι κυβερνητικοί παράγοντες είναι αυτή του «μαστίγιο και καρότο».

Επισήμως, κυρίως ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εμφανίζεται να τηρεί σκληρή γραμμή και παραπέμπει στην Τρόικα, ρίχνοντας το μπαλάκι στους εκπροσώπους των δανειστών. Επίσης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη δήλωσε πως «η Ελλάδα είναι μεν σε καλύτερη θέση σε σχέση με το 2012 αλλά χρειάζεται μια κάποια υποστήριξη στις αγορές επομένως το σκεπτικό είναι με όρους μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής, που θα συνοδεύεται από ορισμένες προϋποθέσεις» σημείωσε ο κύριος Σόιμπλε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης, σφάζοντας με το βαμβάκι την Ελλάδα, αφού διαπίστωσε πως… είμαστε απλώς σε καλύτερη θέση απ’ ότι το 2012.

Σε κάθε περίπτωση, επισήμως οι Γερμανοί αξιωματούχοι αναλίσκονται σε σκληρή γραμμή, συνιστώντας στην κυβέρνηση να προχωρήσει στα όσα ζητά η Τρόικα. Ανεπισήμως, όμως, υπάρχει και το… καρότο της υπόθεσης, καθώς στο παρασκήνιο κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης συνιστούν ψυχραιμία και εκφράζουν την άποψη πως με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορούν να κάνουν μια ουσιαστική συζήτηση για την Ελλάδα, καθώς θα έχει επέλθει σύγκληση-αν όχι και συμφωνία- με την Τρόικα.

Σε παράταξη μάχης οι βουλευτές για τα σκληρά μέτρα

Την ώρα, πάντως, που κυβέρνηση και Τρόικα βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής ενόψει των επόμενων κινήσεων, οι βουλευτές της συμπολίτευσης συγκροτούν αρραγές μέτωπο εναντίον νέων, επώδυνων μέτρων και παίρνουν θέσεις μάχης.

Συγκεκριμένα, βουλευτής της ΝΔ σημείωνε στο koolnews.gr πως «κάποια από τα μέτρα, τα οποία φέρνει η κυβέρνηση είναι διαχειρίσιμα πολιτικά, αν υπάρξει όμως επιμονή για παρεμβάσεις στις κύριες συντάξεις, έστω και σε μελλοντικό χρόνο ή ζήτημα αλλαγής εκ νέου της ρύθμισης για τις 100 δόσεις, όπως το θέτει η Τρόικα, με την εισαγωγή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, τότε οι βουλευτές θα πρέπει να πατήσουν πόδι.»

Αυτή την ώρα, το κλίμα στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν είναι το καλύτερο δυνατό, με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να αναμένεται να εκφραστούν σήμερα, κατά τη συνεδρίαση του συντονιστικού του κόμματος πιο ανοιχτά. Έμπειροι κοινοβουλευτικοί εκτιμούν πως οι τόνοι που θα επικρατήσουν στην πενθήμερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, όπου θα μιλήσουν περισσότεροι από 200 βουλευτές, θα είναι προμήνυμα για το αν και υπό ποιους όρους οι βουλευτές μπορούν να δώσουν την έγκρισή τους σε μια λύση-πακέτο, ενώ η συζήτηση του προϋπολογισμού αποτελεί και μια de facto ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, οπότε αναμένεται με ενδιαφέρον και η στάση των ανεξάρτητων βουλευτών επί του θέματος. Επίσης, αναμένεται ανελέητο σφυροκόπημα και από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αλλά πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αρκούνται στο να σημειώσουν πως «στην ομιλία του πρωθυπουργού θα δοθούν όλες οι απαντήσεις».

Πάντως, σύμφωνα με συνεργάτες του κυρίου Σαμαρά, το πλέγμα των προτάσεων που έχει αποσταλεί στην Τρόικα θεωρείται ως πολιτικά διαχειρίσιμο, καθώς και ισοδυναμεί με βήμα προς την πλευρά των δανειστών και δεν θίγει απόλυτα τις κόκκινες γραμμές που είχε θέσει η κυβέρνηση, καθώς π.χ. στο ασφαλιστικό δεν προκρίνεται παρέμβαση στις κύριες συντάξεις αλλά μόνο παραμετρικές αλλαγές.

Άλλωστε, κάθε κίνηση γίνεται με το βλέμμα και προς τους 180 της προεδρικής πλειοψηφίας και στην κυβέρνηση, εκτιμώντας και τα πολιτικά δεδομένα, δεν θέλουν να προβούν σε κινήσεις που θα μπορούσαν να τορπιλίσουν την προεδρική εκλογή, τουλάχιστον όσο είναι στο χέρι τους, πριν καν αυτή ξεκινήσει.

The post Ακόμη κι αν η κυβέρνηση τα βρει με την Τρόικα, πρέπει να τα βρει και με τους βουλευτές της που δεν ψηφίζουν appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα